Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma

Toplantı Sayısı : 2

Karar No : 21


Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı ders bankasına 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar yarıyılından itibaren yeni derslerin eklenmesine ilişkin, Eğitim-Öğretim Komisyonu?nca hazırlanan 08.02.2010 tarihli rapor görüşüldü:

 

Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı ders bankasına 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar yarıyılından itibaren aşağıdaki yeni derslerin eklenmesinin ve içeriklerinin uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.

 

 

DERSİN ADI: BİYLÜ 630 Bitkilerde Üreme Biyolojisi    

KREDİSİ      : (3+0) 3

İÇERİĞİ       : Bitkilerde Üreme tipleri, Hayat döngüleri, Alglerde Üreme; Hayat Döngüleri ve Gelişim: Chlorophyta, Chrysophyta, Phaeophyta, Rhodophyta; Mantarların (Divisio: Mycophyta) (mikromantarlar ve makromantarlar) hif, misel ve üreme yapıları (askus, bazidium), Karayosunlarında Hayat Döngüleri ve Gelişim: Hepaticae ve Musci; Eğrelti Otlarında Üreme ve Gelişim: İzosporik ve Heterosporik Eğreltilerde Hayat Döngüsü; tallus ve üreme yapılarının anatomik özellikleri, Gymnospermlerde Üreme ve Gelişme: Kozalak yapıları, Polen ve yumurta hücresinin gelişimi; Angiospermlerde Üreme ve Gelişmenin genel safhaları, çiçek yapıları.

 

DERSİN ADI: BİYLÜ-631 Herbaryum Teknikleri

KREDİSİ      : (3+0) 3

İÇERİĞİ       : Taksonominin tanımı. Bitkilerin isimlendirilmesi, ikili isimlendirme. Bitki tayini, tayinin amacı, isimlerin öğrenilmesi, bitki tayininde kullanılan araçlar, bitki tayin yöntemleri ve anahtar kullanılması, bitki teşhis uygulamaları. Herbaryum tanımı ve amacı. Bitkinin bulunduğu yer ve çevre; arazi çalışmaları hakkında bilgiler. Farklı bitkilerin toplama ve kurutma yöntemleri, özel bitkilerin herbaryumu, kolleksiyonların oluşturulması, bitki kayıt işlemleri, olası sorunlar ve çözüm yolları, veritabanı hazırlanması.

 

DERSİN ADI: BİYLÜ-632 Bitki Sosyolojisi     

KREDİSİ      : (3+0) 3

İÇERİĞİ       : Bitki topluluk ve birlikleri, bu birliklerin oluşum ve gelişim şartları, bitki sosyolojisi sistematiği (sintaksonomi) hayat formları, Türkiye?deki vejetasyon formasyonları, vejetasyonu etkileyen faktörler, vejetasyonu analiz yöntemleri, minimal alan prensibi, kommünite ve klimaks kavramları, süksesyon ve süksesyon çeşitleri, kentsel-endüstriyel ekosistemlerde bitki yaşamını etkileyen faktörler.

 

 

DERSİN ADI: BİYLÜ-633 Botanik Nomenklatür

KREDİSİ      : (3+0) 3

İÇERİĞİ       : Bitkilerin adlandırılması, Uluslararası Bitki Adlandırma Kodu, taksonların anlamı, tür, cins, familya ve bağlı birimlerin adlandırılması, yayınlama kriterleri, geçerli isim, tipler ve tip çeşitleri, ayırma, birleştirme, düzeltme ve Bitki Sistematiği?nde kullanılan Latince kelimeler.