Senato Kararı
Toplantı Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı
Toplantı Sayısı : 2
Karar No : 2
“Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Sağlık Merkezlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönerge” taslağına ilişkin, Üniversitemiz Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 14.02.2005 tarihli rapor görüşüldü:
“Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Sağlık Merkezlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönerge” taslağının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Sağlık Merkezlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönerge
AMAÇ VE KAPSAM
MADDE 1 – Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı olarak Üniversite öğrencilerine, personel, personelin bakmakla yükümlü olduğu bireylere ve emeklilerine sağlık ve danışmanlık hizmetleri vermekte olan Sağlık Merkezlerinin çalışma esaslarını, görevlilerini yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.
HUKUKİ DAYANAK
MADDE 2 – Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 46 ve 47’nci maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 3.2.1984 tarih ve 18301 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Yükseköğretim Kurumları, Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği" ne dayanarak hazırlanmıştır.
TANIMLAR:
MADDE 3 – Bu Yönergede geçen;
"Daire" : Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’nı,
"Sağlık Merkezi/Merkezleri" :Daire Başkanlığına bağlı olarak, Dairenin sağlık hizmetleri ile danışmanlık hizmetlerine ilişkin görevlerini yerine getirmek üzere, Üniversitenin Fakülte ve Yüksekokullarının coğrafi yerleşimine göre uygun yerlerde kurulan, sorumlu hekim yönetiminde birinci Basamak sağlık hizmeti verilen birim/birimleri,
"Hizmet Verilen Kesim" :Üniversitenin bütün öğrencileri ile çalışanları, emeklileri ve çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerini,
"Koordinatörlük" :Sağlık Merkezlerinin hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde Daire Başkanlığının desteklenmesi amacı ile Rektörlük tarafından 2 yıllığına görevlendirilen ve Rektör adına işlem yapan Öğrenci Sağlık Merkezleri Koordinatörü Tıp Fakültesi öğretim üyesi (tercihen Başhekim yardımcısı) ve yardımcısının (tercihen işyeri hekimliği sertifikası olan hekim) oluşturduğu birimi,
"Sorumlu Hekim" :Öğrenci Sağlık Merkezleri Koordinatörlüğünün önerisi üzerine Daire Başkanlığınca görevlendirilen, bulundukları birimde hizmetlerin ilgili düzenlemeler doğrultusunda aksatılmadan yürütülmesi, izin ve nöbet planlamalarının yapılması ve benzeri hizmetlerin yerine getirilmesinden Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Öğrenci Sağlık Merkezleri Koordinatörü ve Daire Başkanına karşı sorumlu olan kişileri ifade eder.
SAĞLIK MERKEZLERİNİN GÖREVLERİ:
MADDE 4 – Sağlık Merkezleri kuruluş amaçları yönünde hizmet verdiği kesimin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve gerektiğinde birinci Basamak tedavi hizmetleri verilmesi, ikinci ve üçüncü Basamak tedavi hizmetlerinin planlanması ve izlenmesi görevini yerine getirirler.
Sağlık Merkezlerinin fiziki yapısı, donanımı, personel sayısı ve hizmetin türü, hizmet verilen kesimin sayısal yoğunluğu ve ihtiyaçları göz önünde tutularak düzenlenir.
SAĞLIK MERKEZLERİNİN TEDAVİ EDİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNE İLİŞKİN GÖREVLERİ:
MADDE 5 – Sağlık Merkezlerinde;
a) Hizmet verilen kesimin birinci Basamak tedavi edici sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde poliklinik hizmeti verilir. Bu hizmetlerin yürütülmesinde merkezin olanakları kapsamında uzman ya da pratisyen hekimler görevlendirilir. Uzman hekimler uzmanlık alanlarına göre ayırım yapmaksızın birinci Basamak poliklinik hizmeti verirler. Uzmanlık alanlarına ilişkin konularda ise diğer pratisyen hekimlere/hekimdışı sağlık çalışanlarına danışmanlık ve hizmet içi eğitim çalışmalarını sürdürürler.
b) Hizmet verilen kesimin diş sağlığı ve tedavisi hizmetlerinde diş sağlığı poliklinik hizmetleri verilir. Bu hizmetler Sağlık Merkezinde ve/veya Trakya Üniversitesi Hastanesinde verilir.
c) Hizmet verilen kesimin birinci Basamak sağlık hizmetlerinin karşılanması için imkanlar ölçüsünde gerekli laboratuvar olanakları Sağlık Merkezlerinde sağlanır veya hizmetler Trakya Üniversitesi Hastanesinden sağlanır.
MADDE 6- Tedavi edici sağlık hizmetlerinden yararlanmak amacıyla ya da ileri tetkik ve sevk işlemleri için sağlık merkezine yapılan başvurularda başvuran kişinin öğrenci, personel ya da emekli olmasına göre hizmetin yürütülmesinde uygulanacak işlemler aşağıda düzenlenmiştir. Bu nedenle müracaat eden kişi öğrenci, personel ya da emekli olduğunu belgelemekle mükelleftir.
I- Öğrenci Başvurusu: Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar ve 25 yaş üzeri olanlar ile yabancı uyruklu öğrencilere Daire tarafından bastırılan, resimli "Öğrenci Sağlık Karnesi" verilir. Bu sağlık karneleri altışar aylık dönemler halinde, yeni tarihli öğrenci belgesine göre, Sağlık Merkezlerince vize edilir. Öğrenci muayene öncesinde sekreterliğe başvurur ve sosyal güvence durumu belirlenir.
a) Sağlık Merkezlerine başvuran ve muayene, tetkik ve tedaviye yönelik tüm işlemleri sağlık merkezinde tamamlanan öğrenciler için işlemler sosyal güvence durumu ayrımı yapılmaksızın aynıdır. Öğrencilerin muayeneleri sırasında kişisel sağlık fişi kayıtları tutulması zorunludur.
b) Muayenesi yapılan ve kişisel sağlık fişi doldurulan, teşhis için gerekli olan ancak sağlık merkezi olanakları dışında kalan tetkiklerin yapılması için sevk edilecek öğrenciler;
1) Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar ve 25 yaş üzeri olan öğrenciler, sağlık karneleri vizeli olmak koşulu ile, Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Sevk belgesine daire kaşesi uygulanır ve işlemleri dosya numarası ile yapılır. Tetkik sonuçları Sağlık Merkezinde ilgili hekime getirilir. Bu öğrencilerin tetkikleri ile ilgili harcamalar daire başkanlığınca karşılanır. Yabancı uyruklu öğrenciler hastaneye sevk edilebilir; ancak bu öğrencilerin muayene, tetkik ve tedavi giderleri daire tarafından karşılanmaz, hizmet bedelini hizmeti alan kişiler öder.
2) Emekli Sandığı kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler;
2.a) Halen anne ya da babası Emekli Sandığı’na bağlı kurumlarda çalışan öğrenciler kurumlarından sevk getirmek koşulu ile Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Tetkik sonuçları Sağlık Merkezinde ilgili hekime getirilir.
2.b) Halen anne ya da babası Emekli Sandığına bağlı emekli olup, sağlık karnesi olan öğrenciler Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir.Tetkik sonuçları Sağlık Merkezinde ilgili hekime getirilir.
3) Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler tetkik ve tedavi için Sosyal Sigortalar Kurumu ile yapılacak düzenleme doğrultusunda Trakya Üniversitesi Hastanesine veya SSK Hastanelerine başvururlar/sevk edilirler. Sevk sonucu Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirilir.
4) Bağ-Kur kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler; Kurumlar arasında anlaşma mevcut ise Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir ve işlemleri dosya numarası ile yapılır. Tetkik işlemlerini ücretini karşılamak şartıyla yaptırıp fatura alırlar ve fatura karşılığını Bağ-Kur’a ibraz ederler.Tetkik sonuçları Sağlık Merkezinde ilgili hekime getirilir.
5) Özel Sigorta kapsamında sağlık sigortası olanlar, tetkik işlemlerini ücretli yaptırıp fatura alırlar ve fatura karşılığını sigorta şirketlerinden tahsil ederler veya özel sağlık sigortalarını Trakya Üniversitesi Hastanesine ibraz ederek, tetkiklerini yaptırabilirler.Tetkik sonuçları Sağlık Merkezine ilgili hekime getirilir.
c) İkinci Basamak tanı ve tedavi için hastaneye sevk edilen öğrenciler;
1- Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar ve 25 yaş üzeri olan öğrenciler, sağlık karneleri vizeli olmak koşulu ile, Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Sevk belgesine daire kaşesi uygulanır ve işlemleri dosya numarası ile yapılır. Tetkik sonuçları Sağlık Merkezinde ilgili hekime getirilir. Bu öğrencilerin tetkikleri ile ilgili harcamalar daire başkanlığınca karşılanır. Yabancı uyruklu öğrenciler hastaneye sevk edilebilir; ancak bu öğrencilerin muayene, tetkik ve tedavi giderleri daire tarafından karşılanmaz.
2- Emekli Sandığı gibi Kamu Kuruluşu kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler;
2-a) Halen anne ya da babası Emekli Sandığına bağlı kurumlarda çalışan öğrenciler kurumlarından sevk getirmek koşulu ile Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Sevk sonucu yapılan tedavi ve neticesi Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirilir.
2-b) Halen anne ya da babası Emekli Sandığına bağlı emekli olup, sağlık karnesi olan öğrenciler Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Sevk sonucu yapılan tedavi ve neticesi Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirilir.
3- Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler, Sosyal Sigortalar Kurumu ile yapılacak düzenleme doğrultusunda Trakya Üniversitesi Hastanesine veya SSK Hastanelerine başvurmak üzere yönlendirilir/sevk edilir. Öğrenci yapılan tedavi ve neticesini Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirir.
4- Bağ-Kur kapsamında sosyal güvencesi olan öğrenciler Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilir. Tedavi işlemlerini ücretli yaptırıp fatura alırlar ve fatura karşılığını Bağ-Kur’dan tahsil ederler. Sevk sonucu yapılan tedavi ve neticesi Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirilir.
5- Özel Sigorta kapsamında sağlık sigortası olan öğrenciler, Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilecekse sigorta şirketi ile yapılan düzenleme doğrultusunda hastanede dosya açılarak işlemleri yapılır, harcamalar fatura karşılığında sigorta şirketinden tahsil edilir. Başka hastanede tedavi olanağı varsa ve bu isteniyorsa öğrencinin talebi yönünde ilgili hastaneye başvurması hususunda yönlendirilir. Sevk sonucu yapılan tedavi ve neticesi Sağlık Merkezinde ilgili hekime bildirilir.
6- Hastaneye acil başvurularda sosyal güvencesi olan öğrencilerin tedavi giderleri, bağlı oldukları kurumlardan sevk kağıdı düzenlenerek,ilgili kurumlarca ödenir.
d) Sağlık Merkezlerinden yazılan bütün öğrenci reçeteleri (muayene tetkik ve tedavi ile ilgili tüm işlemleri sağlık merkezinde tamamlanan) ile Trakya Üniversitesi Hastanesine sevk edilip buradan reçete alan sosyal güvencesi olmayan ya da 25 yaşın üzerinde olan öğrencilerin reçeteleri Trakya Üniversitesi Eczanesinden veya anlaşmalı eczanelerden sağlanır. Bu eczanede bulunmayan ilaçların dış eczanelerden alınabilmesi için uygulama eczanesi tarafından reçeteye "ilaçlar eczanemizde yoktur" kaşesi basıldıktan sonra Sağlık Merkezleri Sekreterliği’nce "ilaçları verilebilir" kaşesi basılması gerekmektedir. Sosyal güvencesi olmayan öğrencilerin mesai saatleri dışındaki acil durumlarında ise ilaçlar kurum dışı eczanelerden alınır ve bedeli daire başkanlığınca karşılanır.
e) Sağlık sebebi dışında kaydını donduran öğrencilerin muayene ve tedavileri kayıt dondurma süresince yapılmaz ve tedavi giderleri ödenmez.
II – Personel ya da Personel Yakını Başvurusu:
a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 29l4 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu kapsamında çalışan personel,
1- Sağlık Merkezine başvuru sırasında Trakya Üniversitesi Hastanesi kayıt sistemine giriş yapılır. Trakya Üniversitesi Hastanesi ile terminal/intra-net bağlantısı olan merkezlerde bilgisayar aracılığı ile bu bağlantının olmadığı merkezlerde ilgili görevli aracılığı ile dosya numarası alınarak (eski dosya numarası olanlar için bu numara kullanılarak) hastane sistemine kayıt yapılır.
2- Sağlık Merkezinden tetkik, tedavi yada ileri tetkik için Trakya Üniversitesi Hastanesine yapılacak sevk işlemleri bu sistem kapsamında sürdürülür. Ancak sağlık merkezi kayıtları (kişisel sağlık fişi gibi) ayrıca tutulur.
3- İlaçlarını sözleşmeli eczanelerden alırlar.
b) Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında çalışan personel,
1- İş Kanunu ve ilgili diğer düzenlemeler gereğince koruyucu sağlık hizmetlerini kapsayan iş sağlığı hizmetleri ve bu kapsamda işe giriş muayeneleri, aralıklı kontrol muayeneleri (portör muayenesi vb) için gerekli düzenleme yapılır. İşyeri hekimliği uygulamaları sağlık merkezleri ve Trakya Üniversitesi sağlık sistemi kapsamında yürütülür.
2- Tedavi edici sağlık hizmetleri kapsamında Sosyal Sigortalar Kurumu ile yapılacak düzenleme doğrultusunda reçete yazma ve iki güne kadar rapor verme yetkisi kullanılır.
3- İleri tetkik, muayene ve tedavileri için Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanelerine sevk yapılır.
III – Emekli Trakya Üniversitesi Personeli Başvurusu:
a) Sağlık Merkezine başvuru sırasında Trakya Üniversitesi Hastanesi kayıt sistemine giriş yapılır. Hastane sistemine, Trakya Üniversitesi Hastanesi ile terminal/intra-net bağlantısı olan merkezlerde bilgisayar aracılığı ile bu bağlantının olmadığı merkezlerde ilgili resmi görevli aracılığı ile dosya numarası alınarak (eski dosya numarası olanlar için bu numara kullanılarak) kayıt yapılır.
b) Tetkik, tanı, tedavi, sevk ve diğer işlemleri bu sistem kapsamında sürdürülür. Sağlık merkezi kayıtları ise (kişisel sağlık fişi gibi) ayrıca tutulur.
IV – Kurum Dışı Başvurular:
Sağlık Merkezine yapılan kurum dışı başvuru sırasında, (Emekli, başka bir kurumda çalışan ya da özel) Trakya Üniversitesi Hastanesi ile terminal/intra-net bağlantısı olan merkezlerde bilgisayar aracılığı ile ve bu bağlantının olmadığı merkezlerde ilgili resmi görevli aracılığı ile dosya numarası alınarak (eski dosya numarası olanlar için bu numara kullanılarak) kayıt yapılır. Emekli Sandığı ile ilişkisi olanlarda tanı ve tedavi giderleri Emekli Sandığına fatura edilir. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak sağlık yardımından yararlanmayanların tedavi giderleri ise döner sermaye makbuzu ile ilgili kişiden tahsil olunur.
ACİL TIBBİ MÜDAHALE HİZMETLERİ:
MADDE 7 – Sağlık Merkezlerinde acil tıbbi müdahale hizmetlerinin aksatılmadan verilebilmesi için gerekli tıbbi donanım ve yeterli sayıda personel bulundurulur.
MADDE 8 – Daire Başkanlığınca Üniversite bünyesinde düzenlenen spor karşılaşmaları, kültürel etkinlikler v.b. faaliyetler ile diğer görevlendirmelerde acil tıbbi müdahale hizmetlerinin planlanması merkez sorumlu hekimleri tarafından düzenlenir ve yürütülür.
MADDE 9 - Sağlık Merkezlerinde acil tıbbi müdahale gerektiren başvurular dikkate alınarak hizmetin sürekliliğini sağlamak üzere;
a) Mesai günlerinde, acil başvuruların karşılanabilmesi için merkezde görevli personelin öğle tatili süresini münavebeli olarak kullanmaları hususunda gerekli düzenleme yapılarak bu zaman içinde yeterli sayıda hekim ve diğer personelin merkezde hazır bulunması sağlanır.
b) Sağlık Merkezinin bulunduğu Kampusta, barınmakta olan öğrenci ve görevli personel sayısı 1000’den fazla ise Koordinatörlüğün gerekli görmesi durumda mesai saati sonrasında, hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerinde (örnek: Güllapoğlu Yerleşkesi) aşağıdaki esaslar dahilinde nöbet sistemi uygulanır.
1- Nöbetler en az bir hekim, bir hemşire ve gereken diğer personelden oluşan ekip tarafından tutulur. Bu ekip Koordinatörlüğün görüşü ile ihtiyaç ve olanaklar doğrultusunda genişletilebilir. Nöbet tutulup tutulmayacağı ve hangi meslek dallarında nöbet tutulacağı personel olanakları göz önünde tutularak Koordinatörlükçe belirlenir.
2- Sağlık Merkezi personelinin nöbetlerinin düzenlenmesinde ilgili sağlık merkezinin yanı sıra nöbet tutulmayan merkezlerin personelinden de yararlanılır.
3- Daire Başkanlığı ve Sağlık Merkezleri Sorumlu Hekimleri işbirliğinde her ay için ayrı olarak hazırlanacak nöbet listesi bir önceki ayın son haftasında Sağlık Merkezlerinin sorumlu hekimliğine ilgililere duyurulmak üzere ulaştırılır.
4- Nöbet listesinin düzenlenmesinde hafta içi ( Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe) hafta sonu (Cuma, Cumartesi, Pazar) ve resmi tatiller için ayrı ayrı adaletli dağılım sağlanmasına dikkat edilir. Çalışma günleri için ayrı bir sistematik (Örneğin: soyadı sırasına göre), tatil günleri için ayrı bir sistematik (Örneğin : ters sıralama ile soyadı sırasına göre) uygulanabilir.
5- Nöbetçi hekimin ve diğer personelin yıllık izin, rapor vb mazeretleri halinde nöbet hizmetleri nöbetçi personelin bağlı olduğu merkez sorumlu hekiminin kendi merkezlerinde ki hekimler arasında ve diğer personel arasında nöbet tarihi değişimi hususunda yapılacak düzenlemeye uygun olarak yürütülür. Merkez sorumlu hekimi personelin nöbet tarihlerinde yapılan değişikliği Koordinatörlüğe ve Daire Başkanlığına bildirir.
6- Nöbet hafta içi günlerde Saat 17.00’de başlar ertesi gün nöbet teslim işlemlerini takiben Saat 08.30’da tamamlanır. Hafta sonu ve tatil günleri nöbet Saat 09.00’da başlar, nöbet teslim işlerini takiben ertesi gün Saat 09.00’da tamamlanır.
7- Nöbet tutan personelin yemek ihtiyacının karşılanması için gerekli düzenleme Daire Başkanlığınca yapılır.
8- Nöbet sırasında güvenlik Üniversite yönetimince sağlanır.
9- Ertesi gün çalışma günü ise nöbet tutan personel o gün nöbet izni kullanır.
10- Eğitim döneminin sona ermesi ile kampus bünyesinde gece kalanların sayısı 1000’in altına indiğinde nöbet uygulamasına geçici süre ara verilebilir.
11- Ertesi gün mesai günü olmayan nöbetlerde görevi teslim alacak ekip üyesi gelmediğinde aynı meslek dalında olan nöbetçi nöbete devam eder. Durum sorumlu hekimlere iletilerek nöbet listesinde düzenleme yapmak üzere yeni bir personelin nöbete gelmesi ile eksiklik giderilir.
12- Nöbetlerde yapılan başvuruların kaydı için bir poliklinik defteri tutulur.
13- Nöbet uygulanan merkezlerde her gün nöbetin seyrine ilişkin bilgilerin, görüşlerin işlenmesi için nöbet defteri tutulur. Merkez sorumlu hekimi bu defteri inceleyerek gerekiyorsa gerekli düzenlemelerin yapılması için Koordinatörlüğe bilgi aktarır.
14- Acil tıbbi müdahale hizmetlerinin aksatılmaması ve hizmet gereklerine uygun olarak yürütülmesi, nöbetlerin düzenli tutulması ile ilgili önlemlerin alınması ve uygulanması konusunda izlemelerin yapılmasından
Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimleri görevli ve yetkilidir.
KAYIT, İSTATİSTİK VE ARAŞTIRMA GÖREVLERİ:
MADDE 10- Sağlık Merkezlerinde hizmet verilen tüm kesim için (Ek-1)’deki örneğine uygun olarak kişisel sağlık fişi tutulması zorunlu olup, sağlık fişleri örneği (Ek-2)’de yer alan talimata uygun olarak doldurulur.
MADDE 11- Sağlık Merkezleri sorumlu hekimleri tarafından her bir hekim, diş hekimi ve sağlık merkezi için, her ayın ilk 10 günü içinde bir önceki ay sürdürülen çalışmalara ilişkin çalışma raporu (Ek-3)’deki örneğe uygun olarak ve her yılın Ocak ayı içinde bir önceki yıl sürdürülen çalışmalara ilişkin çalışma raporu (Ek-4)’deki örneğe uygun olarak hazırlanarak Koordinatörlüğün görüşü de alınarak Daire Başkanlığına sunulur.
Nöbet defteri ile nöbet poliklinik defterine ilişkin kayıtlar merkez sorumlu hekimi tarafından değerlendirilir, hazırlanan aylık rapor koordinatörlüğün görüşü ile birlikte Daire Başkanına sunulur.
MADDE 12- Merkezlerin sağlık kayıtları bilgisayar olanakları sağlandığı ölçüde (Ek-5)’deki talimat doğrultusunda merkezler için geliştirilen bilgisayar programı yardımı ile tutulur.
MADDE 13- Merkezlerin hizmet alanına giren konularda hizmet planlamasına katkıda bulunmak üzere koordinatörlük görüşü ve Rektörlük izni ile Üniversitenin ilgili birimlerinin işbirliği ile araştırmalar yapılır, yaptırılır ve bu araştırmalar sonucunda elde edilen veriler gerektiğinde Rektörlüğün izni ile yayınlanır. Araştırmalarda gönüllülük esas alınır ve etik konulara özen gösterilir.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ GÖREVLERİ:
MADDE 14- Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, her yıl belli bir program ve imkanlar dahilinde eğitime başlayacak bütün öğrencilerin sağlık muayenesi yapılır.
MADDE 15- İmkanlar dahilinde Üniversite çalışanları ve öğrencilerinin periyodik sağlık muayeneleri yapılır.
MADDE 16- Üniversite öğrencileri ve çalışanlarına yönelik sağlık eğitimi çalışmaları yetişkin eğitimi ilkelerine uygun olarak planlanır ve uygulanır.
MADDE 17- Üniversite bünyesindeki yurt, misafirhane ve benzer alanları genel hijyenik koşullar ve çevre sağlığı koşulları bakımından değerlendirip denetlemek, alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulunmak amacı ile yapılacak çalışmalar Rektörlüğün bu konuda inceleme ve denetim ile görevlendirdiği diğer birimlerle işbirliği halinde sürdürülür. Bu bağlamda Sağlık Merkezlerinden görevlendirilecek birer hekim çevre ile ilgili komisyonların doğal üyeleridir.
MADDE 18- Üniversite bünyesindeki kafeterya, kantin, yemekhane, spor salonları, rekreasyon alanları, eğitim binaları gibi çok sayıda kişinin kullandığı alanlar genel hijyenik koşullar ve çevre sağlığı koşulları bakımından düzenli aralıklarla (3 ayda bir) denetlenerek, alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulunulur ve konuyla ilgili rapor düzenlenerek koordinatörün görüşü ile Daire Başkanlığına sunulur. Çalışmalar Rektörlüğün bu konuda inceleme ve denetim ile görevlendirdiği diğer komisyonlarla işbirliği halinde sürdürülür.
MADDE 19- Üniversite bünyesindeki kafeterya, kantin, yemekhane gibi bölümlerde çalışanların (sosyal güvence varlığına ve farklılığına bakılmaksızın) düzenli aralıklarla (3 ayda bir) portör muayeneleri yapılır.
MADDE 20- Üniversite bünyesinde Sosyal Sigortalar Yasası ve İş Yasası kapsamında çalışan personel sayısı 50 ve daha fazla olduğunda bu personele koruyucu sağlık hizmetleri sunmak üzere Sağlık Merkezi’ne mevzuatın öngördüğü sayı ve niteliklere sahip işyeri hekimi atanır. İşyeri hekiminin işçilere reçete yazma, rapor verme vb. tedavi edici sağlık hizmetlerini verebilmesi Üniversite ile Sosyal Sigortalar Kurumu arasında imzalanacak bir Protokol ile sağlanacak olup işyeri hekimi tarafından verilecek tedavi hizmeti S.S.K.mevzuatı çerçevesinde yürütülür.
DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ:
MADDE 21- Sağlık Merkezlerinde danışma ve rehberlik hizmetlerinin sunumunda, gerektiğinde Dairenin kültür ve spor birimlerinden destek alınır. Bu birimlerin çalışmalarına sağlıkla ilgili konularda yardımcı olunur.
MADDE 22- Üniversiteye yeni giren öğrenciler için merkezlerin ve sağlık hizmetlerinin tanıtıldığı toplantılar, konferanslar düzenlenir, broşür ve afiş hazırlanarak bunların dağıtımı, uygun yerlere asılması sağlanır.
MADDE 23- Sağlık eğitimi ve rehberlik çalışmalarında öğrenci kulüpleri ve Öğrenci Temsilcileri Konseyi ile işbirliği yapılır.
MADDE 24- Öğrencilerin sorunlarını saptamak için anket, toplantı vb. etkinlikler sürdürülür. Sorunların saptanması ve çözümü için gerektiğinde ilgili kurumlarla işbirliği yapılır.
DİĞER KONULAR:
MADDE 25- Merkez çalışanlarının hizmet içi ve sürekli eğitimlerinin sürdürülmesi amacı ile merkez hizmetlerini aksatmayacak şekilde yapılacak planlama dahilinde öncelikle Trakya Üniversitesi bünyesindeki faaliyetler olmak üzere seminer, kongre, sempozyum, kurs gibi etkinliklere katılımları sorumlu hekimce yapılacak düzenlemelerle sağlanır. Sorumlu hekimin koordinatörlüğün görüşü doğrultusunda yapacağı planlama ile sağlıkla ilgili yüksekokul ya da fakülte mezunu personelin kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinliklere yılda bir kez (en fazla 3 gün), bilimsel etkinlikte tebliği olması durumunda ise yılda iki kez (en fazla 3+3 gün) katılımları sağlanır.
MADDE 26- Sağlık Merkezi çalışanları gerek sürekli eğitimleri gerekse hizmet planlaması ve yürütülmesi konularında sorumlu hekim ve koordinatörlüğün bilgisi dahilinde Üniversitenin ilgili birimleri ile sürekli iletişim halinde olurlar.
MADDE 27- İhtiyaç ve hizmetin gerektirdiği hallerde Sağlık Merkezleri personeli arasında, Rektörlüğün uygun görüşü alınmak suretiyle rotasyon uygulanabilir.
MADDE 28- Merkezlerde görevli sağlık personeli görevlerini tıbbi deontoloji ilkelerine uygun olarak sürdürür. Hasta görülmeden reçete yazılmaz.
MADDE 29- Sağlık Merkezlerinde hizmetin kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla Rektörlüğün uygun görüşü üzerine, Daire Başkanlığınca hizmet gerekleri dikkate alınarak mesai saatlerinde yapılacak düzenlemeye tüm personel uymak zorundadır. Öğle tatili sırasında da hizmetin kesintisiz sürdürülmesi için bu saatlerde hizmet verecek personel sorumlu hekimce belli bir planlama dahilinde belirlenir.
MADDE 30- Birden fazla hekimin bulunduğu merkezlerde sorumlu hekim Koordinatörlüğün önerisi, Rektörlük Makamının onayı ile Daire Başkanlığınca görevlendirilir. Sorumlu hekimler bu Yönergede belirlenen görev, yetki ve sorumlulukların yerine getirilmesi için gerekli planlama ve düzenlemeleri yapar, izler, denetler ve çalışmalarına ait raporlarını Koordinatörlüğe ve Daire Başkanlığına sunarlar.
MADDE 31- Yıllık izinler Koordinatörlüğün düzenlemesi ile en fazla iki seferde kullanılabilir.
MADDE 32- Kurum dışı başvurularda hastanın sağlık merkezi olanakları dahilinde yürütülen her türlü laboratuvar tetkikleri ve radyolojik incelemelerinde ihtiyaç duyulan sarf malzemesi T.Ü. Döner Sermaye İşletmesi tarafından karşılanır.
MADDE 33- Sağlık merkezlerinde ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarında Tıp Fakültesi elemanlarının rotasyonla çalışmalarını sağlamak üzere düzenlemeler yapılır.
MADDE 34- Sağlık merkezlerinden laboratuvar tetkiki amacı ile hastaneye gönderilen numunelerin (kan, idrar, kültür vb.) eksiksiz ve düzenli bir şekilde ulaştırılması ve sonuçlarının alınması için hastane yönetimi ve döner sermaye işletmesi ile işbirliği yapılır. Numuneler, taşıma işlemi ile görevlendirilen personele imza karşılığı teslim edilerek sonuçlar aynı personelden imza karşılığı alınır.
MADDE 35- Sağlık Merkezlerinde kullanılacak basılı ve elektronik kayıt ve istatistik formları Koordinatörlükçe geliştirilir.
MADDE 36- Bu yönergede yer almayan hususlarda "Tedavi Giderleri Yönetmeliği" hükümleri geçerlidir.
MADDE 37- Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
MADDE 38- Bu Yönerge hükümleri Trakya Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.