Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İkinci Öğretim Tezsiz Yükseklisans Programında aşağıdaki derslerin okutulmasının 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
Bilimsel Hazırlık Programı Dersleri
Güz Yarıyılı
Dersin Kodu Adı TUK Z/S
İKB 501 Ekonomiye Giriş I 3 0 3 Z
İKB 503 İstatistik I 3 0 3 Z
İKB 505 Mikro Ekonomi 3 0 3 Z
İKB 507 Makro Ekonomi 3 0 3 Z
Bahar Yarıyılı
Dersin Kodu Adı TUK Z/S
İKB 502 Ekonomiye Giriş II 3 0 3 Z
İKB 504 İstatistik II 3 0 3 Z
İKB 506 İktisat Politikası 3 0 3 Z
İKB 508 Sayısal Yöntemler 3 0 3 Z
Ders İçerikleri
İKB 501 Ekonomiye Giriş I 3 0 3
Temel ekonomi kavramları, istem (Bireysel istem ve Grup istemi) sunum (Firma sunumu ve Endüstri sunumu) piyasa fiyatı, istem ve sunum esneklikleri, tüketici davranışı konularını içermektedir.
İKB 502 Ekonomiye Giriş II 3 0 3
Piyasalar ve firma dengeleri, üretim ekonomisi, bölüşüm kuramı, milli gelir, para ve banka, dış ticaret ele alınmaktadır.
İKB 503 İstatistik I 3 0 3
İstatistik araştırmalarında evreler, frekans dağılımları, ortalama ve dağılım ölçüleri, temel olasılık kuramı, olasılık dağılımları, örnekleme ve örnekleme dağılımları, tahmin kuramı incelenmektedir.
Ders İçerikleri
İKB 504 İstatistik II 3 0 3
Hipotez testleri, Ki Kare testleri, varyans analizi, regrasyon ve korelasyon analizi, çoklu regresyon ve korelasyon, zaman serisi analizleri, indeks konuları işlenmektedir.
İKB 505 Mikro Ekonomi 3 0 3
İstem ve sunumun yapısı ve esnekliği, fiyat belirlenmesi, tam rekabette fiyat oluşumu, tekel ve oligopol, bölüşüm kuramı, sermaye ve faize değinilmektedir.
İKB 506 İktisat Politikası 3 0 3
İktisat Politikası kavramları, kantitatif iktisat okullarının gelişimi, günümüzde uygulanan iktisat politikası akımları.
İKB 507 Makro Ekonomi 3 0 3
Para kuramı, para sunumu ve miktarını etkileyen temel faktörler, para istemi ve başlıca giderler, para değer kuramları, milli gelir ve istihdam kuramı incelenmektedir.
İKB 508 Sayısal Yöntemler 3 0 3
Sayısal Yöntemlerin konusu ve kapsamı, doğrusal cebir, doğrusal denklemler, matrisler, doğrusal programlama modelinin genel yapısı, doğrusal programlama modelinin çözümü ile ilgili metodlar, grafik çözümü ile ilgili metodlar, grafik çözüm metodu, analitik çözüm metodları, simpleks metodu, dual problem, parametrik proglamlama, duyarlılık analizi, transport modeli, basit transport modelleri, transport modellerinin çözümü ile ilgili metodlar, similasyon, oyun teorisi, doğrusal olmayan programlama, dinamik programlama, stok modelleri.
İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersleri
Güz Yarıyılı
Dersin Kodu Adı T U K Z/S
İKB 601 Mikro İktisadi Analiz 3 0 3 S
İKB 605 Para Teorisi ve Politikası 3 0 3 S
İKB 607 Uygulamalı Ekonometri I 3 0 3 S
İKB 609 Uluslararası Ekonominin İşleyiş Mekanizması 3 0 3 S
İKB 611 İktisadi Gelişmede Turizm 3 0 3 S
İKB 613 Enerji Ekonomisi 3 0 3 S
İKB 615 Sosyal Bilimlerde Problem Çözme Teknikleri 3 0 3 S
İKB 617 Sosyo-Ekonomik Gelişmede Kadının Yeri 3 0 3 S
İKB 619 Finansal Matematik 3 0 3 S
İKB 621 İktisatta Karar Alma Teknikleri 3 0 3 S
Bahar Yarıyılı
Dersin Kodu Adı T U K Z/S
İKB 602 Uygulamalı Ekonometri II 3 0 3 S
İKB 604 İktisadi Araştırmalarda Yöntem Bilim 3 0 3 S
İKB 606 İktisadi Politikalar ve Türkiye Ekonomisi 3 0 3 S
İKB 608 Endüstriyel Gelişimin İktisadi Politikaları ve Analizi 3 0 3 S
İKB 610 Ekonomik Büyüme: Teori ve Politikalar 3 0 3 S
İKB 612 Sürdürülebilir Kalkınmada Çevre Ekonomisi 3 0 3 S
İKB 614 Anayasal İktisat 3 0 3 S
İKB 616 Kamu Ekonomisi 3 0 3 S
İKB 618 Yeni İktisadi Akımlar 3 0 3 S
İKB 620 Ekonominin Matematiksel Analizi 3 0 3 S
İKB 624 Proje Çalışması 3 0 0 Z
Dersin içeriği, tüketici davranışı teorisine giriş, üretim teorisi, firma teorisi ve piyasa organizasyonu, bölüşüm teorisi genel denge teorisi ve refah, fiyat teorisi, üretim faktörleri, fiyat analizi konularından oluşmaktadır.
Model spesifikasyonu, yardımcı değişkenli modeller, bağımlı yardımcı değişkenli modeller, değişkenler arasındaki gecikmeli ilişkiler, eşanlamlı denklemli modeller incelenmektedir.
Makro ekonomiye giriş, para teorisi ve politikası, milli gelir ve istihdam teorisi ve politikası, toplam arz ve talebin unsurları, genel makro denge sorunları ele alınmaktadır.
İKB 604 İktisadi Araştırmalarda Yöntem Bilim 3 0 3
İktisadi ve sosyal politikaların toplumsal alanlara yönelik uygulanmasındaki yöntemlerin gelişim ve ilkeleri ele alınarak bu araştırmaların nasıl ve hangi sınıflandırmaya tabi alınarak yapılabileceği toplanacak verilerin sınıflandırılarak araştırma yazım kurallarına uygun olarak yapılmasından oluşmaktadır.
İKB 605 Para Teorisi ve Politikası 3 0 3
Para teorisi ve para politikasının temelleri, ödemeler dengesi ve para miktarı, makro ekonomik genel denge ve para, Keynesci makro yaklaşım ve para enflasyonu teorisi konuları işlenmektedir.
Tarihsel gelişme, ekonomi politikasından köklü dönüşümler, sektörel gelişmeler, gelişmenin toplumsallığı, dünya ekonomisinde Türkiye konuları ele alınmaktadır.
Ekonometrinin amacı ve iktisat modeller, ekonometrinin konusu ve ekonometrik bir araştırmada takip edilen aşamalar, tek denklemli ekonometrik modeller iki değişkenli ve çoklu regresyon analizi, doğrusal regrasyon modelinin varsayımlarının analizi, çoklu doğrusal bağlantı farklı varyanslık, oto korelasyon konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Az gelişmişlik olgusu, kalkınma modelleri kamu ve özel kesim yatırımları, tarımsal yapının sanayileşmedeki yeri, sanayileşme sürecinin sosyal sorunları, teknoloji ve ölçek sorunları, sanayileşme ve planlama, büyüme modelleri incelenmektedir.
Günümüz dünyasında uluslar arası ekonomi konuları günlük yaşamın bir parçası olmuştur. Dış ticaret açığı, ithalat kotaları, ihracat teşvik tedbirleri, döviz darboğazı, ödemeler dengesizlikleri, dış yardımlar, çok uluslu şirketler ve yabancı sermaye, uluslar arası para sistemi gibi konular verilerek öğrencilerin birer dünya öğrencisi olması sağlanacaktır.
Büyüme kavramı ve kapsamı, büyüme modelleri, ithal ikamesi ve büyüme, para politikalarının büyüme olgusuna etkileri, ekonomik büyüme ve Türkiye konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Dersin amacı temel ekonomi bilgilerini öğrenciye vermek ve bu bilgilerle birlikte turizmin ekonomik etkilerini mikro ve makro ekonomi açısından değerlendirmektedir.
Ekonomik sistem-çevre ilişkileri, çevre etkileri, çevre sorunlarının boyutları, politikalar, örgütlenme güçlükleri- maliyetler, makro sonuçlar derste ele alınan konulardandır.
Doğal kaynakların tanımı ve çeşitleri doğal kaynaklar ve diğer üretim faktörleri. İktisadi büyüme-kalkınma yaklaşımları ve doğal kaynaklarla ilişkisi. Enerji ekonomisi ve genel ekonomi içindeki yeri. Enerji talep ve arzının analizi, enerji kaynaklarının sınıflandırılması ve potansiyeli, yenilenemez enerji kaynaklarının üretimi ve tüketimindeki sorunlar. Alternatif olarak nükleer ve yenilenebilir enerjinin kullanımı, uluslar arası enerji politikaları.
Devletin gücü ve yetkilerin sınırlarının nasıl oluşacağını tahlil ederek, devletin hak ve yetkilerinin ekonomik, siyasal ve hukuksal sorunlara yaklaşım nedenleri, çözüm önerileri ile incelenecektir.
İKB 615 Sosyal Bilimlerde Problem Çözme Teknikleri 3 0 3
Araştırma, hipotez ve uygun istatistiksel analizler; belirtici istatistiklerin hesaplanması; parametrik testler (Z,t testleri); tek ve çift yönlü varyans analizi; parametrik olmayan testler; basit ve çoklu doğrusal regresyon ve korelasyon analizi; logliner regresyon analizi; lojistik regresyon analizi.
İKB 616 Kamu Ekonomisi 3 0 3
Kamu harcamaları, kamu gelirler, vergileme bütçe ile ilgili temel kurumsal bilgiler sunulmaktadır. Piyasa ekonomisinde kamu maliyesinin temelleri ve kamusal finansman sorunları işlenmektedir.
İKB 617 Sosyo-Ekonomik Gelişmede Kadının Yeri 3 0 3
Kadınların toplum içindeki yerini belirleyen nedenleri ve etkenleri anlamak, toplumların tarihsel gelişimini ve kadınların bu gelişim içindeki konumunu incelemek, günümüz toplumunda kadının yaşam koşullarını anlamak.
İKB 618 Yeni İktisadi Akımlar 3 0 3
İktisadın tarihinin başlangıcı; Eski Yunanda Ekonomik anlayış, merkantilizm fizyokrasi, klasik iktisat, neo klasik iktisat, keynesyen iktisat, Marksizm, günümüz iktisat okulları (monetarist, arz yanlı, yeni klasik, yeni keynesgil) bilgi toplumu ve sanayi otesi toplum
İKB 619 Finansal Matematik 3 0 3
Maliyet ve satış fiyatları, basit faiz, ıskonto hesapları, birleşik faiz hesapları, taksitlerle sermaye oluşumu, rant hesapları, uzun dönemli borçlanmaları ve tahviller, hisse senetlerinin değerlendirilmesi, sermaye yatırımlarının planlanması.
İKB 620 Ekonominin Matematiksel Analizi 3 0 3
Matematiksel ekonomi, ekonomik problemlerin çözümünde matematiksel disiplinlerin kullanıldığı çalışma alanıdır. Matematiksel ekonomi konuları; Arbitraj, Black-Scholes eşitliği, oyun kuramı, büyüme teorisi ve bilgi teorisidir.
İKB 621 İktisatta Karar Alma Teknikleri 3 0 3
Yöneticilerin işletmelerdeki en önemli sorumluluklarından biri karar vermektir. Günümüzün rekabet koşulları, optimal kararların sayısal yöntemlerle desteklenmesini gerektirmektedir. Bu dersin amacı karar vermede karşılaşılan bir problemi formüle etme, matematik modelini kurma, modelden çözümünü elde etme, modeli ve çözümünü kontrol etme, değerlendirme, elde edilen çözümü uygulama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.
İKB 622 Proje Çalışması
Proje çalışması iktisat ile ilgili alanlara yönelik konular üzerinde çalışmaların yapılması, raporlanması ve sunumunu içermektedir.