Üniversitemiz Senatosunun 29 Aralık 2015 tarih ve 13 sayılı toplantısında alınan 15 no’lu kararı ile Üniversitemiz bünyesinde yer alan “Trakya Üniversitesi Zihin ve Hareket Özürlü Çocuklar İçin Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin adı, “Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirilmiş olup; 04.05.1994 tarih ve 21924 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkeze ait Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılarak yerine yeni hazırlanan “Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 10 Mayıs 2016 tarihli rapor görüşüldü:
Üniversitemiz Senatosunun 29 Aralık 2015 tarih ve 13 sayılı toplantısında alınan 15 nolu kararı ile Üniversitemiz bünyesinde yer alan “Trakya Üniversitesi Zihin ve Hareket Özürlü Çocuklar İçin Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin adı “Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirilmiş olup; 04.05.1994 tarih ve 21924 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkeze ait Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılarak yerine yeni hazırlanan “Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
ÇOCUK GELİŞİMİ, EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçları, faaliyetleri, yönetim birimleri, bu birimlerin görevleri ile çalışma şekillerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim birimlerine, yönetim birimlerinin görevlerine ve çalışma şekillerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin (2) no’lu alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen:
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Genel Kurul: Merkezin Genel Kurulunu,
c) Merkez: Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma
Merkezini,
ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,
d) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
e) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
f) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları ve faaliyet alanları
MADDE 5 - (1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Özel gereksinimli (zihin ve hareket özürlü) çocuklar için eğitim, rehabilitasyon ve psiko-sosyal destek vermek.
b) Erken çocuklukta gelişimsel riskleri olan çocukların ve ailelerinin gereksinimlerini saptamak, aile ve çocuğu eğitim programları ile desteklemek.
c) Okul öncesi ve ilkokul döneminde okula hazırlık, uyum, akademik yeterlilik değerlendirmeleri yapmak ve olası sorunlarda destek vermek.
ç) 0-18 yaş arası çocuklarda gelişimsel (dil ve konuşma, motor, sosyal) ve dönemsel (ergenlik, sınav stresi, anne baba boşanması vb.) sorunlara yönelik danışmanlık ve destek vermek.
d) Trakya Bölgesi’ndeki özel yetenekli ve dezavantajlı gruplara destek vermek.
e) Alanda çalışacak öğretmenler, öğretmen adayları, sağlık çalışanları, gönüllüler ve ailelere seminerler ve eğitim programları organize etmek.
f) Alanla ilgili sosyal bilinci ve duyarlılığı artırmaya yönelik projeler yürütmek.
g) Alanla ilgili araştırmalar planlamak, yürütmek.
h) Merkeze bağlı çalışma birimleri (Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi, Psikososyal Danışma ve Destek Birimi, Araştırma ve Proje Geliştirme Birimi) oluşturmak.
2) Merkez amacını gerçekleştirmek için Üniversitenin tüm fakülte ve yüksekokulları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, konu ile ilgili diğer gönüllü kuruluşlarla işbirliği olanakları kullanır. Bu kuruluşlarla hazırlanacak protokoller doğrultusunda hareket eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 6 - (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür,
b) Genel Kurul,
c) Yönetim Kurulu,
ç) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 7 - (1) Müdür, Rektör tarafından Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri arasından 3 yıl için görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, görevlendirildiği usul ile görevden alınabilir. Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere öğretim elemanlarından bir kişiyi müdür yardımcısı olarak üç yıl süreyle görevlendirir. Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması hâlinde yerine müdür yardımcısı vekâlet eder.
Müdürün görevleri
MADDE 8 - (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu gündemini hazırlamak ve kararlarını uygulamak,
b) Çalışma programını uygulamak,
c) Merkezin idari işlerini yürütmek,
ç) Araştırma ve eğitim faaliyetlerini koordine etmek.
Genel Kurul
MADDE 9 - (1) Genel Kurul, Trakya Üniversitesi Rektörü veya görevlendireceği Rektör Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü, Eğitim Fakültesi Dekanı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Psikiyatri, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Nöroloji, Fizik Tedavi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, KBB, Göz, Ortopedi Anabilim Dalları Akademik Kurullarınca seçilen üyelerden ve Merkezin birimlerinden birer temsilciden oluşur.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 - (1) Yönetim kurulu, Müdür ve Genel Kurul tarafından 3 yıl için seçilen dört öğretim üyesinden oluşur. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilebilir. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu, gerektiğinde Müdür tarafından toplantıya çağrılabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11 - (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışmalarını düzenlemek, genel kurulca alınacak kararları uygulamak,
b) Merkezin bütçesini yapmak, her türlü harcamalara karar vermek,
c) Merkezdeki görev dağılımını yapmak,
ç) Merkezle ilgili tanıtıcı toplantılar düzenlemektir.
Danışma kurulu
MADDE 12 - (1) Danışma Kurulu, bölgedeki sağlık kuruluşlarının temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün temsilcisi, Edirne Zihin ve Hareket Özürlü Çocukları Koruma Derneğinin temsilcisi, konu ile ilgili sosyal amaçlı resmi ve özel kurumların temsilcilerinden oluşur. Danışma kurulu en az yılda bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Döner sermaye
MADDE 13 - (1) Merkez, amacına uygun işleri yaparken resmi ve özel kuruluşların katkılarının sağlanabilmesi için bir döner sermaye işletmesi kurabilir.
Personel ihtiyacı
MADDE 14 - (l) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı 2547 Sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 15 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 16 - (1) 04/05/1994 tarih ve 21924 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Trakya Üniversitesi Zihin ve Hareket Özürlü Çocuklar İçin Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 17 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.