“Trakya Üniversitesi Ödül Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
ÖDÜL YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1-(1) Bu yönerge, Trakya Üniversitesi öğrencileri ile akademik ve idari personelin, çalışmalarında göstermiş oldukları üstün başarıların desteklenmesi, üniversiteye katkı ve hizmetlerinin değerlendirilmesi ve performanslarının arttırılması amacıyla ödüllendirme esaslarını düzenlemektedir.
Dayanak
MADDE 2-(1) Bu Yönerge, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na dayandırılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3-(1) Bu Yönergede geçen;
a) Akademik Personel: Trakya Üniversitesi tam zamanlı kadrolarında görevli olan profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisini,
b) Birim: Trakya Üniversitesinin akademik ve idari personelinin kadrosunun bağlı olduğu fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, konservatuvar ve Genel Sekreterliğe bağlı daire başkanlıkları ile diğer idari birimleri,
c) Genel Sekreter: Trakya Üniversitesi Genel Sekreterini,
d) Genel Sekreterlik: Trakya Üniversitesi Genel Sekreterliğini,
e) İdari Personel: Trakya Üniversitesinde tam zamanlı görev yapan idari personel
f) Ödül Değerlendirme Komisyonu: Bu yönergeyle tanımlanan ödüllerin, yönergede tanımlanan şekilde kurulan ve aday olan ya da gösterilenlerin söz konusu ödülleri almaya hak kazanma durumlarını karara bağlayan komisyonu,
g) Öğrenci: Trakya Üniversitesi'nde öğrenimini sürdüren kayıtlı öğrencileri,
h) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
i) Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünü,
j) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
k) TÜBA: Türkiye Bilimler Akademisini,
l) TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu,
m) Uluslararası Ödül: Bilim ve sanat alanlarında verilen seçkin ve prestijli uluslararası ödülleri,
n) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ödül Değerlendirme Komisyonu ve Ödüllere İlişkin Usul ve Esaslar
Ödül Değerlendirme Komisyonu ve görevleri
MADDE 4-(1) Komisyon, bilim alanları ve birim çeşitliliği ile akademik performansları dikkate alınarak, Rektör tarafından bir yıl süreyle görevlendirilen 1 Rektör Yardımcısı, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar alanlarından 5 öğretim üyesi ile Genel Sekreter, Personel Daire Başkanı, Öğrenci İşleri Daire Başkanı olmak üzere toplam 9 kişiden oluşur. Komisyon Başkanı Rektör Yardımcısıdır. Üyeliğin boşalması durumunda aynı usulle seçilen üyeler kalan süreyi tamamlar. Görev süresi biten komisyon üyeleri yeniden görevlendirilebilir.
(2) Ödül Değerlendirme Komisyonu görevleri şunlardır;
a) Üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencilerine verilecek ödüllerin kapsamlarını düzenlemek,
b) Üniversite tarafından verilecek ödüllerin başvuru sürecini, değerlendirme yöntemlerini ve başvuru şartlarını düzenlemek ilan etmek,
c) Üniversite tarafından verilecek ödüllere yapılan başvuruların değerlendirmesini yapmak,
ç) Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda, ödül kazanmayı hak etmiş adayları Rektörlüğe bildirmek.
Akademik Personel Ödülleri
MADDE 5- (1) Trakya Üniversitesinde, ilgili yıl içerisinde görev yapmış veya görev yapmakta olan akademisyenlerin fen, mühendislik bilimleri, sosyal ve beşerî bilimler ile sağlık bilimleri kategorilerinde bilimsel faaliyetlerini ve hizmetlerini değerlendirerek, üstün niteliklerini ödüllendirmek, bilimsel çalışmalarını desteklemek amacıyla aşağıdaki ödüller verilir.
a)Bilim/Sanat Ödülü: Bu ödül bilim insanı yetiştiren, geliştirdiği metot, teknoloji, eserler ve etkinlikler ile ülkemizin bilimsel, toplumsal, ekonomik gelişimine katkıda bulunan, mesleki kariyerinde ilerlemiş akademisyenlere verilir. Adayların değerlendirilmesinde SCI Expanded, SSCI, AHCI veri tabanlarındaki yayınları, bu yayınlara yapılan atıfları, ulusal ve uluslararası projeleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanmış ve yayınlanmış patentleri, faydalı model/endüstriyel tasarımları, ulusal ve uluslararası bilim kurum veya kuruluşlarında gösterdiği performansları ve bu kuruluşlardan aldığı ödülleri temel ölçüt olarak dikkate alınır.
b)Genç Bilim/Sanat İnsanı Ödülü: Bu ödül araştırma ve çalışmaları ile bilime gelecekte evrensel düzeyde katkıda bulunabilecek potansiyele sahip olan, başvuru yapıldığı gün 35 yaşını doldurmamış öğretim elemanlarına verilir. Adayların değerlendirilmesinde SCI Expanded, SSCI, AHCI veri tabanlarındaki yayınları, bu yayınlara yapılan atıfları, ulusal ve uluslararası projeleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanmış ve yayınlanmış patentleri, faydalı model/endüstriyel tasarımları, ulusal ve uluslararası bilim kurum veya kuruluşlarında gösterdiği performanslar ve bu kuruluşlardan aldığı ödüller temel ölçütler olarak dikkate alınır.
c) Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Ödülü: Bu ödül yıl içerisinde Kamu-Üniversite-Sanayi (KÜSİ) işbirliğinin gelişmesine yönelik çalışmaları ile katkı sağlayan akademisyenlere Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği ödülü verilir. Bu ödülün verilmesinde, bu Yönergenin 4. madde a ve b fıkrasındaki ölçütler dikkate alınır.
ç) Lisansüstü Tez Ödülü: Bu ödül, Trakya Üniversitesi Enstitüleri bünyesinde yürütülen lisansüstü tezlerin bilimsel niteliğini yükseltmek, lisansüstü tezlerden üretilen çıktı sayısını ve uluslararası indekslerde taranan Trakya Üniversitesi adresli yayın sayısını arttırmak ve kariyerlerinin başlangıcındaki başarılı genç araştırmacıları ödüllendirmek amacıyla her yılın sonunda ilgili enstitü tarafından belirlenen ölçütler değerlendirilerek başarılı bulunan lisansüstü tezleri hazırlayan öğrenci ve danışmanına verilir.
d) Akademik Hizmet Ödülleri: Bu ödül, ödül verilecek tarih itibari ile Trakya Üniversitesinde 15 yılını dolduran akademisyenlere bağlı oldukları birimce, 25 ve 40 yıl hizmet vermiş olan akademisyenlere ise Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilir. Hizmet yılı takibi ilgili personelin bağlı olduğu birim ve Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
e) Bilimsel Yayın Ödülü: Bu ödül, birimlere ait atama yükseltme puanları dikkate alınarak ilgili yılda her bir kadro unvanı için puan sıralaması yapılır ve sıralamada ilk üçte yer alanlara verilir. Ödülün alınabilmesi için kişinin yeniden atama puanının en az yarısına sahip olması gerekir. Araştırma görevlileri ile öğretim görevlileri doktor öğretim üyelerine uygulanan kriterler çerçevesinde değerlendirilir.
f) Eğitime Katkı Ödülü: Bu ödül, öğrenciyi aktif hale getiren, öğrenci merkezli, yetkinlik temelli, süreç ve performans odaklı disiplinler arası, bütünleyici, vaka/uygulama temelinde öğrenmeyi önceleyen yaklaşımlara yer veren, bilgi aktarımından çok derin öğrenmeye, öğrenci ilgi, motivasyon ve bağlılığını öne çıkaran, teknolojinin sunduğu olanaklar ve proje temelli öğrenme gibi yaklaşımlarla öğretmeyi zenginleştiren, öğrencilerinin araştırma süreçlerine katılımını müfredat, yöntem ve yaklaşımlarla destekleyen ders sorumlularına verilir. Bu kapsamda aşağıdaki ölçütler takımı dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Puanlamaya lisansüstüne ilişkin ölçütler kapsam dışı bırakılır. Ödüller, birim bazında ve Üniversite bazında verilir. Birim bazında verilecek ödüller için birim tarafından kurulan komisyonca aşağıdaki tabloda yer alan ölçütler veya bu ölçütlere ek olarak birime özgü ölçütler belirlenerek puanlama yapılır. Birim bazında ödül alan ilk üç aday Üniversite bazında ödül için başvuru yapabilir.
(2) Akademik personel ödülleri belge, plaket ve benzerleri şeklinde olabilir.
(3) Ödül kazanan kişilerin çevrimiçi personel sayfalarına ödüle ilişkin başarı etiketi eklenir. Akademik hizmet ödülü bu kapsamda değerlendirilmez.
İdari personel hizmet ödülü
MADDE 6- (1) Trakya Üniversitesinde, o ödül yılı içerisinde çalışmakta olan idari personellerin hizmetlerini değerlendirerek çalışmalarını desteklemek amacıyla ödül verilecek tarih itibari ile 15, 25 ve 40 yıl hizmet vermiş idari personele hizmet belgesi, plaket ve benzerleri verilir. 15 ve 25 yıl ödülleri personelin bağlı olduğu idari birim tarafından, 40 yıl ödülleri ise Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilir. Hizmet yılı takibi ilgili personelin bağlı olduğu birim ve Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Öğrenci başarı ödülleri
MADDE 7- (1) Trakya Üniversitesi fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilir. Ödüle aday öğrencinin Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 35’inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında öğrenim süresince disiplin cezası almamış olması gerekir.
a) Lisans ve ön lisans düzeyinde akademik genel not ortalaması 3-3,49 olanlara “Başarı belgesi”
b) Lisans ve ön lisans düzeyinde akademik genel not ortalaması 3.5 ve üzerinde olanlara “Yüksek başarı belgesi”
c) Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren veya TÜBİTAK, AB, SANTEZ gibi dış kaynaklı projelerde yer alan veya nitelikli bilimsel yayın üreten öğrencilere belge, plaket ve benzerleri verilir.
ç) Üniversiteyi ulusal ve uluslararası alanlarda temsil ederek ödül alan öğrencilere belge, plaket ve benzerleri verilir.
(2) Birinci fıkranın (a) ve b bentleri için lisans/ön lisans düzeyinde akademik genel not ortalaması ve disiplin cezası kontrolü yapılarak ödüle hak kazanan öğrenciler Birim tarafından tespit edilir.
Kalite Yönetimi Sistemi başarı ve hizmet ödülleri
MADDE 8-(1) Trakya Üniversitesinde, performansı ile yıl içerisinde kalite çalışmalarına, kalite farkındalığına ve kalite kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı veren akademik ve idari personellerin, öğrencilerin ve birimlerin çalışmalarını desteklemek amacıyla aşağıdaki ödüller verilir.
a) Kalite Yönetimi Sistemi Başarı Ödülü: Bu ödül yıl içerisinde, ulusal (Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yetkilendirilen) veya uluslararası kurumlardan akreditasyon belgesi alan birimlere belge plaket ve benzerleri verilir. Ayrıca birimin çevrimiçi sayfasına Ek 1’deki kalite yıldızı eklenir.
b) Kalite Yönetimi Sistemi Yüksek Hizmet Ödülü: Bu ödül, yıl içerisinde üniversite kalite çalışmalarına, kalite farkındalığına ve kalite kültürünün yaygınlaştırılmasına performansı ile katkı sağlayan, akran değerlendirme çalışmalarında ve kalite çalıştaylarında görev alan akademik ve idari personel ile öğrencilere Rektör tarafından belge plaket ve benzerleri verilir. Ödül verilecek kişiler Kalite Komisyonu tarafından Üniversite Yönetim Kurulu’na önerilir ve Yönetim Kurulu’nca karar verilir. Ödül kazanan kişilerin çevrimiçi personel sayfalarına ödüle ilişkin Ek 2’teki yıldız etiketi eklenir.
c) Kalite Yönetimi Sistemi Yonca Ödülü: Yıl içerisinde, Akran değerlendirme sürecine dahil olup en az 650 puan alan birimlere belge plaket ve benzerleri verilir. Ayrıca birimin çevrimiçi sayfasına Ek 3’teki kalite yoncası eklenir.
Onursal Doktora Unvanı
MADDE 9- (1) Bu unvana aday gösterileceklerin halen Türkiye Cumhuriyeti Üniversitelerinde öğretim elemanı kadrosunda bulunmaması ve aşağıda belirtilen koşullardan en az birini gerçekleştirmiş olması gerekir:
a) Unvan verilecek bilim/sanat alanında uluslararası katkı sağlayacak yayınları/eserleri bulunmak ve/veya bilim alanında TÜBITAK ya da TÜBA tarafından verilmiş ödüle sahip olmak.
b) Yurt ve dünya barışına, insanlığa, fikir, kültür, spor ve sanata önemli katkılar getirmek.
c) Türkiye’nin gelişmesi veya uluslararası alanda tanıtılması için katkılar sağlamış olmak.
(2) Onursal doktora unvanı Rektör veya Birim Yönetim Kurulu’nun önerdiği isimler arasından Senato tarafından seçilir.
Başvuru dosyasında yer alacak belgeler ve ön inceleme
MADDE 10- (1) Akademik personel ödülleri ile 6’ncı maddede belirtilen öğrenci başarı ödüllerinin ilgili maddenin birinci fıkrasının (c) bendi için başvuru dosyası; ödüle aday olma durumunda adayın kendisi tarafından, ödüle aday gösterilme durumunda ise aday gösteren birim tarafından hazırlanır.
(2) Başvuru dosyası, Komisyonun belirlediği biçimde hazırlanarak her yıl ocak ayının son iş günü mesai bitimine kadar görev yaptığı birim aracılığıyla Genel Sekreterliğe resmi yazı ile sunulur. Dosyada,
a) Ödüle hangi gerekçe ile aday olunduğunu ya da gösterildiğini açıklayan Ek 4’te yer alan sunuş yazısı,
b) Adayın çalışmalarını içeren YÖKSİS özgeçmişi (ilave çalışmaları varsa bu çalışmaları belirten ayrı bir yazı),
c) Ödüle aday olunmasına ya da gösterilmesine gerekçe teşkil eden çalışma, araştırma, proje, eser ya da etkinliğe ilişkin tüm belgelerin birer örneği yer almalıdır.
(3) Başvuru dosyaları; Komisyon tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme her yıl şubat ayı sonuna kadar tamamlanır. Ön inceleme sonucunda dosyada saptanan eksik belgeler için, aday olan ya da gösterenlere 15 günlük ek süre tanınır. Söz konusu eksikliklerin giderilmemesi durumunda, dosyalar değerlendirmeye alınmaz ve ödül değerlendirme jürilerine gönderilmez.
(4) Bir kişi ödülün verildiği yılda sadece tek bir ödül kategorisinden aday olabilir. Akademik hizmet ödülleri ile kalite ödülleri bu sınırlandırmaya dâhil değildir.
Değerlendirme
MADDE 11- (1) Ödüllere başvuran/önerilen adaylar aşağıda belirtilen komisyonlar ve birimler tarafından değerlendirilir.
a)Bilim ödülü, genç bilim insanı ödülü, bilimsel yayın ödülü ve Kamu -Üniversite -Sanayi iş birliği ödülleri: Araştırma İzleme ve Değerlendirme Komisyonu.
b)Lisansüstü tez ödülleri: İlgili enstitü.
c)İdari personel ödülleri: Personel Daire Başkanlığı ve ilgili birim.
ç)Öğrenci ödülleri: İlgili dekanlık/Müdürlük.
d)Kalite başarı, hizmet ödülleri: Kalite Komisyonu
e)Eğitim ödülleri: Eğitim Öğretim Komisyonu
(2) Birinci maddedeki Komisyon ve birimler nihai kararlarını Senato’da görüşülmek üzere Komisyona sunarlar.
Ödüllerin verilmesi ve takdimi
MADDE 12- (1) Ödüllerin verilmesine Senato karar verir. Senato’nun gerekli gördüğü hallerde, bir ya da birden çok kategori ve alan için ödül verilmeyebilir.
(2) Ödüller Rektörlük veya birim tarafından uygun bir tarihte düzenlenecek törenle kişi ya da grupların kendisine, temsilcilerine, ödül almaya hak kazandıktan sonra vefat etmiş kişilerin yasal mirasçılarına takdim edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 13- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14- (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.