“Trakya Üniversitesi Yemek Yardımı Verilmesine İlişkin Yönerge” de yapılan değişikliklerin aşağıdaki şekliyle olduğuna uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
KARŞILAŞTIRMA CETVELİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
YEMEK YARDIMI YÖNERGESİ
Senato Tarihi : 26 OCAK 2017 Senato Karar Numarası : 03
T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YEMEK YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (MEVCUT) |
T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YEMEK YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (ÖNERİLEN) |
İKİNCİ BÖLÜM Yemek Yardımı Verilecek Öğrencilerin Sayılarının Belirlenmesi, Aranacak Genel Şartlar ve Doğrudan Faydalanabilecek Öğrenciler
Yemek yardımı verilecek öğrencilerin sayılarının belirlenmesi MADDE 5- (1) Her eğitim-öğretim yılı başında, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile bütçe imkânları ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinde belirtilen sınırlar dikkate alınarak, Yemek yardımı yapılacak öğrenci sayısı birimlerden gelecek tekliflerin Daire Başkanlığı tarafından incelemesi yapıldıktan sonra Yönetim Kurulunca tespit edilir.
Yemek yardımından faydalanacak öğrencilerde aranacak genel şartlar MADDE 6- (1) Yemek yardımından yararlanabilmeleri için öğrencilerin:
a) Normal öğrenim süresi içinde okuyor olmaları, b) Yardıma muhtaç olmaları, c) Başvuru döneminde kayıt dondurmamış olmaları, ç) Disiplin cezası almamış olmaları, d) Ölüm aylığı ve nafaka dışında başka gelir elde etmemeleri ya da asgari ücretin altında bir gelire sahip olmaları, e) Kısmi Zamanlı Öğrenci Statüsünde çalışmıyor olmaları, gerekir.
Yemek yardımından koşulsuz olarak faydalanabilecek öğrenciler MADDE 7-(1) a) Sağlık raporu ile belgelemek şartıyla %40 ve daha fazla engeli bulunan öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek yardımından faydalanabilir. b) Anne/baba/kardeşinin şehit veya gazi olduğunu belgelendiren öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek yardımından faydalanabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Başvuru Şekli, Zamanı ve Öğrencilerin Seçimi İle Başvuru İlanı, Başvuruların Değerlendirilmesi, Başvuru şekli, zamanı ve öğrencilerin seçimi ile başvuru ilanı MADDE 8- (1) Yemek yardımı yapılacağına ilişkin duyurular, daire başkanlığı (sks.trakya.edu.tr) web sitesi ile ilgili birimlerin web siteleri ve ilan panolarından her eğitim-öğretim yılı başında ek kontenjan kayıtları tamamlandıktan sonra yapılır. Başvuru için yedi iş günü süre verilir. Ayrıca birimlere yazı ile bildirilir. (2) Duyuruda, başvuru yeri ve tarihi, başvuru için gerekli belgeler ve başvuru şartları belirtilir. (3)Yemek yardımına Trakya Üniversitesinde kayıtlı gerekli şartları taşıyan tüm öğrencilerin başvurma hakkı vardır. Yemek yardımı başvuruları yardımdan faydalanmak isteyen öğrencilerin www.trakya.edu.tr internet adresinden ilan edilen dilekçe ve Yemek Yardımı Başvuru Formunu ( FORM-1 ) doldurmaları suretiyle öğrenim gördükleri birimler aracılığıyla alınır. (4) İlan sürelerinin son günü resmi tatil veya hafta sonu tatili olması durumunda takip eden ilk iş günü mesai saati bitimi ilan süresinin son günüdür.
Başvuruların değerlendirilmesi MADDE 9- (1) Başvuru formları, başvuru yapılan ilgili birimlerce Yemek Yardımı Başvuru Değerlendirme Kriterleri Formu’nda (FORM-2) belirtilen puanlamaya göre en yüksek puandan, en düşük puana doğru genel olarak sıralanır. Sıralama neticesinde belirlenen toplam Yemek Yardımı sayısına göre asil ve yedek adaylar belirlenir.
(2) İlgili birimler, gerekli şartları taşıyan öğrencileri değerlendirerek, Yemek Yardımı Değerlendirme Kriterleri Formunu (FORM - 2) doldurarak, ilgili öğrencilerin başvuru dilekçesini, başvuru formunu (FORM-1), disiplin cezası alıp almadıklarına ilişkin belgeleri, okula kayıt yüzdelik dilimi veya transkriptlerini ve öğrenci durum belgelerini de ekleyerek “Yemek Yardımı Başvuru Listesi”ni (FORM-3), incelenmek üzere Daire Başkanlığına gönderirler.
(3) Daire Başkanlığınca gerekli incelemeler yapıldıktan sonra “Yemek Yardımı Almaya Hak Kazanan Öğrenci Listesi” Genel Sekreterliğe gönderilir.
(4) Asıl aday olarak yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin listesi Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır. (5) Daire Başkanlığı tarafından yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin yemek yardımından hangi tarihten itibaren faydalanmaya başlayacakları Üniversitenin resmi web sitesinde (www.trakya.edu.tr.) yayımlanır.
(6) Asil ve yedek liste eğitim-öğretim yılı sonunda iptal edilir. Takip eden eğitim-öğretim yılı başlangıcında başvurular yeniden alınır.
(7) Yemek Yardımı Başvuru formlarında verilen bilgilerin yanlış veya yanıltıcı olduğunun tespiti halinde başvurular geçersiz sayılır. (8)Yemek yardımı başvuru ilanı sonucunda asil olarak belirlenen adaylardan yemek yardımını kötüye kullanan (başkasına faydalandırma vb.) öğrencilerin bursu kesilir ve yerine yedek adaylardan puan sırasına göre çağrı yapılarak, yemek yardımı verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Yemek Yardımı Verilme Şekli ve Süresi, Yardımın Başlaması, Denetim ve Mali Konular Yemek yardımı verilme şekli ve süresi MADDE 10- (1) Yemek yardımı hafta içerisinde (Pazartesiden, Cumaya) Üniversite yemekhanelerinde verilen bir öğün yemekten ücretsiz olarak faydalanma şeklindedir. Resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde ve yaz okulu dönemlerinde yemek yardımından faydalanılamaz. (2) Yemek yardımı; burs alan öğrencinin, öğrenciliğinin sona ermesi (mezun olma, ayrılma ve atılma) kayıt dondurma, disiplin cezası alma durumlarında sona erer. Yemek yardımının başlangıcı MADDE 11- (1) Yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin listesi Öğrenci Kimlik Belgelerine ücretsiz yemek hakkı verilmesi için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve ilgili bankaya bildirilir. İlgili birimler sistem üzerinden gerekli yetkilendirmeyi yaptıktan sonra yemek yardımı almaya hak kazanan öğrenciler yardımdan faydalanmaya başlarlar.
Denetim MADDE 12- (1) Yemek yardımının amacına uygun ve sağlıklı işleyebilmesi için gerekli tüm denetimleri yapmaya Rektörlük Makamı yetkili olup, Rektörlük Makamı bu yetkisini ilgili birimler aracılığıyla kullanır.
Mali konular MADDE 13- (1) Yemek yardımı Daire Başkanlığının ilgili bütçesinden karşılanır. Ödemeler, konuyla ilgili yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller MADDE 14 – (1) Bu Yönergede yer almayan ve hükme bağlanmayan hususlar hakkında karar alma ve uygulama yetkisi Yönetim Kuruluna aittir.
Yürürlük MADDE 15 – (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme MADDE 16 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
Geçici Madde 1- (1) Bu Yönergenin 8. Maddesinin (1). Fıkrasında belirtilen “eğitim-öğretim yılı başında” hükümü 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı Bahar Yarıyılı için bir defaya mahsus uygulanmaz.
|
İKİNCİ BÖLÜM Yemek Yardımı Verilecek Öğrencilerin Sayılarının Belirlenmesi, Aranacak Genel Şartlar ve Doğrudan Faydalanabilecek Öğrenciler
Yemek yardımı verilecek öğrencilerin sayılarının belirlenmesi MADDE 5- (1) Her eğitim-öğretim yılı başında, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile bütçe imkânları ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinde belirtilen sınırlar çerçevesinde, Yemek yardımı her birimin öğrenci sayısı dikkate alınarak, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ‘nın teklifi ve Rektörün onayı ile tespit edilir.
Yemek yardımından faydalanacak öğrencilerde aranacak genel şartlar MADDE 6- (1) Yemek yardımından yararlanabilmeleri için öğrencilerin:
a) Normal öğrenim süresi içinde okuyor olmaları, b) Yardıma muhtaç olmaları, c) Başvuru döneminde kayıt dondurmamış olmaları, ç) Disiplin cezası almamış olmaları, d) Ölüm aylığı ve nafaka dışında başka gelir elde etmemeleri ya da asgari ücretin altında bir gelire sahip olmaları, e) Kısmi Zamanlı Öğrenci Statüsünde çalışmıyor olmaları, (Madde 7 (c) bendine göre Rektörlük Makamına ayrılacak kontenjan dâhilinde verilebilir) f) Daha önce yemek yardımı kesilmesini gerektiren eylem ve davranışlarda bulunmamış olmaları, g) Yabancı uyruklu öğrenci statüsünde olmamaları, h) Yüksek lisans ve Doktora öğrencisi olmamaları, gerekir.
MADDE 7-(1) a) Sağlık raporu ile belgelemek şartıyla %40 ve daha fazla engeli bulunan öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek yardımından faydalanabilir. b) Anne/baba/kardeşinin şehit veya gazi olduğunu belgelendiren öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek yardımından faydalanabilir. c) Her yıl daire başkanlığının teklifi üzerine rektörlük olurunca tespit edilen kontenjan sayısının % 10’unu geçmeyecek şekilde, Rektörlük Makamının önerdiği öğrenciler yemek yardımından faydalanabilir. Ancak öncelikli olarak hak kazanacak öğrencilerin 6. Maddenin (a, b, c, ç) bentlerinde belirtilen kriterleri sağlıyor olmaları gerekmektedir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Başvuru Şekli, Zamanı ve Öğrencilerin Seçimi İle Başvuru İlanı, Başvuruların Değerlendirilmesi, Başvuru şekli, zamanı ve öğrencilerin seçimi ile başvuru ilanı MADDE 8- (1) Yemek yardımı yapılacağına ilişkin duyurular, daire başkanlığı (sks.trakya.edu.tr) web sitesi ile ilgili birimlerin web siteleri ve ilan panolarından her eğitim-öğretim yılı başında ek kontenjan kayıtları tamamlandıktan sonra yapılır. Başvuru için yedi iş günü süre verilir. Ayrıca birimlere yazı ile bildirilir. (2) Duyuruda, başvuru yeri ve tarihi, başvuru için gerekli belgeler ve başvuru şartları belirtilir. (3)Yemek yardımına Trakya Üniversitesinde kayıtlı gerekli şartları taşıyan tüm öğrencilerin başvurma hakkı vardır. Yemek yardımı başvuruları yardımdan faydalanmak isteyen öğrencilerin www.trakya.edu.tr internet adresinden ilan edilen dilekçe ve Yemek Yardımı Başvuru Formunu ( FORM-1 ) doldurmaları ve aşağıda maddeler halinde sıralanan evrakları temin etmek suretiyle öğrenim gördükleri birimler aracılığıyla alınır. a)Transkript b)Başvuru Belgesi, c)Değerlendirme Formu, ç)Aile gelir durumu Belgesi (onaylı), d)Nüfus cüzdan fotokopisi, e)Normal Öğrenim Süresi İçerisinde Olduğuna İlişkin Belge (Öğrenci Belgesi) f)Disiplin Cezası Olmadığına Dair Belge, g)Engellilik Durumunu Gösterir Belge (Varsa), ğ)Şehir veya Gazi Yakını (Anne-Baba-Kardeş) Olduğunu Belirtir Belge (Varsa), (4) İlan sürelerinin son günü resmi tatil veya hafta sonu tatili olması durumunda takip eden ilk iş günü mesai saati bitimi ilan süresinin son günüdür.
Başvuruların değerlendirilmesi MADDE 9- (1) Başvuru formları, başvuru yapılan ilgili birimlerce Yemek Yardımı Başvuru Değerlendirme Kriterleri Formu’nda (FORM-2) belirtilen puanlamaya göre en yüksek puandan, en düşük puana doğru genel olarak sıralanır. Sıralama neticesinde her birim için belirlenmiş olan kontenjan dâhilinde yemek yardımı alacak asil ve yedek adaylar belirlenir. (2) İlgili birimler, gerekli şartları taşıyan öğrencileri değerlendirerek, Yemek Yardımı Değerlendirme Kriterleri Formunu (FORM - 2) doldurarak, ilgili öğrencilerin başvuru dilekçesini, başvuru formunu (FORM-1), disiplin cezası alıp almadıklarına ilişkin belgeleri, okula kayıt yüzdelik dilimi veya transkriptlerini, öğrenci durum belgelerini ve aile gelir durumunu gösterir belgeyi de ekleyerek “Yemek Yardımı Başvuru Listesi”ni (FORM-3), incelenmek üzere birimlere ayrılan kontenjan dâhilinde asil ve yedek listeye ait tüm evrakları Daire Başkanlığına gönderirler. (3) Daire Başkanlığınca gönderilen asil ve yedek listeye ait tüm evraklar gerekli incelemeler yapıldıktan sonra “Yemek Yardımı Almaya Hak Kazanan Öğrenci Listesi” Genel Sekreterlik Makamına gönderilir.
(4) Asıl aday olarak yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin listesi Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.
(5) Daire Başkanlığı tarafından yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin yemek yardımından hangi tarihten itibaren faydalanmaya başlayacakları KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) doğrultusunda Üniversitenin resmi web sitesinde (www.trakya.edu.tr.) ilan edilecektir. (6) Asil ve yedek liste eğitim-öğretim yılı sonunda iptal edilir. Takip eden eğitim-öğretim yılı başlangıcında başvurular yeniden alınır. (7) Yemek Yardımı Başvuru formlarında verilen bilgilerin yanlış veya yanıltıcı olduğunun tespiti halinde başvurular geçersiz sayılır. (8)Yemek yardımı başvuru ilanı sonucunda asil olarak belirlenen adaylardan bir ay içerisinde yemek yardımından hiç faydalanmayan, bir dönemde yemek bursunun yüzde ellisinden azını kullanan (rapor vb. hariç) ve yemek yardımını kötüye kullanan (başkasına faydalandırma vb.) öğrencilerin bursu kesilir ve yerine yedek adaylardan puan sırasına göre çağrı yapılarak, yemek yardımı verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Yemek Yardımı Verilme Şekli ve Süresi, Yardımın Başlaması, Denetim ve Mali Konular Yemek yardımı verilme şekli ve süresi MADDE 10- (1) Yemek yardımı hafta içerisinde (Pazartesiden, Cumaya) Üniversite yemekhanelerinde verilen bir öğün yemekten ücretsiz olarak faydalanma şeklindedir. Resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde ve yaz okulu dönemlerinde yemek yardımından faydalanılamaz. (2) Yemek yardımı; burs alan öğrencinin, öğrenciliğinin sona ermesi (mezun olma, ayrılma ve atılma) kayıt dondurma, disiplin cezası alma durumlarında sona erer. Yemek yardımının başlangıcı MADDE 11- (1) Yemek yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin listesi Öğrenci Kimlik Belgelerine ücretsiz yemek hakkı verilmesi için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve ilgili bankaya bildirilir. İlgili birimler sistem üzerinden gerekli yetkilendirmeyi yaptıktan sonra yemek yardımı almaya hak kazanan öğrenciler yardımdan faydalanmaya başlarlar.
Denetim MADDE 12- (1) Yemek yardımının amacına uygun ve sağlıklı işleyebilmesi için gerekli tüm denetimleri yapmaya Rektörlük Makamı yetkili olup, Rektörlük Makamı bu yetkisini ilgili birimler aracılığıyla kullanır.
Mali konular MADDE 13- (1) Yemek yardımı Daire Başkanlığının ilgili bütçesinden karşılanır. Ödemeler, konuyla ilgili yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller MADDE 14 – (1) Bu Yönergede yer almayan ve hükme bağlanmayan hususlar hakkında karar alma ve uygulama yetkisi Yönetim Kuruluna aittir.
Yürürlük MADDE 15 – (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme MADDE 16 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
|