Yönetim Kurulu Kararı

Toplantı Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba

Toplantı Sayısı : 32

Karar No : 4


Trakya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinden, Öğretim Üyelerine saat 14:00’den sonra Döner Sermaye’ye doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı %200 oranı saklı kalmak kaydıyla, bunun üzerinde Döner Sermaye katkı payı ödenebilmesi hususu görüşüldü:

            Trakya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinden, Öğretim Üyelerine saat 14:00’den sonra Döner Sermaye’ye doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı %200 oranı saklı kalmak kaydıyla, bunun üzerinde Döner Sermaye katkı payı ödenebilmesine ilişkin hazırlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinin Doğrudan Gelir Getirici Katkılarının Dağıtım Esaslarının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN

DOĞRUDAN GELİR GETİRİCİ KATKILARININ

DAĞITIM ESASLARI

 

 

AMAÇ

 

Madde 1. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda 5234 sayılı yasa ile yapılan değişikliğe göre, Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin eğitim, teşhis ve tedavi hizmetleri kapsamında döner sermayeye yapacakları doğrudan gelir getirici katkılarının esaslarını ve bu yolla sağlanan gelirlerin dağıtım şartlarını düzenlemektir.

 

DAYANAK

 

Madde 2.  2547 sayılı Kanununun 58 inci maddesinin (a) bendinin dördüncü paragrafı, 31.7.2003 tarihli ve 4969 sayılı Kanunun 12 nci ve 21.9.2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 2 nci maddelerinde yapılan değişikliklerden sonra;

            “Her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısıyla toplanan döner sermaye gayrisafi hasılatının en az % 35’i o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılır. Kalan kısmı ise üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde bağlı bulunduğu üniversitenin bilimsel araştırma projeleri ile döner sermaye gelirinin elde edildiği fakülte, enstitü, yüksek okul, konservatuar ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görevli öğretim elemanları ve aynı birimlerde görevli 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel (döner sermaye işletme müdürlüğü ve döner sermaye saymanlık personeli dahil) arasında katkıları da dikkate alınmak suretiyle paylaştırılır. Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen sağlık, teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir ayda ayrılacak payın tutarı, bunların bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katını, 657 sayılı Kanuna tabi personel için ise % 100’ünü geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil serviste çalışan sağlık personeli için % 100 oranı, ayrıca % 50’sine kadar artırılabilir. Rektörler ve rektör yardımcıları, üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerindeki döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin birinden katkılarına bakılmaksızın bu maddedeki esaslara göre her ay pay alabilirler ve bunlara bir ayda ödenebilecek pay, bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamının iki katını geçemez. Öğretim üyelerine saat 14.00'den sonra döner sermayeye yaptıkları doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı ilave olarak, almakta oldukları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamının on katına kadar pay verilebilir. Rektör ve rektör yardımcıları ile bu kapsamdaki gelirin elde edildiği fakültelerin dekan ve dekan yardımcıları ile başhekim ve başhekim yardımcılarına doğrudan gelir getirici katkılarına bakılmaksızın bu kapsamda elde edilen gelirlerden karşılanmak üzere, bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamının dört katına kadar ayrıca pay verilebilir.”

şeklini almış ve Maliye Bakanlığınca 09/07/2005 tarih ve 25870 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ''Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu Genel Tebliği (Seri No:18) ile uygulama esasları belirlenmiştir.

 

TANIMLAR

 

Madde 3. Bu uygulama esaslarında geçen tanımlar;

 

3.1. Doğrudan Gelir Getirici Katkı : Öğretim üyelerinin çalışma günlerinde saat 08:00-14:00 arasındaki zaman dilimi dışındaki zamanlarda ve resmi tatil günlerinde hizmet sürecinde bilfiil yer alarak mal ve hizmet oluşumunda bulunması ile edilen ve hizmetten yararlananların bağlı olduğu kurum ve kuruluşları tarafından mevzuatı uyarınca o işlem için ödenen gelirlerden oluşan katkıyı,

 

3.2. Doğrudan Gelir Getirici Özel Katkı : Öğretim üyelerinin çalışma günlerinde saat 08:00-14:00 arasındaki zaman dilimi dışındaki zamanlarda ve resmi tatil günlerinde hizmet sürecinde bilfiil yer alarak mal ve hizmet oluşumunda bulunması ile elde edilen ve hizmetten yararlananların bağlı olduğu kurum ve kuruluşlara mevzuatı uyarınca gönderilen fatura tutarlarını dikkate almadan sadece hizmetten özel olarak yararlananların o işlem için ödediği bedeli,

ifade eder.

 

TEMEL ESASLAR

 

Madde 4. Öğretim üyeleri, çalışma günleri 14.00’den sonra, cumartesi ile pazar ve tatil günleri çalışarak döner sermayeye doğrudan gelir getirici katkıda bulunabileceklerdir. Bu katkıların nasıl yapılacağı, yapılan katkılar sonucu elde edilen gelirlerin dağıtılması esasları aşağıda belirtilmiştir:

 

4.1. Öğretim üyelerinin “Doğrudan Gelir Getirici’’ve  “Doğrudan Gelir Getirici Özel’’ katkıları sonucunda elde edilecek gelirlerin, yüzde 35’i malzeme alımları payı, yüzde 5’i araştırma projelerine ve Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Hazine payı (2005 yılında %15) ayrılır.  Kalanın ne kadarının Öğretim üyelerine “Doğrudan Gelir Getirici’’ katkı payı olarak ödeneceği Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

4.1.1. Doğrudan Gelir Getirici Katkı

Öğretim Üyelerine zorunlu kesintilerden sonra, katkılarından ne kadarının “Doğrudan Gelir Getirici’ katkı payı olarak ödeneceği aşağıda gösterilmiştir:

 

A- Öğretim Üyesi tarafından başından sonuna kadar birebir bulunarak zihinsel ve bedensel akademik katkı ile bizzat sonuçlandırdığı işlemlerde;

 

A1- Ameliyatlarda;

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %30'u,

A2- Konsültasyon ve poliklinik muayenelerinde;

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: Dahili bilimlerde %30’u, Cerrahi bilimlerde %20’si;

 

AN-  Öğretim Üyesi tarafından zihinsel ve bedensel akademik katkı ile başından sonuna kadar birebir bulunarak cihaz ve ekipman yardımı ile bizzat sonuçlandırdığı işlemlerde (Örneğin: Anestezi, anjiografi, endoskopi, bronkoskopi vs. gibi invaziv girişimler);

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %25'i,

 

B- Öğretim Üyesinin hizmetin üretim basamaklarının herhangi bir aşamasında cihaz-ekipman ve personel kullanarak zihinsel ve bedensel akademik katkı ile bizzat sonuçlandırdığı işlemlerdir. Bu işlemlerden:

B1- Emeğin yoğun, sarfın az olduğu işlemlerde (Örneğin: Patalojik mikroskobik inceleme);

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %15'i,

B2- Emeğin az, sarfın çok kullanıldığı işlemlerde (Örneğin: MR, CT);

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %5'i,

B3- Üretilmiş hizmete yorum kattığı işlemlerde (Örneğin: ALP elektroforezi);

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %3'ü,

 

C- Öğretim Üyesi sorumluluğunda gerçekleştirilen rutin işlemlerde (Örneğin: Laboratuvar tetkikleri);

Profesör, Doçent ve Yrd. Doçentlere: %0.03'ü,

doğrudan gelir getirici katkı payı olarak ödenir.

 

4.1.2. Doğrudan Gelir Getirici Özel Katkı

Öğretim üyeleri tarafından çalışma günleri 14.00’den sonra, cumartesi ile pazar ve tatil günleri ilave ücret uygulaması kapsamında (mesai dışı özel) yapılan ameliyatlarda, girişimsel işlemlerde, endoskopide, konsultasyonlarda, hasta muayenesinde ve diğer işlemlerde, alınan resmi ücret dışında ilave olarak alınan ücretlerin (işleme dahil herbir Öğretim Üyesine bizzat yatan “Doğrudan Gelir Getirici Özel’’ katkı) % 45'i öğretim üyesine ödenir.

Ayrıca, Öğretim Üyelerine hizmetten yararlananların bağlı olduğu kurum ve kuruluşları tarafından mevzuatı uyarınca ödenen gelirlerden oluşan “Doğrudan Gelir Getirici’’ katkıdan 4.1.1.’de gösterilen oranlarda ve 4.1.12’deki uygulamaya göre katkı payı ödenir.

 

4.1.3. Bir ameliyatın cerrahi ve anestezi ekiplerinde birden fazla öğretim üyesinin görev yapması durumunda işlem geliri, öğretim üyeleri arasında eşit olarak paylaştırılır.

 

4.1.4. Öğretim üyelerine doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat ( makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamının on katına kadar katkı payı ödenebilir. 

 

4.1.5. Hastane bünyesinde bulunan rutin laboratuarlarda görevli olan öğretim üyelerine doğrudan gelir getirici faaliyetleri kapsamında yapılacak ödemeler %100'ü geçemez.

4.1.6. Öğretim üyelerinin poliklinik, klinik, ameliyathane ve laboratuar hizmeti veren                 (radyoloji, nükleer tıp, patoloji vs.)  birimlerin gelirlerinden doğan doğrudan gelir getirici katkılarının hesaplanmasında, öğretim üyesinin programlanan dönem içinde söz konusu hizmet için o birimde görevli olarak hizmet yapması ve faaliyeti bizzat gerçekleştirmesi esastır.

 

4.1.7. Anabilim ve Bilim dallarında doğrudan gelir getirici işlemlerin yürütülmesi için gerekli olan aylık faaliyet raporları akademik kurulda Anabilim Dalı Başkanı ve kurul üyeleri tarafından oy birliği ile belirlendikten sonra, imzalanıp bir sonraki ayın ilk 5 iş günü içinde bağlı bulunduğu Bölüm Başkanlığına bildirilir. Bölüm Başkanlığı aracılığı ile faaliyet raporları Döner Sermaye Yürütme Kuruluna iletilir.

 

4.1.8. Hizmetten yararlananların bağlı olduğu kurum ve kuruluşlara mevzuatı uyarınca gönderilen fatura tutarlarını dikkate almadan sadece hizmetten özel olarak yararlananların ödeyeceği ücretler Tıp Fakültesi Dekanlığının teklifi ile Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir

Öğretim Üyeleri tarafından yapılacak olan “Doğrudan Gelir Getirici Özel” işlemlere ilişkin belirlenen ücretler peşin olarak yatırılır ve daha sonra ödemeye ilişkin belgelerin bir sureti tahakkuk için takip eden ayın ilk beş iş günü içinde Döner Sermaye İşletme Müdürlüğüne teslim edilir.

 

4.1.9. Hastanede mevcut işlerin aksamadan eksiksiz yürütülmesi için, nöbeti olan araştırma görevlisi,  hemşire ve diğer hastane personeli Öğretim Üyelerinin yapacağı gerek doğrudan gelir getirici ve gerekse doğrudan gelir getirici özel ameliyat ve işlemlerde görev alamazlar.

 

4.1.10. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi personele (Prematüre devamlı bakım ünitesi, yenidoğan, yenidoğan yoğun bakım, küvoz bakımı, kemikiliği, izole radyoaktif tedavi odası, yanık ünitesi, dializ, acil servis, ameliyathane, doğumhane, dahili ve cerrahi yoğun bakımlarda çalışan); saat 16:00 dan sonra yaptığı işlemler için her saat karşılığı %1 puan ek katkı olarak verilir. Bu ek katkı miktarı hiçbir şekilde 50 puanı geçemez.

 

4.1.11. Aylık; mesai içi / mesai dışı işlem oranı 1/1 olacaktır.

 

4.1.12. Öğretim Üyelerine doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı yapılacak katkı payı ödemeleri, Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinin tahakkukun tahsilata oranına göre yapılır. Önceki aylarda eksik ödenen katkı payları tahsilatın gerçekleştiği aylarda ödenebilir.

Öğretim Üyelerinin doğrudan katkısı sonucunda oluşturulan fatura tutarından hastanın kurumunca herhangi bir kesinti yapıldığı takdirde; yapılan kesintinin fatura tutarına oranı kadar Öğretim Üyesine ödenecek doğrudan gelir getirici katkı payından kesinti yapılır. Kesinti miktarı fatura bedelinin %15’inden fazla ise öğretim üyesine katkı payı ödenmez, ödenmiş olsa bile ödenen doğrudan gelir getirici katkı payı bir sonraki ödemede geri alınır.

 

4.1.13. Paket işlemlerde doğrudan gelir getirici katkı payı puanı yüzdeleri işlemin paket ücretinin Madde 4.1.1'de belirlenen yüzdelerin yarısı (%50'si) olarak kabul edilir. Zarar eden paket işlemlerde 4.1.12’deki uygulama yapılır.

 

4.1.14. 2547 sayılı kanunun 38. maddesine göre kısmi statüde görev yapan öğretim üyeleri doğrudan gelir getirici katkı payından yararlanamazlar.

 

4.1.15. Öğretim Üyelerinin doğrudan gelir getirici katkı hakedişleri Döner Sermaye gelirleri yeterli olduğunda ödenir, olmadığında ödenmeyebilir.

 

4.1.16. Bu esasların mevzuata uygun olarak yürütülmesini Döner Sermaye Yürütme Kurulu sağlar.

 

YÜRÜRLÜK

Madde 5. Bu uygulama, 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

 

Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent ALİMGİL bu uygulamanın 2005 yılında uygulanması kararına şerh koymuştur.