Senato Tarihi:02 Eylül 2016 Senato Karar Sayısı :01
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ZORUNLU ORTAK SERVİS DERSLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER Mevcut Hali
|
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ZORUNLU ORTAK SERVİS DERSLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER Önerilen kısımlar
|
||||||||||
MADDE 1-(1)Bu Esas ve Usullerin amacı, Trakya Üniversitesi Akademik Birimlerinde verilen zorunlu ortak servis derslerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam MADDE 2-(1) Bu Esas ve Usuller, Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alan ön lisans (Birinci ve İkinci Öğretim) ve lisans (Birinci ve İkinci Öğretim) programlarına ait kayıtlı öğrencilerin katılacağı Güz ve Bahar Dönemi ile Yaz Okullarında açılacak eğitim-öğretim programlarındaki zorunlu ortak servis derslerine ilişkin esas ve usulleri kapsar.
Dayanak MADDE 3-(1) Bu Esas ve Usuller, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5 inci maddesinin ı) bendine, 17 Haziran 1997 tarih ve 97.19.1429 sayılı Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararına, Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 13, 14, 15. Maddelerine, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar MADDE 4-(1)Bu Esas ve Usullerde geçen; a) Zorunlu Ortak Servis Dersi-I (ZOSD-I): Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinin birinci sınıf Öğrencilerine Güz ve Bahar sömestrlerinde okutulan, içerikleri ulusal ve uluslararası öğretime uyumlu ve denkliğe sahip Kodu ve Kredisi MAT 101 (4-2) ve MAT 102 (4-2) olan Matematik dersleri (Biyoloji bölümü hariç) Ön Şartı: MAT 101, Kodu ve Kredisi FİZ 103 (4-2) ve FİZ 104 (4-2) olan Fizik dersleri (Biyoloji bölümü hariç) Ön Şartı: FİZ 103, Kodu ve Kredisi KİM 105 (4-2) , KİM 106 (4-2) ve KİM 183 (4-2) olan Kimya dersleri (Matematik bölümü hariç) Ön Şartı: KİM 105 ve Kodu ve Kredisi BİL 107 (2-2) ve BİL 108 (2-2) Ön Şartı: BİL 107 olan Bilgisayar Uygulamaları dersleri.
b) Zorunlu Ortak Servis Dersi-II (ZOSD-II): Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesinin Biyoloji Bölümü, Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Arda Meslek Yüksekokullarında birinci sınıf öğrencilerine Güz ve Bahar sömestrlerinde okutulan, içerikleri ulusal ve uluslararası öğretime uyumlu ve denkliğe sahip Kodu ve Kredileri MAT 111 (2-2) , MAT 112 (2-2) ve MAT 131 (2-2) olan Matematik dersleri, FİZ 113 (2-2) , FİZ 114 (2-2), FİZ 115 (2-2) , FİZ 116 (2-1) ve FİZ 111 (2-1) olan Fizik dersleri, KİM 115 (2-2) , KİM 116 (2-2) ve KİM 182 (2-0) olan Kimya dersleri ve BİL 117 (2-2) ve BİL 118 (2-2) olan Bilgisayar Uygulamaları dersleri.
c) Zorunlu Ortak Servis Dersi-III (ZOSD-III): Trakya Üniversitesinde Üniversite Dersi Havuzunda, Üniversite Dersi olarak okutulan, içerikleri ulusal ve uluslararası öğretime uyumlu ve denkliğe sahip kodu ve kredileri ZAI101 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-I (2-0), ZAI102 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-II (2-0), ZTD101 Zorunlu Türk Dili I (2-0), ZTD102 Zorunlu Türk Dili II (2-0), ZYD101 Zorunlu Yabancı Dil I (İng) (2-0), ZYD102 Zorunlu Yabancı Dil II (İng) (2-0), ZYD103 Zorunlu Yabancı Dil I (Alm) (2-0), ZYD104 Zorunlu Yabancı Dil II (Alm) (2-0) ZYD105 Zorunlu Yabancı Dil I (Fr) (2-0), ZYD106 Zorunlu Yabancı Dil II (Fr) (2-0) Dersler. Zorunlu Ortak Servis Dersi-III grubundaki dersler haftada iki saat okutulur.
Eğitim Fakültesinde Zorunlu Ortak Servis Dersi-III (ZOSD-III) gurubunda ki derslerden sadece; ZAI101 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-I (2-0), ZAI102 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-II (2-0) dersleri okutulur.
d) Zorunlu Ortak Servis Dersleri Koordinatörü (ZOSDK): Zorunlu Ortak Servis Dersleri ile ilgili işlemlerin ve faaliyetlerin Trakya Üniversitesi genelinde yürütülmesinden ve organize edilmesinden Rektör tarafından belirlenen bir Rektör Yardımcısı sorumludur.
e) Genel Koordinasyon Kurulu (GKK):Rektör tarafından belirlenen bir Rektör Yardımcısı başkanlığında Zorunlu Ortak Servis Dersleri ile ilgili Fakülte Dekanları/ Yüksekokul Müdürleri/MEYOK Koordinatörü ve servis veren Bölüm Başkanları ile Rektörlüğe bağlı Bölüm Başkanlarından oluşur.
f) Ders Koordinatörü (DK): Zorunlu Ortak Servis Dersleri, dersleri veren Matematik, Fizik, Kimya, Bilgisayar Mühendisliği, Rektörlüğe bağlı Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Yabancı Diller Bölümlerinin Bölüm Başkanlarıdır.
g)Ders Komisyonu (DeKom): Ders Koordinatörü başkanlığında Zorunlu Ortak Servis Derslerini veren Bölüm Öğretim Üyelerinden ve Elemanlarından oluşur. Hizmeti karşılayacak yeterli bölüm öğretim üyesi ve elemanı bulunmaması durumunda yardım alınan diğer bölüm öğretim üyeleri ve elemanları da servis dersine katkı verdiği sürece Ders Komisyonu üyesidirler.
h)Laboratuvar Koordinatörü (LK): Fizik ve Kimya derslerinin laboratuvarlarını organize edecek ve işleyişinden sorumlu olacak Fizik ve Kimya Bölüm Başkanlıkları tarafından atanan birer öğretim üyesidir.
İKİNCİ BÖLÜM Kontenjanlar, Ders Programları ve İşleyişi, Sınavlar, Sınav Değerlendirmeleri ve İlanları
MADDE 5-(1) a)Bir dersin verildiği sınıfın kontenjanı ilgili bölüm öğrencilerinden oluşur. Ancak gerek duyulması halinde ilgili fakültelerin, yüksekokulların ve meslek yüksekokullarının kendi öğrencileri arasında gruplandırmalar yapılabilir. Bu gruplandırmalar dersin verildiği bölüm başkanlıkları ile ders koordinatörleri tarafından yapılır. b) Öğretim Dili Türkçe olan bir programa ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin, 2547 Sayılı kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olup olmayacağı zorunlu yabancı dil muafiyet sınavı uygulayarak tespit edilir. Muafiyet şartlarını yerine getirmeyen öğrenciler bu dersleri almak ve başarmak zorundadırlar.
MADDE 6-(1) Zorunlu Ortak Servis Dersi alan öğrencilerin haftalık ders programı, dersin yeri ve zamanı dersin verildiği bölüm başkanlıkları ile ders koordinatörleri tarafından belirlenir.
MADDE 7-(1)Zorunlu Ortak Servis Dersi türünde açılmış olan dersleri verecek öğretim üyeleri, dersi verecek olan bölümün Bölüm Kurulunda belirlenir. Dersi veren bölümde yeteri kadar öğretim elemanı bulunmaması halinde, ilgili bölümlerin koordinasyonu ile diğer birimlerden öğretim elemanı yardımı alınır.
MADDE 8- (1)Zorunlu ortak derslerin her biri için mazeret sınavları ile birlikte bir ara sınav, yarıyıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır.
MADDE 9- (1) Zorunlu ortak servis derslerinin bir sömestr boyunca haftalık ders planı, konu başlıkları ile sınav tarihleri akademik takvim çerçevesinde Genel Koordinasyon Kurulunca belirlenir ve dönem başında ilan edilir. Sınavların işleyişinden ve organize edilmesinden Ders Koordinatörü ve dersi alan ilgili bölüm başkanı sorumludur. Sınavların yapılması esnasında gerekli olan gözetmenler Zorunlu ortak dersi alan bölümün öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlilerinden atanır. Yeterli eleman bulunmaması halinde Zorunlu ortak servis dersi hizmeti veren bölümün öğretim elemanlarından yardım alınır.
MADDE-10 (1) Her bir Zorunlu Ortak Servis Dersi için belirlenen haftalık ders programının işleyişinin tamamlanıp tamamlanmadığını saptamak, varsa işleyişteki gerek teknik gerek teorik yönden eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapmak ve işleyişi düzenlemek üzere Ders Komisyonu, gerektiğinde Ders Koordinatörünün belirlediği zamanda toplanır.
MADDE-11(1) Zorunlu Ortak Servis Dersi-I ve II türü dersleri için uygulama saatinde çözülecek problemler ve öğrenciye verilecek ödevler ilgili ders komisyonu tarafından belirlenir.
MADDE 12–(1) (Değişik Senato Kararı: 06/12/2018-Karar-23) Zorunlu Ortak Derslerin I, II ve III türlerinin sınavları akademik takvim ve fiziki imkanlar dahilinde eş zamanlı olarak ortak sorular ile yapılır.
MADDE 13 -(1) Zorunlu Ortak Servis Dersleri I ve II’nin başarı notunun hesaplanmasında uygulanacak puanlama sistemi şöyledir:
Teorik, problem çözüm ve laboratuar uygulaması olan dersler için (Fizik, Kimya)
Laboratuar uygulaması olmayan dersler için
Bilgisayar Uygulamaları ve Zorunlu ortak servis dersi-III grubundaki dersler için uygulanacak puanlama bir ara sınav %30 ve bir yarıyıl sonu %70 olacak şekilde düzenlenir.
MADDE 14 (1) Zorunlu Ortak Servis Dersleri ile ilgili her türlü haber ve duyurunun hazırlanmasından ilan edilmesinden Ders Koordinatörleri sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan mevzuat MADDE 15- (1) 09 Ekim 2012 tarih ve 12 sayılı toplantısın alınan 06 numaralı senato kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Zorunlu Ortak Servis Derslerine İlişkin Esas ve Usuller” yürürlükten kaldırılmıştır.
Hüküm bulunmayan haller MADDE 16-(1) Bu Esas ve Usullerde yer almayan hususlarda usul ve esaslara dayanak teşkil eden Trakya Üniversitesinin Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmelikleri hükümleri uygulanır.
Yürürlük MADDE 17-(1) Bu Esas ve Usuller, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme MADDE 18-(1) Bu Esas ve Usuller hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.
|
MADDE 1-(1) Bu Esas ve Usullerin amacı, Trakya Üniversitesi Akademik Birimlerinde verilen zorunlu ortak servis derslerine (Yabancı Dil dersleri hariç ) ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam MADDE 2-(1) Bu Esas ve Usuller, Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alan ön lisans (Birinci ve İkinci Öğretim) ve lisans (Birinci ve İkinci Öğretim) programlarına ait kayıtlı öğrencilerin katılacağı Güz ve Bahar Dönemi ile Yaz Okullarında açılacak eğitim-öğretim programlarındaki zorunlu ortak servis derslerine (Yabancı Dil dersleri hariç ) ilişkin esas ve usulleri kapsar.
c) Zorunlu Ortak Servis Dersi-III (ZOSD-III): Trakya Üniversitesinde Üniversite Dersi Havuzunda, Üniversite Dersi olarak okutulan, içerikleri ulusal ve uluslararası öğretime uyumlu ve denkliğe sahip kodu ve kredileri ZAI101 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-I (2-0), ZAI102 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-II (2-0), ZAI100 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar. (4-0), ZTD101 Zorunlu Türk Dili I (2-0), ZTD102 Zorunlu Türk Dili II (2-0), ZTD100 Zorunlu Türk Dili (4-0), Dersler.
Zorunlu Ortak Servis Dersi-III grubundaki dersler haftada iki saat okutulur, ancak ZAI100 ve ZTD100 kodlu dersler haftada dört saat olarak okutulur.
Eğitim Fakültesinde Zorunlu Ortak Servis Dersi-III (ZOSD-III) gurubunda ki derslerden sadece; ZAI101 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-I (2-0), ZAI102 Zorunlu Atatürk İlk. ve İnk. Tar.-II (2-0) dersleri okutulur.
e) Genel Koordinasyon Kurulu (GKK):Rektör tarafından belirlenen bir Rektör Yardımcısı başkanlığında Zorunlu Ortak Servis Dersleri ile ilgili Fakülte Dekanları/ Yüksekokul Müdürleri/MEYOK Koordinatörü ve bu yönerge kapsamında servis veren Bölüm Başkanları ile Rektörlüğe bağlı Bölüm Başkanlarından oluşur.
f) Ders Koordinatörü (DK): Zorunlu Ortak Servis Dersleri, dersleri veren Matematik, Fizik, Kimya, Bilgisayar Mühendisliği, Rektörlüğe bağlı Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi bölümlerinin Bölüm Başkanlarıdır.
b)Mülga
|