Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 21 Mart 2018 Çarşamba

Toplantı Sayısı : 5

Karar No : 2


                “Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 06 Mart 2018 tarihli rapor görüşüldü:

 

            Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1-(1) Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başardığı derslerin muafiyet ve yarıyıl/yıl intibak süreçleri ile ilgili esasları belirlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2–(1) Bu Yönerge, yatay/dikey geçiş yolu ile kayıt yaptıran, af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen, daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci iken ilişiği kesilen veya mezun iken Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne yeniden kayıt yaptırmaya hak kazanan, benzeri durumda olup öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin daha önce alıp, başarılı oldukları derslerden muafiyetleri ve intibaklarıyla ilgili işlemleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3-(1)  Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

            a)Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO): Öğrencinin almış olduğu ve ortalamaya katılan tüm derslere ait AKTS kredilerinin başarı notları ile çarpımından oluşan toplam değerin kredi toplamına bölümünü,

            b) Akademik takvim: Eğitim-öğretim yılının başlama ve bitiş tarihleri ile kayıt ve sınav tarihleri gibi önemli tarihleri içeren takvimi,

            c) Fakülte yönetim kurulu: Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulunu,

            ç) Kurum içi yatay geçiş: Bir öğrencinin kayıtlı olduğu bir diploma programından Üniversite içinde aynı düzeydeki diğer diploma programına geçişi,

            d) Kurumlar arası yatay geçiş: Başka bir yükseköğretim kurumundan üniversitenin aynı düzeydeki diploma programına geçişi,

            e) Komisyon: Başvuru yapılan bölümün Muafiyet ve İntibak Komisyonunu,

            f) Öğrenci bilgi sistemi: Üniversitenin elektronik bilgi yönetim sistemini,

            g) Transkript: Öğrencinin Üniversitede aldığı derslere ait bütün notları ve işaretleri gösteren belgeyi,

            ğ) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,

            h) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,

            ı) Üniversite Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

            i) Üniversite/TÜ: Trakya Üniversitesini,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Başvurulara İlişkin Esaslar

Başvuru ve süre

MADDE 5-(1) Öğrencilerin başvurusu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına ders eşdeğerliği ya da muafiyeti ile ilgili isteği belirten bir dilekçe ile yapılır. Başvurular, öğrencinin üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihte başlar, kayıt yenileme haftasının son günü mesai bitimine kadar devam eder. Muafiyet ve intibak başvurusu bir defaya mahsus yapılır. Süre nedeniyle reddedilen başvurular öğrencinin başvurması halinde bir sonraki yarıyılda değerlendirilir.

            (2) Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından yapılmalıdır.

            (3) Öğrencilerin, başvuru dilekçelerinde daha önce alıp da başarılı oldukları derslerin hangilerinden muaf olmak istediklerini açıkça belirtmeleri gerekir.

            (4) Açık Öğretim Fakültesinde veya Uzaktan Eğitim Programlarında öğrenim görülen dersler için Zorunlu Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Zorunlu Türk Dili ve Zorunlu Yabancı Dil dersleri hariç olmak üzere muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.

            (5) Başvuru dilekçesinin ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli, imzalı veya e-imzalı) ders içerikleri ve transkript  eklenmesi gerekir. Fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Muafiyet ve İntibaklara İlişkin Esaslar

 

Muafiyet ve intibak

MADDE 6-(1) Komisyon, başvuru yapılan bölümün başkanı veya bölüm başkan yardımcısının başkanlığında, bölüm başkanı tarafından seçilen ders vermekle yükümlü 2 öğretim elemanı olmak üzere toplam 3 öğretim elemanından oluşur.

            (2) Öğrencinin ders muafiyeti değerlendirilirken, beyan edilen ders içeriği listesindeki derslerin hangi yarıyılda alındığı ya da zorunlu veya seçmeli olması durumu gözetilmeksizin, ilgili bölüm müfredatındaki dersler ile benzer içerikte olmak kaydıyla ulusal kredi veya AKTS (kredi/saat) değerlerinin eşdeğer veya daha fazla olması şartı aranır.

            (3) Muaf olunan dersin notunun belirlenmesinde, öncelikle başardığı dersin notunun 100’lük sistemdeki karşılığı esas alınır. Eğer notlar harf olarak verilmiş ise transkriptlerinde veya geldikleri yükseköğretim kurumunun “Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde” belirtilen harf notlarının karşılık geldiği 100’lük sistemdeki not aralıklarının en üst sınırı aranır. Öğrencinin notları harf notu olarak verilmiş ve 100’lük sistemdeki karşılıkları bulunamıyorsa, Senato tarafından kabul edilen, 4'lük Sistemi 100'lük Sisteme Dönüştürme Tablosu esas alınarak değerlendirme yapılır. 100’lük sistemde belirlenen notlar, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 23. maddesinin c bendindeki tabloya göre harf notu ve katsayılarına dönüştürülür.

            (4) Notu sayısal veya harf olarak belirtilmemiş ve sadece başarılı olduğu belirtilen dersler için öğrencinin muafiyet talebi var ise komisyon tarafından en düşük geçer not (CC) baz alınarak değerlendirme yapılır.

            (5) Muafiyet taleplerinde birden fazla dersin bir derse eşdeğer sayılması durumunda, bu derslerin kredileri dikkate alınarak ağırlıklı başarı ortalamasına göre intibak yapılır. Bir dersin, birden fazla derse eşdeğer sayılması durumunda ise, kredisi ve içeriği göz önünde bulundurularak eşdeğer görülen derslere daha önce alınan dersin notu verilir.

            (6) Muafiyet talebine ilişkin komisyon tarafından bir rapor (EK-1) düzenlenir. Raporda öğrencinin hangi yarıyıla intibak ettirildiği ve öğrencinin daha önce okuduğu dersin kodu, adı, kredisi ve başarı notu ile bu derse karşılık muaf olunan dersin kodu, adı, kredisi ve başarı notu mutlaka belirtilir.

            (7) Komisyon tarafından hazırlanan rapor, komisyon üyelerinin imzası ve bölüm başkanının onayı ile Fakülte Yönetim Kuruluna sunulur. Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıl/yıla yapılır.

            (8) Muafiyet talebi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam ederler. Öğrencilerin muafiyet ve intibakları ile ilgili işlemler, başvuru süresinin bitiminden itibaren iki hafta içinde sonuçlandırılır.

            (9) Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi ortak zorunlu dersler kredilerine bakılmaksızın eşdeğer kabul edilir.

            (10) Hemşirelik Bölümü öğrencileri Hemşirelik Esasları dersini almadan diğer dönemlere ait mesleki uygulamalı dersleri alamazlar. Aynı dönemde iki adet mesleki uygulamalı ders alınamaz.

            (11) Üniversite seçmeli dersleri öğrencilerin ilgi ve yetkinliklerine uygun nitelik ve çeşitlilikte, toplumsal hizmet, tarih, kültür ve sanat duyarlılığı ile spor ve sağlık faaliyetleri, çevre bilinci, bilim ve teknolojinin yanı sıra kişisel gelişimi destekleyen ve yeterlilikleri geliştiren dersler kapsamında değerlendirilmelidir. Öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumuna ait transkriptlerinde yer alan ve bu kapsamda değerlendirilmesi komisyonca uygun bulunan dersler, ilgili programın öngördüğü kota/adet ve kredisine en az %70 eşdeğer olması halinde, içeriğe bakılmaksızın üniversite seçmeli ders havuzundaki herhangi bir derse tanımlanarak aktarımı yapılır.

            (12) Eşzamanlı olarak birden fazla yükseköğretim kurumunda önlisans veya lisans eğitimini tamamlayan veya devam eden öğrenciler, her iki kurumda aldıkları derslerden eşzamanlı olarak öğrenim gördükleri öğrencilik sürelerince muafiyet talebinde bulunamazlar.

 

Muafiyet ve intibak işlemlerinin sonuçlandırılması

MADDE 7-(1) İlgili bölümün muafiyet ve intibak komisyonları tarafından yürütülen muafiyet işlemlerinin sonucunda, komisyon raporunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Yönetim Kuruluna sunar. Fakülte Yönetim Kurulu’nda karara bağlanan sonuçlar ise öğrencilere yazılı olarak tebliğ edilir.

            (2) Yönetim Kurulu kararında öğrencinin hangi yarıyıla intibak ettirildiği ve öğrencinin daha önce okuduğu dersin kodu, adı, kredileri ve başarı notu ile bu derse karşılık muaf olunan dersin adı, kodu ve kredileri ve başarı notu belirtilir.

            (3) Muafiyet/intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç 2 hafta içinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına yapılmak zorundadır.

 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

(Çeşitli ve Son Hükümler)

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 8-(1) Bu Yönergede yer almayan konular, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri ve mevzuat hükümlerine aykırı olmamak şartı ile bölüm muafiyet ve intibak komisyonlarının önerisi doğrultusunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

 

Yürürlük

MADDE 9-(1) Bu Yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 10-(1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-1

RAPOR

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

 

 

Bölümümüzün …………………….. numaralı öğrencisi ……………………………………………………….. dilekçesi/durumu komisyonumuz tarafından incelenmiş ve öğrencinin daha önce …………………. ………………… Üniversitesi, ……………………………….. Fakültesi/Yüksekokulu, …………………………………………….. bölümünde/programında öğrenim gördüğü ve ……………………… sınavı/yerleştirmesi sonucu Bölümümüzü kazandığı ve kayıt yaptırdığı saptanmıştır. Komisyonumuz, öğrencinin daha önce okuduğu ve bölümümüzde eşdeğer kabul edilebilecek dersler ile ilgili olarak, aşağıda tabloda detayı verilen incelemeyi yapmıştır. Bu inceleme sonucunda ; öğrencinin bölümümüzdeki toplam …... kredilik dersten muaf olmasına, muaf olduğu derslerin notunun transkriptine tabloda belirtildiği şekilde geçirilmesine ve ……. yarıyıla intibakının yapılarak lisans programına devam etmesinin uygun olacağı görüşüne varmıştır.

 

 

 

Muafiyet Talep Edilen

Dersin Adı

Dersin Kredisi

Başarı Notu

 

Trakya Üniversitesince Muafiyet verilen Dersin Adı

Dersin Kredisi

Başarı Notu

Ulusal

AKTS

Ulusal

AKTS