Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki öğrenci topluluklarının kuruluş, işleyiş ve yükümlülüklerine ilişkin çalışma esaslarını kapsayan "Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yönergesi" taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 5 Kasım 2018 tarihli rapor görüşüldü:
Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yönergesinin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönergenin amacı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle üniversite öğrencilerinin zamanlarını etkin ve verimli değerlendirmelerini ve dinlenmelerini sağlamak, akademik ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmak üzere Trakya Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak öğrenci topluluklarının kuruluş, işleyiş ve yükümlülüklerine ilişkin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle üniversite öğrencilerinin zamanlarını etkin ve verimli değerlendirmelerini ve dinlenmelerini sağlamak, akademik ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmak üzere Trakya Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak öğrenci topluluklarının kuruluş, işleyiş ve yükümlülükleri ile disiplin, denetim ve kapatılmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47 nci maddesi ile 03.02.1984 tarihli ve 18301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Mediko – Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Akademik Danışman: 2547 Sayılı Kanuna tabi görev yapan Topluluğun Akademik Danışmanını,
b) Daire Başkanlığı: Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,
c) Genel Kurul: Topluluğun Genel Kurulunu,
ç) Genel Sekreter: Trakya Üniversitesi Genel Sekreterini,
d) Öğrenci Konseyi Başkanı: Trakya Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanını,
e)Öğrenci Topluluk Başkanları Temsilcisi: Öğrenci Topluluk Başkanlarının kendi aralarından seçtikleri temsilciyi,
f) Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünü,
g)Rektör Yardımcısı: Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığından Sorumlu Rektör Yardımcısını,
ğ) Topluluk: Kurulması onaylanan öğrenci topluluğunu,
h) Tüzük: Öğrenci Topluluklarının Tüzüklerini,
ı) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
i) Yönerge: Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yönergesini,
j) Yönetim Kurulu: Topluluğun Yönetim Kurulunu,
k) Yürütme Kurulu: Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İlkeler, Kuruluş, Tüzük, Organlar ve İşleyiş
İlkeler
MADDE 5 – (1) Üniversite öğrencilerinin kişisel, toplumsal ve kültürel gelişmelerine yardım etmek, beden ve ruh sağlıklarını korumak, araştırmacı ve yaratıcı kişiler olarak yetişmelerine yardımcı olmak ve boş zamanlarını etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerine imkan sağlamak amacıyla öğrenci topluluklarının kurulması ve bütçe imkanları doğrultusunda destek sağlanması Rektörlüğün yetkisindedir.
(2) Üniversite öğrenci toplulukları çalışma ve faaliyetlerini T.C. Anayasası’na, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne ve yürürlükteki diğer mevzuata uygun olarak yürütür.
(3) Topluluklar, faaliyetlerini mümkün olduğu ölçüde ders saatleri dışında bu Yönergede belirtilen esaslar çerçevesinde yürütürler. Rektörlük bu çalışmalar ile ilgili yetki ve görevini Yürütme Kurulu nezdinde Daire Başkanlığı aracılığıyla kullanır ve yerine getirir.
(4) Topluluklar bu Yönerge ve tüzüklerinde belirtilen amaçlar doğrultusunda bildirdikleri çalışma alanlarında eğitim ve öğretim yılı süresince bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler (konferans, sempozyum, panel, açık oturum, söyleşi, seminer, teknik gezi, kamp, eğitim ve gelişim kursları, film gösterimi, belgesel, tiyatro, müzik, konser, sportif organizasyonlar, çeşitli yayın faaliyetleri vb.) ile geleneksel olarak her yıl düzenlenen Trakya Üniversitesi Bahar Şenliği etkinlikleri çerçevesinde faaliyette bulunurlar. Topluluklar, çalışmalarını Üniversite genelinde (Daire Başkanlığı bünyesinde) ya da kuruldukları birimler bünyesinde sürdürürler.
(5) Üniversite genelinde faaliyet göstermek üzere benzer amaç ve ad altında ikinci bir topluluk kurulamaz. Ancak aynı topluluk içerisinde aynı faaliyet doğrultusunda alt grup/gruplar kurulabilir. Grup kurulabilmesi için en az beş topluluk üyesi şarttır. Gruplar topluluktan ayrı hareket edemezler.
(6) Öğrenci toplulukları kendi faaliyet alanlarının dışına çıkamaz ve diğer öğrenci topluluklarının faaliyetlerini yapamaz, ancak ortak faaliyet düzenleyebilirler.
(7) Öğrenci toplulukları aynı alanda faaliyet düzenleyen diğer üniversitelerin öğrenci toplulukları ile Üniversitenin bilgisi ve izni dâhilinde ortak faaliyetlerde bulunabilirler. Toplulukların kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde bulunmaları Rektörlüğün iznine tabidir. İzin alınmadan işbirliği ve ortak faaliyet yapılamaz.
(8) Öğrenci toplulukları ticari faaliyette bulunamaz, üyelerine maddi çıkar sağlayamazlar.
(9) Topluluklar izin almadan faaliyette bulunamazlar. Ayrıca izin alınan etkinliklerde yasalara ve yönetmeliklere uygun düşmeyecek faaliyetlerde bulunamazlar. Çalışma toplantılarında izin istenen faaliyet dışında siyasi ve ideolojik konuları görüşemez ve tartışamazlar. İzin almadan faaliyette bulundukları tespit edilen ya da izin alınarak yapılan etkinliklerde amaç dışı faaliyetlerde bulundukları tespit edilen toplulukların faaliyetlerine son verilir.
(10) Topluluklar, kişi ve firmalar ile kamu kurum ve kuruluşlarından nakdi destek alamazlar ancak, etkinliğin içeriğiyle ilgili (Konuşmacı, Uzman, Kitap, Belge, Program, Ulaşım, Konaklama, Yeme-İçme, Tişört, Şapka, Promosyonlar vb. şekilde ) destek alabilir. Topluluklar faaliyetleri ile ilgili alacakları destekler hakkında Rektörlüğe bilgi verirler. Destek alınacak kuruluşların yaptıkları etkinlikler ve tanıtım çalışmaları yürürlükteki yasal mevzuata uygun olmalıdır. Alınacak destekler Üniversiteye hukuki ve mali sorumluluk yükleyecek nitelikte olmamalıdır. Yönergenin ilkeleri kısmında belirtilen genel kurallara uygun olmayan içerikte faaliyetlerde bulunan, alkollü içecek, tütün ve mamulleri üreten ve pazarlayan kurum, kuruluş ve şirketlerin destekleri kabul edilemez.
Kuruluş
MADDE 6 – (1) Topluluklar Üniversite genelinde (Daire Başkanlığı) veya fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı, enstitüler bünyesinde olmak üzere kurulabilirler. Üniversite genelinde faaliyet göstermek üzere topluluk kurmak isteyen öğrenciler, topluluk kurma isteklerine ilişkin taleplerini Daire Başkanlığına yaparlar. Topluluk Kurma başvuruları en geç Ekim ayı sonuna kadar yapılacak bu tarihten sonra yapılacak başvurular ise bir sonraki eğitim öğretim yılında değerlendirilecektir.
2) Üniversite genelinde Daire Başkanlığı bünyesinde kurulmak istenen topluluk için gerekli ön başvuru evrakları şunlardır:
a) Topluluk Başkanı olmak isteyen öğrencinin ve topluluğun geçici yönetim kurulunu oluşturacak beş üyenin birlikte verecekleri yazılı başvuru dilekçesi,
b) Topluluk Akademik Danışmanlık görevini üstlenmek isteyen öğretim elemanının yazılı başvurusu,
c) Kurulması istenen topluluğun amaçlarının ve faaliyetlerinin neler olacağını, üniversite bünyesindeki diğer topluluklardan veya gruplardan farklılıklarını açıklayan gerekçelerini, planladıkları sosyal sorumluluk projelerini, topluluğun faaliyetlerini başlatabilmeleri için ve sürdürebilmeleri için ön gördükleri bütçeyi, topluluğun kurulması ile sağlanmasını düşündükleri sosyal, bilimsel ve kültürel kazanımları başvuru dosyasında ayrıntılı olarak belirten bilgilendirme dosyası.
(3) Topluluklar başvuru evraklarını Yürütme Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanması için Daire Başkanlığı’na sunarlar. Yürütme Kurulunca kurulması uygun görülen topluluk Rektörlük Onayına sunulur. Kuruluşu onaylanan topluluk bir ay içinde Topluluk Tüzüğünü hazırlar, Genel Kurulunu toplayarak Yönetim ve Denetim Kurulu’nu seçer. Daha sonra Topluluk Tüzüğü ve Genel Kurul Toplantı Tutanağını Daire Başkanlığı’na sunar. Evraklarını tamamlamayan topluluklar evraklarını teslim edinceye kadar faaliyet yapamazlar.
(4) Fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya enstitüler bünyesinde kurulmak istenen topluluklar için gerekli evraklar şunlardır;
a) Trakya Üniversitesi öğrencilerinden, topluluk başkanı olmak isteyen öğrencinin ve topluluğun geçici yönetim kurulunu oluşturacak beş öğrencinin birlikte verecekleri yazılı başvuru dilekçesi,
b) Topluluk Akademik Danışmanlık görevini üstlenmek isteyen öğretim elemanının yazılı başvurusu,
c) Kurulması istenen topluluğun amaçlarının ve faaliyetlerinin neler olacağını, birimlerdeki diğer topluluk veya gruplardan farklılıklarını açıklayan gerekçelerini, planladıkları sosyal sorumluluk projelerini, topluluğun faaliyetlerini başlatabilmeleri için ve sürdürebilmeleri için ön gördükleri bütçeyi, topluluğun kurulması ile sağlanmasını düşündükleri sosyal, bilimsel ve kültürel kazanımları başvuru dosyasında ayrıntılı olarak belirten bilgilendirme dosyası.
ç) Topluluk tüzüğü.
(5) Evraklar ilgili birim aracılığıyla (Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu Enstitüler, Devlet Konservatuvarı) Yürütme Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanması için Daire Başkanlığı’na gönderilir. Yürütme Kurulunca kurulması uygun görülen topluluk Rektörlük Onayına sunulur.
(6) Kuruluşu onaylanan topluluk bir ay içinde Genel Kurulunu toplayarak yönetim ve denetim kurulunu seçer. Daha sonra Genel Kurul toplantı tutanağını Daire Başkanlığı’na sunar.
Tüzük
MADDE 7 – (1) Her topluluk, kendi tüzüğünü hazırlar. Hazırlanan tüzük, bu Yönergeye aykırı hükümler içeremez. Topluluk Tüzüğünde; Topluluğun adı, Topluluğun amacı ve bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ve etkinlik alanları, Topluluk kurucularının adı, soyadı, kayıtlı oldukları fakülte/yüksekokul/enstitü, bölüm/program ve öğrenci numaraları, Topluluk Yönetim ve Denetim Kurulunun Başkanı ve üyelerinin isimleri, görev ve yetkileri, Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyelerinin isimlerinin belirtilmesi zorunludur. Topluluk Tüzüğünde Akademik Danışmanın, Topluluk Başkanının ve Geçici Yönetim Kurulu öğrencilerinin imzalarının bulunması zorunludur.
Organlar
MADDE 8 – (1) Öğrenci topluluklarının organları;
a) Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu,
b) Topluluk Akademik Danışmanı,
c) Topluluk Başkanı,
ç) Topluluk Genel Kurulu,
d) Topluluk Yönetim Kurulu,
e) Topluluk Denetleme Kurulundan oluşmaktadır.
(2) Trakya Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu: Daire Başkanlığı’ndan sorumlu Rektör Yardımcısının Başkanlığında, Genel Sekreter veya yardımcısını, Daire Başkanı, Kültür Şube Müdürü, Spor Hizmetleri Şube Müdürü, Öğrenci Konseyi Başkanı, Öğrenci Topluluk Başkanları Temsilcisinden oluşan kuruldur. Yürütme Kurulu görev ve yetkilerini Daire Başkanlığı aracılığıyla kullanır ve yerine getirir.
(3) Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulunun görev ve sorumlulukları şunlardır:
a) Topluluk kurma taleplerini inceler ve karara bağlar. Alınan kararlar Rektör Onayına sunulur.
b) Topluluğa üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarılma koşullarını belirler,
c) Toplulukların yapmayı planladıkları etkinlikleri inceler, karara bağlar ve onaylar,
ç) Toplulukların eğitim ve öğretim dönemi içindeki faaliyetlerini denetler, faaliyet geri bildirim raporlarını inceler ve onaylar.
d) Topluluk amaçları ve ilkeleriyle bağdaşmayan tutumları ve disiplinsiz davranışları görülen üyelerin durumunu görüşür ve karara bağlar. Ayrıca bu durumdaki üyeler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği Hükümlerinin uygulanması için ilgili birime bildirir.
e) Topluluk Genel Kurulunun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile aldığı tüzük değişikliği kararını inceler ve onaylar.
f) Bu yönergede yer almayan ve hükme bağlanmayan hususlar hakkında karar alır ve uygular.
(4) Topluluk Akademik Danışmanı: Trakya Üniversitesi öğretim elemanlarından, topluluğun çalışma alanları konusunda ilgili, Topluluğun tüm faaliyetlerinden Daire Başkanlığı ve Yürütme Kuruluna karşı sorumlu, Daire Başkanlığı ve Yürütme Kurulu ile koordinasyonu sağlamak üzere, Yönergenin genel ilkeleri çerçevesinde topluluk faaliyetlerini onaylayan, denetleyen ve topluluğa danışmanlık yapan öğretim elemanıdır. Topluluğun tüm faaliyetlerinden Yürütme Kurulu’na karşı sorumludur. Topluluklara işlerlik kazandırmak amacıyla Rektörlükçe görülen lüzum üzerine Topluluk Akademik Danışmanı değiştirilebilir.
(5) Topluluk Akademik Danışmanının görev ve sorumlulukları şunlardır:
a) Topluluğun, tüzük ve etkinlik takviminin hazırlanmasına yardımcı olmak,
b) Üniversitenin genel ilkeleri çerçevesinde topluluk çalışmalarını denetlemek ve etkinliklerin yürütülmesine yardımcı olmak,
c) Topluluğun ihtiyaçlarının karşılanması yönünde, araç-gereç, yer temini konularında gerekli yönetimsel girişimlerde bulunmak,
ç) Yönetim Kurulunun çalışmalarını denetlemek,
d) Topluluklar ile ilgili olarak Daire Başkanlığınca düzenlenecek toplantılara katılarak, topluluklar arasında anlayış ve işbirliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak,
e) Üyelik başvurularını onaylamak,
f) Topluluğun kapatılması konusunda görüş bildirmek,
g) Topluluk ile ilgili yazıları imzalamak.
ğ) Topluluk adına kurulan sosyal medya hesaplarını ve grupları kontrol etmek.
(6) Topluluk Başkanı: Üniversitenin, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı ve enstitülerinde öğrenim gören ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden seçilen, topluluğun başkanlığını üstlenen öğrencidir. Topluluklara işlerlik kazandırmak amacıyla Rektörlükçe görülen lüzum üzerine Topluluk Başkanı değiştirilebilir.
(7) Topluluk Başkanının Görev ve Sorumlulukları şunladır:
a) Topluluğun yapmayı planladığı her türlü etkinlik ile ilgili yazışmaları yapmak, taslakları hazırlamak,
b) Topluluğa yeni üye kaydı için gerekli çalışmaları yapmak,
c) Topluluk tarafından tutulması gereken tüm evrakların (Karar Defteri ve Üye Listeleri vb.) düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamak ve istendiğinde topluluk ile ilgili bilgi ve belgeleri Daire Başkanlığına sunmak,
ç) Üye listelerini güncellemek,
d) Topluluğa tahsis edilen demirbaş ve araç gereçlerin muhafazasını ve gerektiğinde devrini sağlamak,
e) Topluluk Yürütme Kurulu ve Daire Başkanlığı tarafından ayrıca bildirilen görevleri yapmak,
(8) Topluluk Genel Kurulu: Topluluğun kayıtlı üyelerinden oluşan karar organıdır. Topluluk Üyeleri arasından seçilen bir üye Genel Kurula Başkanlık eder.
(9) Topluluk Genel Kurulunun İşleyişi şöyledir:
a) Topluluk Genel Kurulu bir eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde olmak üzere yılda en az bir kez Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılımı ile olağan olarak toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantı bir hafta sonra çoğunluk aranmaksızın yapılır. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Yönetim Kurulunun önerisi veya kayıtlı üyelerin üçte birinin yazılı isteği üzerine yapılır.
b) Topluluğun düzenlemeyi planladığı etkinliklere ilişkin faaliyet programı ile yılsonu faaliyet raporları ve Denetleme Kurulunun raporlarını inceler ve karara bağlar. Seçilen Yönetim Kurulu aracılığıyla Yürütme Kuruluna sunmak ve onaylamak üzere Daire Başkanlığına iletir.
c) Üyeleri arasından üç kişiden oluşan asıl Yönetim Kurulu üyelerini ve asıl üye sayısı kadar yedek Yönetim Kurulu üyelerini, gizli oy ile seçer.
(10) Topluluk Yönetim Kurulu: Topluluk Başkanı, Topluluk Başkan Yardımcısı ve bir Katip üye ve üç yedek üyeden oluşan Kuruldur.
(11) Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi:
a) Üniversitenin fakülte, yüksekokul/meslek yüksekokulu ve enstitülerinde öğrenimlerini sürdüren ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden topluluk üyesi olan, herhangi bir disiplin cezası almamış her öğrenci Yönetim Kurulu üyeliği için aday olabilir.
b) Yönetim Kurulu üyeleri, topluluğun eğitim ve öğretim yılı başında yapacağı Genel Kurul Toplantısında oy çokluğu ile seçilir.
c) Yönetim Kurulu yapacağı ilk toplantısında, başkan, başkan yardımcısı, kâtip üyeyi seçer. Başkan topluluğun her türlü karar ve yürütme işinden sorumludur. Kâtip üye topluluğun tüm belgelerini düzenli olarak tutar.
ç) Yönetim Kurulu bir yıl için seçilir. Topluluk başkanı en fazla iki kez seçilebilir.
(12) Yönetim Kurulunun Görev ve Sorumlulukları şunlardır:
a) Genel Kurul toplantılarının gün, saat ve yerini belirler, karar defterlerine işler ve Akademik Danışmanın üst yazısı ekinde Daire Başkanlığına iletir. Olağan ve olağanüstü toplantıları bir hafta önceden duyurur.
b) Yapılan görev dağılımı ile oluşturulan alt çalışma gruplarındaki görevlendirmeleri bir hafta içinde Daire Başkanlığına bildirir.
c) Akademik Danışman sorumluluğunda topluluk faaliyetlerinin amacına uygun gerçekleştirilmesini sağlar, Genel Kurul kararlarını uygular.
ç) Akademik Danışmanın sorumluluğunda almış oldukları kararları Karar Defterine işler.
d) Planlanan etkinliklere ilişkin proje dosyalarını hazırlar, Akademik Danışmanın üst yazısı ekinde Daire Başkanlığına sunar.
e) Yürütme Kurulunca onaylanmış etkinliklerin gerçekleştirilmesini sağlar.
f) Üye listelerini ve kayıtları usulüne uygun olarak tutar, istendiği takdirde Rektörlüğe bildirir.
g) Topluluğun kullanımına tahsis edilmiş mekân, alan, saha, salon ve tesisler ile araç ve gereçlerin amacına uygun olarak kullanılmasından ve denetlenmesinden sorumludur.
ğ) Yönetim Kurulu değişikliği söz konusu olduğunda, Genel Kurul tarafından seçilen yeni Yönetim Kuruluna defterleri devreder. Defter ve belgelerin teslim edilmemesi durumunda öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açılır.
h) Faaliyet programının hazırlanmasını, yürütülmesini ve geri bildirim raporlarının hazırlanmasını sağlar.
(13) Topluluk Denetleme Kurulu: Topluluk üyeleri arasından seçilen üç asıl ve bir yedek üyeden oluşan kuruldur.
(14) Topluluk Denetleme Kurulunun görev ve sorumlulukları şunlardır:
a) Topluluğun resmi yazışmalarını, yıllık program, proje ve belgelerini her eğitim öğretim dönemi sonunda inceler, sonuç ve önerilerini topluluk Yönetim Kuruluna bir raporla bildirir.
b) Topluluk Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen bir sonraki öğretim dönemine ilişkin programın görüşüleceği toplantıda hazır bulunarak önerilerini bildirir.
(15) Topluluk Genel Kurulu, Topluluk Yönetim Kurulu, Topluluk Başkanı, Topluluk Akademik Danışmanı ve Topluluk Denetleme Kurulu, Daire Başkanlığı ve Yürütme Kurulu’na karşı sorumludur.
İşleyiş
MADDE 9 – (1) Öğrenci Toplulukları her akademik yılın başında, en geç iki hafta içinde Genel Kurullarını yaparak Yönetim ve Denetim Kurullarını belirler. Topluluk Yönetim ve Denetim Kurulları asıl ve yedek üyeleri ile Öğrenci Topluluğunun üyelerinin isimleri, yeni Akademik Yılın Etkinlik Programını en geç 15 Kasım tarihine kadar Daire Başkanlığına sunar. Belgelerini teslim etmeyen Topluluklar belgeler tamamlanıncaya kadar faaliyetlerine başlayamaz.
(2) Topluluklar, planladıkları etkinlikler ile ilgili hazırladıkları proje dosyalarını etkinlik tarihinden en az on beş iş günü öncesinde Akademik Danışman onayı ile Daire Başkanlığına sunmak zorundadırlar. Bu süreyi dikkate almayan, proje dosyası ve etkinlik detaylarını bildirmeyen toplulukların talepleri dikkate alınmaz.
(3) Mevzuatta aksi görülmedikçe, topluluk faaliyetlerinin gerçekleşmesi, bu faaliyetlerin Trakya Üniversitesi içinde veya dışındaki tanıtım, duyuru gibi çalışmalar için Daire Başkanlığının onayı yeterlidir.
(4) Topluluklar, Yürütme Kurulu Kararları doğrultusunda ilgili Akademik Danışman ve Daire Başkanlığının sorumluluğunda faaliyet gösterirler.
(5) Topluluklar tanıtımlarını; her akademik yılın başında Daire Başkanlığı tarafından belirlenecek bir tarihte, düzenlenecek olan “Topluluklar Tanıtım Toplantısı” etkinliğinde, tüm öğrencilerimizin katılımına açık bir ortamda gerçekleştirirler.
(6) Topluluk faaliyetlerinde görev alan öğrenciler etkinlik tarihinden önce (İzin taleplerinde 3. maddede belirtilen 15 gün şartı aranmaz) Akademik danışman ve topluluk başkanı imzası ile Daire Başkanlığına yazılı müracaatı halinde Rektörlük Oluru ile görev yaptıkları gün ve saatlerde izinli sayılır.
(7) Toplulukların logo ve afişlerinde zorunlu olmadıkça Türkçe kelimeler kullanılır. Onay almayan logo ve afişler kullanılamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üyeliğe Kabul ve Üyelikten Çıkarılma, Ofis-Depo, Demirbaş ve Malzemeler,
Üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarılma
MADDE 10 – (1) Ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyinde öğrenimlerini sürdüren her öğrenci bir veya birden fazla topluluğa üye olma hakkına sahiptir. Ancak, birden fazla topluluğun yönetim kuruluna seçilemez ve görev alamazlar.
(2) Üyeliğe kabul konusunda, Akademik yıla ait öğrenci kimlik belgesi fotokopisi ve üyelik başvuru formu yeterlidir.
(3) Üyelik başvuruları Akademik Danışmanın onayı ile kabul edilir.
(4) Her üye, üyelikten ayrılma hakkına sahiptir. Üyelikten ayrılmak isteyen öğrenciler, Yönetim Kuruluna dilekçe ile başvurduklarında üyelikleri sona erer. Mezun olan öğrencilerin üyelikleri kendiliğinden düşer.
(5) Yönetim Kurulu, her eğitim ve öğretim yılı başında üyelerin durumlarını gözden geçirir. Üyelikten çıkarma; topluluğun Yönetim Kurulu üye sayısının üçte iki çoğunluğunun önerisi ve topluluğun Genel Kurul üye sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı ile gerçekleşir.
Ofis-depo, demirbaş ve malzemeler
MADDE 11 – (1) Akademik Danışmanlar ve Topluluk Başkanları topluluklara tahsis edilen ofis ve depoların düzenli ve temiz tutulmasından sorumludur.
(2) Akademik Danışmanlar ve Topluluk Başkanları Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca kullanımlarına tahsis edilen demirbaş ve malzemeleri koruyup kollamak ve istendiğinde teslim etmek zorundadır.
(3) Akademik Danışmanlar ve Topluluk Başkanı ve üyeleri üzerlerine zimmetli demirbaş ve malzemeleri teslim etmeden Üniversite ile ilişkisi kesilmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin, Kapatılma, Denetim
Disiplin
MADDE 12 – (1) Topluluk etkinlikleri kapsamında, topluluğun kuruluş amaçlarına, tüzüklerine, Üniversitenin hedef ve ilkelerine ters düşen, aykırı tutum ve davranışlarda bulunan öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Etkinliklerini gerçekleştirmek üzere topluluklara tahsis edilen mekanların, tesislerin, saha ve alanların, araç ve gereçlerin amaçlarının dışında kullanıldığı tespit edilenler ile kamu malına zarar verenler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri ve diğer cezai müeyyideler uygulanır.
(3) Toplulukların Yönetim Kurulları ve üyeleri, kendilerine tahsis edilen mekanların, tesislerin, saha ve alanların, araç ve gereçlerin korunmasından, amaçlarına uygun olarak kullanılmasından azami düzeyde sorumludurlar.
Kapatılma
MADDE 13 – (1) Topluluğun bu Yönerge hükümlerine aykırı faaliyetlerde bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, Daire Başkanlığının önerisi ile Yürütme Kurulunca durumu incelenerek karara bağlanan topluluklar Rektörlük Oluru ile kapatılır.
(2) Bir eğitim ve öğretim yılında amacına uygun olarak en az üç etkinlik yapmayan, her akademik yılın başında düzenlenecek olan “Topluluklar Tanıtım Toplantısı”na katılmayan, çeşitli nedenlerle boşalan görevler için (Akademik Danışman, Topluluk Başkanı Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelikleri) yeni görevlileri bulamayan, Genel Kurul toplantısını belirlenen sürede yapmayan topluluklar; Daire Başkanlığı’nın önerisi ve Yürütme Kurulu’nun kararı ile yazılı olarak uyarılır. Bu uyarıya rağmen yirmi gün içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen topluluklar Daire Başkanlığının önerisi ile Yürütme Kurulunca durumu incelenerek karara bağlanan topluluklar Rektörlük Oluru ile kapatılır.
(3) Üye sayısı yirminin altına düşen topluluklar Daire Başkanlığının önerisi ve Rektörlük Makamının Oluru ile kapatılır.
(4) İlkeler Başlıklı 5. Madde’de belirtilen kurallara uymayan topluluklar ile Daire Başkanlığının önerisi ile Yürütme Kurulunca durumu incelenerek karara bağlanan topluluklar Rektörlük Oluru ile kapatılır.
(5) Öğrenci toplulukları, Yürütme Kurulunun ve Daire Başkanlığının bilgisi ve onayı olmadan etkinlik düzenleyemezler. Topluluk faaliyetleri, Yürütme Kurulu Kararı veya Yürütme Kurulu nezdinde Daire Başkanlığı izni ve aracılığıyla ile işlerlik kazanır. Bu kurala uymayan topluluklar kapatılır.
(6) Yürütme Kurulu gerekli gördüğü durumlarda topluluğun faaliyetlerini durdurabilir ya da kapatılması için Rektörlük makamına sevk edebilir.
(7) Topluluğun kapatılmasına sebep olan üye başka bir topluluğun başkanı veya yönetim kurulu üyesi olamaz veya yeni bir topluluk kurma talebinde bulunamaz.
(8) Akademik Danışmanın gerekçeli başvurusu ile Yürütme Kurulunca durumu incelenerek karara bağlanan topluluklar Rektörlük Oluru ile kapatılır.
Denetim
MADDE 14 – (1) Toplulukların genel denetimleri, Daire Başkanlığınca yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 15 – (1) Bu Yönergede yer almayan ve hükme bağlanmayan hususlar hakkında karar alma ve uygulama yetkisi Rektörlük Makamına aittir.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.