Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarında okutulmak üzere ders havuzuna Uzmanlık Alan Derslerinin eklenmesine ilişkin, Eğitim-Öğretim Komisyonunca hazırlanan 13 Mart 2013 tarihli rapor görüşüldü:
Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarında okutulmak üzere ders havuzuna Uzmanlık Alan Derslerinin eklenmesinin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
ANABİLİM DALI : ULUSLARARASI İLİŞKİLER
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç.Dr. Burak GÜMÜŞ
DERSİN ADI : UİB 742 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Uzmanlık alan dersi kapsamında genel olarak uluslararası güvenlik konusu irdelenecektir. Uluslararası güvenliğin tehdit edilmesi, tanzimi, korunmasında etkili olan politik, sosyal ve ekonomik olgular çerçevesinde oluşan karşılıklı etkileşimler ve neden sonuç ilişkilerinin saptanması etrafında şekillendirilecek konularda öğrencinin bilgi donanımını arttırarak çözümleme gücünü geliştirmesine katkı sağlaması amacıyla teorik anlatı, uygulamalar, Türkiye, bölgesel, beynelmilel ve küresel boyutta analizler yapılması üzerine odaklanılacaktır.
ANABİLİM DALI : ARKEOLOJİ
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ
DERSİN ADI : ARK 621 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Bilimsel çalışma metotlarının açıklanması. Yazılı kaynaklardan ve arkeolojik kalıntılarla ilgili verilerden yararlanma yöntemlerinin belirlenmesi. Tez çalışmalarını yapmakta olan öğrencilere, öğretim üyesinin uzmanlık alanıyla ilgili rehberlik yapılması.
ANABİLİM DALI : ARKEOLOJİ
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç. Dr. Yusuf SEZGİN
DERSİN ADI : ARK 621 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Arkeoloji alanında temel teorik ve pratik bilgiler verilir. Klasik Arkeoloji disiplinin maddi kültür kalıntıları incelenir. Antik Döneme ait yazılı kaynakların ve epigrafik buluntuların arkeolojik açıdan değerlendirilmesi. Arkeolojiye yardımcı bilim dallarının ihtiyaç dâhilinde kullanılması. Bilimsel çalışma ve araştırma yöntemlerinin öğretilmesi.
ANABİLİM DALI : TARİH
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç.Dr. Zekai METE
DERSİN ADI : TAR 742 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Tarih anabilim dalı doktora programı çerçevesinde öğrencilerin tez konularına uygun olarak eğitim öğretim verilecektir. Seçilen tez konularına göre oluşturma ve araştırma metodları öğretilecektir. Arşivlerde tez konularıyla ilgili tasnifler tanıtılıp, yararlanacakları belge ve defter türleri üzerinde incelemeler yapılacaktır. Ayrıca temel kitabi kaynaklar ve diğer telif eserlerin değerlendirilmeleri de yapılacaktır.
ANABİLİM DALI : EĞİTİM BİLİMLERİ
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd.Doç.Dr. Banu YAMAN
DERSİN ADI : EBY 616 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Tez konularıyla ilgili literatür inceleme, değerlendirme, tartışmalar yapılacaktır.
ANABİLİM DALI : GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Öğr.Gör.Dr. Ayhan ÇETİN
DERSİN ADI : GSR 610 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Plastik sanatların tarihsel süreç içerisinde geçirdiği dönüşümler. Geçmiş ile günümüz sanatı arasında bağlantılar sanatsal gelişim ve değişim süreçlerinin değerlendirilmesi ve öz kaynaklarının araştırılıp temin edilmesi. Yüksek lisans tez çalışmalarında yöntem, araştırma metotları ve tez yazım safhaları.
ANABİLİM DALI : İŞLETME
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Doç.Dr. Şule AYDIN TÜKELTÜRK
DERSİN ADI : İŞB 642 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0)5
DERSİN İÇERİĞİ : Dersin kapsamında konaklama işletmelerinin tanımı ve sınıflandırması, konaklama işletmelerinin kuruluş yeri ve seçimi, konaklama işletmeleri yatırım kararı ve yönetimi, konaklama işletmelerinin organizasyonu, konaklama işletmelerinin insan kaynakları yönetimi, konaklama işletmelerinin pazarlanması, finansmanı, ön büro departmanı yönetimi, kat hizmetleri yönetimi ve yiyecek-içecek departmanı yönetimi incelenecektir.
ANABİLİM DALI : İŞLETME
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Doç.Dr. Şule AYDIN TÜKELTÜRK
DERSİN ADI : İŞB 728 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0)5
DERSİN İÇERİĞİ : Dersin kapsamında verimlilik ve verimlilikle ilgili kavramlar, kuruluş yeri ve verimlilik ilişkisi, fiyatlandırma, pazarlama, yönetim, istihdam, toplam kalite yönetimi, zaman yönetimi, motivasyon, ücretler ve endüstri ilişkilerinin verimlilik ile ilişkileri ortaya konmaya çalışılacaktır.
ANABİLİM DALI : TARİH
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç.Dr. Cengiz FEDAKAR
DERSİN ADI : TAR 742 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Uzmanlık alan dersi, Tarih anabilim dalında doktora tez döneminde olan öğrencilerin tez çalışmasına rehberlik etmek amacı taşımaktadır. Öğrenciye arşiv vesikalarının, ana kaynakları, bu kaynakların tenkidi ve objektif olarak kullanabilme becerisi ve tez çalışmasına konu olan tarihsel süreçle ilgili literatürü izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneği kazandırmak amaçlanmaktadır. Dersin içeriği, Osmanlı-Kafkas ilişkileri bakımından Başbakanlık Osmanlı Arşivi vesikaları ve dönemin kronikleri gibi konuların incelenmesinden oluşmaktadır.
ANABİLİM DALI : YABANCI DİLLER EĞİTİMİ
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç.Dr. Yıldırım TUĞLU
DERSİN ADI : ADB 619 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Meslek Almanca ve sorunları uzmanlık alan dersinin içeriği danışmanın uzmanlık alanına ilişkin bilgi ve deneyimleri (amaç ve konu) ışığında öğrencilerin tez çalışmalarının yönlendirilmesi, tez konuları ile ilgili derinlemesine bilgi ve beceri kazanmalarının sağlanması, literatür araştırma ve değerlendirme yeteneğinin kazandırılması, araştırma sürecinde izlenilmesi gereken yol ve yöntemlerin bir çalışma disiplini ile etik unsurlar çerçevesinde öğretilmesidir. Mesleki Almancanın konumu, konumunun iyileştirilmesi adına yapılması gereken çalışma ve uygulamalar ve bu anlamda sunulacak çözüm önerilerine de yer verilecektir.
ANABİLİM DALI : ULUSLARARASI İLİŞKİLER
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd. Doç.Dr. Bilge Hakan AGUN
DERSİN ADI : UİB 626 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0) 5
DERSİN İÇERİĞİ : Uluslararası kamu malı ve hizmeti kavramının ortaya çıkışı, temel unsurları ve türleri; uluslararası kamu malı ve hizmetinin sunumu, yönetimi ve finansmanı; uluslararası vergi hukukunun ortaya çıkış gerekçesi ve kaynakları; uluslararası çifte vergilendirme; uluslararası şirketlerin vergilendirilmesi; uluslararası vergi suçları; Avrupa Birliği’nin ortak vergi politikası; Avrupa Birliği’nde vergi uyumlaştırmasındaki gelişmeler ve Türkiye’nin uyumu konularına değinecektir.
ANABİLİM DALI : MÜZİK ANASANAT DALI
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd.Doç.Dr. Akın ARABOĞLU
DERSİN ADI : MÜP 720 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0 5)
DERSİN İÇERİĞİ : 19.Yüzyılda Alman Romantizminin ilk büyük temsilcisi olarak kabul edilen ünlü alman bestecisi, piyanist ve müzikolog Robert Schuman, alman kültürü, edebiyatı ve romantizme büyük eğilim göstermiş, yapıtlarında sanatla yaşamanın ayrılmazlığından yola çıkarak şiirin ve şiirselliğin müzik yaratıcılığı üzerindeki önemine inanmıştır. Besteci, piyanonun ifade olanaklarını orkestral boyutlara yaklaştırmak istemiş, bunu gerçekleştirebilmek amacıyla motif çeşitliliğini orkestral ritmik ve dinamik tını renkleriyle süslemiştir. Robert Schuman’ın tüm piyano metinleri yüksek seviyede teknik bilgi ve müzikalite gerektirmektedir. Robert Schumanın’ın gerektiği gibi yorumlanması ve icrada karşılaşabilecek zorlukların verilen örnekler ve teknik çalışmalar ile somutlaştırılıp aşılması bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
ANABİLİM DALI : MÜZİK
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd.Doç.Dr.Ahmet Hamdi ZAFER
DERSİN ADI : MÜY 620 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0 5)
DERSİN İÇERİĞİ : Keman çalışmalarında verimliliğin sağlanabilmesi, kemancıların gelişebilmesindeki teme faktörler arasında yer almaktadır. Bu açıdan bireysel çalışmalarda kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi ve doğru bir şekilde uygulanması önem taşımaktadır. Gerçek anlamda keman çalabilmek, vücudun zorlanmadan, yorulmadan doğal fonksiyonlar sonucu gerekli süreyi elde etmesiyle gerçekleşir. Okul ortamında yapılan çalışmalar eğitmen gözetiminde olmaktadır. Ancak bireysel çalışmalar müzisyen dikkat, yetenek ve pratiğe verdiği önem sayesinde uygun bir seviyeye gelmektedir. Kendini vererek yapılan bir çalışmada kullanılan metotların çeşitliliği ve çalışmaların belirli bir programa oturtulması kemancılar için kısa sürede kendini geliştirebilmeleri bakımından verimli çalışmalar yürütebilmesi için uygulanabilecek çalışma, yöntem ve tekniklerine ilişkin bir takım temel konular incelenerek, kemancıların söz konusu çalışmalarında daha verimli sonuçlar elde edebilmeleri için bazı ipuçları verilmeye çaba gösterilmiştir. Bu derste yazılı kaynaklardan ve gözlemlerden yararlanılmıştır.
ANABİLİM DALI : MÜZİK
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd.Doç.Dr.Işıl DAĞLAR
DERSİN ADI : MÜP 720 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0 5)
DERSİN İÇERİĞİ : Tez projesinin nasıl hazırlanacağı, hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği, literatür taramasının nasıl yapılacağı ve nasıl değerlendirileceği, icara edilecek olan eserin yorumlanması, bu eserlerin form, armoni, teknik ve müzikal açılardan değerlendirilerek incelenmesi ve yine bu eserleri icra eden sanatçıların farklı yorumları üzerine değerlendirme yapılması bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
ANABİLİM DALI : MÜZİK ANASANAT DALI
DERSİ VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ : Yrd.Doç.Dr. Akın ARABOĞLU
DERSİN ADI : MÜP 620 Uzmanlık Alan Dersi
DERS SAATİ : (5+0 5)
DERSİN İÇERİĞİ : 19.Yüzyılda Alman Romantizminin ilk büyük temsilcisi olarak kabul edilen ünlü alman bestecisi, piyanist ve müzikolog Robert Schuman, alman kültürü, edebiyatı ve romantizme büyük eğilim göstermiş, yapıtlarında sanatla yaşamanın ayrılmazlığından yola çıkarak şiirin ve şiirselliğin müzik yaratıcılığı üzerindeki önemine inanmıştır. Besteci, piyanonun ifade olanaklarını orkestral boyutlara yaklaştırmak istemiş, bunu gerçekleştirebilmek amacıyla motif çeşitliliğini orkestral ritmik ve dinamik tını renkleriyle süslemiştir. Robert Schuman’ın tüm piyano metinleri yüksek seviyede teknik bilgi ve müzikalite gerektirmektedir. Robert Schumanın’ın gerektiği gibi yorumlanması ve icrada karşılaşabilecek zorlukların verilen örnekler ve teknik çalışmalar ile somutlaştırılıp aşılması bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.