Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 17 Ağustos 2017 Perşembe

Toplantı Sayısı : 10

Karar No : 36


            “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Staj Dönemi İzleme ve Denetleme Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 16 Ağustos 2017 tarihli rapor görüşüldü:

 

            “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Staj Dönemi İzleme ve Denetleme Yönergesi”nin  aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.


TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

STAJ DÖNEMİ İZLEME VE DENETLEME YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

            Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanan staj dönemi boyunca uygulanacak esasları düzenlemektir.

 

            Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören 4üncü ve 5 inci sınıf öğrencilerinin staj dönemi boyunca aldıkları eğitim ve sınavlara ilişkin görev ve sorumlulukları ile ilgili hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

            a) Başkoordinatör: Mezuniyet öncesi tıp eğitimi programının program değerlendirme süreci içinde yürütülmesi ve Sınıf Koordinatörlerinin uyum içinde çalışmasını sağlamak için görevlendirilmiş öğretim üyesini,

            b) Dekan: Fakültenin Dekanını,

            c) Eğitim Komisyonu: Fakültenin Eğitim Komisyonunu,

            ç) Fakülte: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesini,

            d) Fakülte Kurulu: Fakültenin Kurulunu,

            e) Fakülte Yönetim Kurulu: Fakültenin Yönetim Kurulunu,

            f) Karne: Temel hekimlik uygulamaları karnesini,

            g)Ön Hekimlik Dönemi: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi VI. Sınıf Stajlarını,

            ğ) Rektör: Üniversite Rektörünü,

            h) Senato: Üniversite Senatosunu,

            ı) Sınıf Koordinatörü: Sınıf içi ders/staj kurulu ya da ön hekimlik dönemi koordinasyonunu sağlamak için görevlendirilmiş öğretim üyesini,

            i) Sınıf Koordinatörü Yardımcısı: Sınıf içi ders/staj kurulu ya da ön hekimlik dönemi koordinasyonunda Sınıf Koordinatörüne yardımcı olmanın yanında, sınıf içi dikey koridor ve alan içi seçmeli derslerin koordinasyonunu sağlamak için görevlendirilmiş öğretim üyesini,

            j) Staj Dönemi; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde ilk üç sınıfı başarıyla tamamlamış öğrencilere 4. ve 5. sınıflarda, staj kurulları içinde kuramsal ders ve temel hekimlik uygulamaları eğitiminin verildiği eğitim-öğretim yılını,

            k) Stajyer Doktor; Staj dönemi boyunca tıp eğitimi alan 4. ve 5. sınıf öğrencilerini,

            l) Staj Kurulu: Tıp Fakültesi öğretim üyelerince verilen eğitim programının tematik akışı içinde bir araya toplanmış kuramsal konu ve uygulamaları,

            m) Staj Kurulu Yürütme Komitesi: Staj kurulu eğitim programının yürütülmesinden sorumlu komiteyi,

            n) Staj Kurulu Yürütme Komitesi Sekreterliği: Staj Kurulu Yürütme Komitesi Başkanının görevli olduğu Anabilim Dalının Sekreterliğini,

            o) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

İfade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Staj Dönemlerine İlişkin Esaslar

Staj dönemi sorumlusu

MADDE 5- (1) 4. ve 5. Sınıf Koordinatörü ve Yardımcısı, sorumlu oldukları sınıflarında yürütülen eğitim faaliyetlerinin sınıfın amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütülmesinden Başkoordinatör ve Dekan’a karşı sorumludur.

            (2) Staj Kurulu Yürütme Komitesi, staj kurulu eğitim programının eksiksiz olarak yürütülmesinden Sınıf Koordinatörü ve Yardımcısına karşı sorumludur. 

 

Staj dönemi süresi

MADDE 6- Staj dönemi içinde yer alan staj kurullarının süreleri, Eğitim Komisyonu önerisiyle Fakülte Kurulu tarafından düzenlenir. Bu süreler Senato tarafından kabul edilen Akademik Takvime uygun olarak eğitim programı içinde belirtilir. Yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Dekanlık tarafından öğrenci panoları ve/veya Fakülte internet sayfasında ilan edilir. 

 

Staj dönemi eğitimi

MADDE 7- (1) Staj döneminin amacı; öğrencilerin ilk üç eğitim-öğretim yılının ders kurullarında öğrendikleri kuramsal bilgileri 4. ve 5. sınıfta pekiştirmek, hekimlik sanatının uygulanmasına yönelik olarak staj kurullarında verilen temel hekimlik uygulamaları eğitimi ile beceri ve deneyimlerini geliştirerek ön-hekimlik dönemine hazırlamaktır.

            (2) 4. ve 5. sınıflar Ulusal Çekirdek Eğitim Programını kapsayan, klinik tema çerçevesinde entegre staj kurullarından oluşur. Staj dönemi içindeki staj kurullarının teması ve bu temaya uygun staj kurullarında yer alan Anabilim/bilim dalları Tıp Eğitimi Anabilim Dalının önerisiyle Eğitim Komisyonu tarafından belirlenir ve Fakülte Kurulunun onayına sunulur.

            (3) Sınıf Koordinatörünün eşliğinde Staj Kurulu Yürütme Komitesi tarafından Ulusal Çekirdek Eğitim Programı gözetilerek hazırlanan staj kurulu eğitim programının esasları, işleyiş şekli ve değerlendirme süreci her staj kurulunun ilk dersinde öğrencilere kapsamlı bir şekilde ifade edilir.

            (4) Kuramsal ve uygulamalı derslerden sorumlu öğretim elemanları öğrencilerin derslere katılıp katılmadıklarını Staj Kurulu Yürütme Komitesine bildirmekle yükümlüdür.

 

Stajyer doktor görev ve sorumlulukları

MADDE 8- (1) Stajyer doktorların staj kurulu eğitim programı boyunca gün içinde belirlenen saatlerde uygulanan kuramsal ve uygulamalı derslere katılmaları zorunludur.

            (2) Stajyer doktorlar staj dönemi içinde öğretim elemanları tarafından staj kurulunun amaç ve hedefleri doğrultusunda bir eğitici gözetimi ve sorumluluğunda hasta dosyası örneği hazırlama, anamnez alma ve fizik muayene gibi konularda kendilerinden istenen ödevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmakla yükümlüdür.

            (3) Stajyer doktorlar staj kurulu süresince temel hekimlik uygulamaları karnesinde belirtilen uygulamaları öngörülen sayıda yapmak, eğitimi veren öğretim elemanına imzalatmak ve karneyi staj kurulunun sonunda yapılan uygulama değerlendirme sınavından önce staj kurulu yürütme komitesi sekreterliğine teslim etmek zorundadır.

            (4) Stajyer doktorlar, staj dönemi boyunca eğitimin amaç ve öğrenim hedefleri doğrultusunda çalışma ve güvenlik kurallarına uymak, bulunduğu mekandaki alet, malzeme ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirmemesinden doğan her türlü sorumluluk kendisine aittir.

            (5) Stajyer doktorlar eğitim programı süresince hekim adayına ve staj yaptığı Anabilim Dalı özelliklerine uygun kıyafet - beyaz önlük giymek ve yakasında fotoğraflı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olduğunu gösteren kimlik belgesi taşımak zorundadır.

            (6) Stajyer doktorlar bireysel hijyenine özen göstermeli, staj süresince asepsi ve antisepsi kurallarına dikkat etmelidir.

 

Staj dönemi devam ve başarı koşulları

MADDE 9- (1) Staj dönemi devam ve başarı koşulları Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 10- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 11-(1) Bu Yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 12-(1) Bu Yönerge hükümlerini Tıp Fakültesi Dekanı yürütür.