“Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları”na ilişkin, Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 25 Nisan 2013 tarihli rapor görüşüldü:
“Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları”nın aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
STAJ UYGULAMA ESASLARI
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere yapılan pratik uygulamaların planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fakülte Staj Yönergesi’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Staj Çalışmalarının Zorunluluğu
MADDE 4- (1) Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri lisans diplomasına hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu'nca uygun görülen işyerlerinde 40 (kırk) iş günü staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
(2) Öğretim programlarında belirtilen ve eğitim süresi içinde yapılan atölye, laboratuvar ve benzeri çalışmalar staja dâhil değildir.
Staj Süreleri ve Yerleri
MADDE 5- (1) Toplam 40 (kırk) iş günü staj (pratik çalışma) yapılması zorunludur. Öğrenci gece vardiyalarında çalışarak staj yapamaz
Bu süre içinde yapılacak staj bölümleri:
a) Temel Staj : 20 iş günü (4 iş haftası)
b) Meslek Staj : 20 iş günü (4 iş haftası)
(2) Stajlar 2+2 hafta şeklinde bölünerek yapılabilir. Temel Staj birinci yada ikinci sınıf, Meslek Stajı ise üçüncü sınıf tamamlandıktan sonra yapılır. Meslek Stajını yapabilmek için Temel Stajın yapılmış olması gerekmektedir.
(3) Temel Staj: Elektrik, Elektronik, Haberleşme, Bilgisayar, Kontrol ve Otomasyon ile ilgili işletmelerde; bakım, onarım, üretim, yönetim ve planlama konularında yapılır.
(4) Meslek Stajı: Elektrik, Elektronik, Haberleşme, Bilgisayar, Kontrol ve Otomasyon ile ilgili işletmelerde; araştırma-geliştirme, tasarım, planlama ve projelendirme, üretim, uygulama, kalite kontrol ve proje yönetimi konularında yapılır.
MADDE 6- (1) Stajlar genellikle akademik takvimde belirtilen Bahar Yarıyılı Genel sınavlarının bitimini takiben başlar ve Güz Yarıyılı ders başlangıcında son bulur. Ancak, derslere devam zorunluluğu olmayan öğrenciler ders yarıyıl süresi içinde staj yapmak için Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu'na Öğrenci İşlerinden alacakları durumlarını gösteren bir belgeyi içeren bir dilekçe ile müracaat ederler. Müracaatlar, Bölüm Staj Komisyonu'nun önerisi ile Bölüm Başkanlığı’nca karara bağlanır.
MADDE 7- (1) Öğrenci stajını Bölüm Staj Komisyonu’nca konu olarak uygunluğu onaylanan staj yerinde yapar. Staj yerinde mutlaka Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Haberleşme veya Mekatronik Mühendisi yada Teknik Öğretmenlerinden en az biri olmalıdır. Temel Staj orta veya büyük ölçekli bir fabrikada, Meslek Stajı ise tercihen öğrencinin belirlediği belirli bir konuda uzmanlaşmış şirketler ya da işletmelerde yapılabilir.
MADDE 8- (1) Staj yapılacak yerin, Bölüm Staj Komisyonu'nca uygun görülüp onaylanması şarttır. Bölüm Staj Komisyonu'nun önerisi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen uygulama ve uygulamalı araştırma projeleri dâhilinde Trakya Üniversitesi birimlerinde staj yapılabilir. Bu durumda stajın başlaması hususunda nihai karar, yürütülen uygulama ve uygulamalı araştırma projelerinin yürütücülerinin teklifi göz önüne alınarak Bölüm Staj Komisyonu’nca verilir. Ayrıca resmi ve özel kuruluşlar kanalıyla yurt dışında da staj yapılabilir.
Öğrencinin Sorumluluğu
MADDE 9- (1) Staj yapan öğrenciler;
a) Staj yaptıkları işyerlerinin çalışma ve güvenlik kurallarına, disiplin ve düzenine uymakla yükümlüdürler.
b) Staj yerlerinde kullandıkları her türlü alet, malzeme, araç ve gereçleri özenle kullanmak zorundadırlar. Bu yükümlülükleri yerine getirmemesi veya getirememesi halinde doğacak her türlü sorumluluk öğrenciye aittir.
c) Yukarıda belirtilen hususlara uymayan, ilgili mevzuata aykırı hareket eden öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
İşyerinin Sorumluluğu
MADDE 10- (1) Öğrencilerin staj yaptıkları her işyerinde işyeri sorumlusu, staj yapan her bir öğrencinin iş güvenliği içinde verimli bir şekilde stajını yapması için gerekli tedbirleri alır. Gerektiği durumlarda staj yaptıracak işletme tarafından istenen öğrenci staj yapma zorunluluğu belgesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne dilekçe verilerek öğrenci tarafından temin edilebilir.
Kontrol Sistemi
MADDE 11- (1) Öğrencilerin staj çalışmaları, gerekli görüldüğü durumlarda, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı tarafından staj iş yerlerinde denetlenebilir. Denetleme sonucu olumsuz olan öğrencilerin stajları, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’nca değerlendirilip karara bağlanır.
İntibak
MADDE 12- (1) Staj bir bütün olarak değerlendirilir. Dikey yada Yatay geçiş yapan öğrencilerin daha önce yapmış oldukları stajlarının ne kadarının zorunlu staj süresine sayılacağına Bölüm Staj Komisyonu karar verir.
Staj Müracaatı
MADDE 13- (1) Öğrenciler, ilan edilen tarihler dışında staj başvurusu yapamazlar.
(2) Yaz dönemi dışında, dönem arasında (Şubat tatilinde) 2 haftalık parçalı staj yapmak isteyen her öğrenci, Bölüm Staj Komisyonu’nun onayını almak zorundadır.
Staj Evraklarının Teslimi
MADDE 14- (1) Staj yapan her öğrenci, staj dosyasını staj çalışmasını izleyen öğretim yarıyılı derslerinin başlangıcından itibaren en geç 15 (on beş) gün içerisinde Bölüm Staj Komisyonu’na teslim etmek zorundadır. Mazeretsiz olarak, süresi içinde teslim edilmeyen staj evrakları kabul edilmez. Mazeret ile ilgili gerekçeler öğrencinin resmi başvurusu üzerine Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’nca değerlendirilir. Mezuniyet durumunda olan öğrenciler, staj dosyasının ön kapağına “MEZUNİYET DURUMU” ibaresini yazıp Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Sekreterliği’ne her hafta Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar teslim eder.
Genel Değerlendirme Esasları
MADDE 15- (1) Staj dosyaları ve evrakları değerlendirilirken öğrencinin işyerinde bilgi ve görgüsünü ne derece artırmış olduğu, aşağıdaki hususlar göz önüne alınarak karar verilir;
a) Staj süresince işyerinde yapılan çalışmalar ve öğrencinin kendisinin yapmış olduğu işler staj dosyasına yazılmalıdır.
b) Aynı staj yerinde staj yapan öğrencilerin aynı bilgi ve kaynaklardan istifade etmeleri doğaldır. Bununla birlikte bu öğrenciler benzer staj dosyaları hazırladıkları takdirde, bu dosyalar kabul edilmez. Bu tip stajlar benzerlik derecesine bağlı olarak kısmen ya da tamamen reddedilir.
c) Sadece dokümanlar kullanılarak hazırlanmış staj dosyaları kabul edilmez. Alıntı yapıldığı takdirde ilgili alıntı mutlaka staj dosyası sonunda belirtilir.
ç) Öğrencilerin sunmuş oldukları staj raporlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi sırasında, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu gerekli gördüğü hallerde öğrencileri staj çalışmaları ile ilgili sözlü mülakata çağırabilir. Staj raporları yetersiz görülen, çağrıldığı halde mülakata gelmeyen ya da mülakatta başarısız olduklarına karar verilen öğrencilerin staj çalışmaları, Bölüm Staj Komisyonu’nca kısmen veya tamamen geçersiz sayılır.
Staj Sonuçlarının Duyurulması
MADDE 16- (1) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu, öğrencilerin staj çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerini, staj dosyası teslim tarihleri son gününden itibaren 3 ay içinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'na rapor eder. Zorunlu hallerde bu süre uzatılabilir. Bölüm Başkanlığı staj değerlendirme sonuçlarını, gereği yapılmak üzere Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’na gönderir.
Sigortalama
MADDE 17- (1) Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından staj yapacak her öğrenci için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında “iş kazası ve meslek hastalığı” sigortası yaptırılır. Öğrencinin 5510 Sayılı Kanun kapsamındaki zorunlu sigortasının Fakülte tarafından yaptırılabilmesi için öğrencinin Sosyal Güvenlik Kurumunda aktif kayıtlı olmaması gerekir. Herhangi bir işyerinde sigortalı göründüğü (aktif kayıtlı olduğu) için Fakülte tarafından “iş kazası ve meslek hastalığı” sigortası yaptırılamayan öğrencilerin durumları kendilerine belirtilir.
Staj Süreci İş Akışı
MADDE 18- (1) Bölüm staj süreçleri aşağıdaki esaslar çerçevesindedir:
a) Öğrenci, işyerine, birinci bölümü doldurulmuş Staj Başvuru ve Kabul Formu ile başvurarak formun ilgili kısmının işyerince doldurulup imzalanmasını sağlar. Bu form iki nüsha şeklinde hazırlanır. Belirlenen işyerinde öğrencinin staj yapacağı tarih aralığı ve işyeri uygunluğu Bölüm Staj Komisyonu Başkanı’nca onaylandıktan sonra öğrenci bu formun bir adedini ilgili Komisyon Üyesine staj başvuru tarihleri içerisinde teslim eder. Onaylanmış diğer nüsha ise öğrenci tarafından, sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için Fakülte Öğrenci İşleri’ne teslim edilir.
b) Her öğrenci, Öğrenci işleri bürosundan temin edecekleri Staj Dosyasına fotoğrafını yapıştırıp Bölüm Staj Komisyonu'na onaylattıktan sonra Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi ile birlikte Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesini de alarak staj yapacağı işletmeye gider.
c) Staj yapan her öğrenci, staj esnasında staj sorumlusunun direktifleri çerçevesinde yaptığı tüm işleri, gerekli şekil, fotoğraf ve belgeleriyle birlikte staj dosyasına gerekli titizlikle kaydeder. Staj yaptığı işyerinin yetkilisine dosyasının her sayfasını kaşe bastırarak ve imzalatarak onaylatır.
ç) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'na öğrenci tarafından ilgili firmaca mühürlenmiş kapalı zarf içinde teslim edilen staj dosyaları, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu'na sevk edilir. Zarfın üzerinde, yapılan stajın türünün yazılması zorunludur.
d) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu'na sevk edilen staj dosyaları incelenerek gereği yapılır.
e) Yurt dışında staj yapan öğrenciler staj bitiminde yurda dönüşlerinde, staj dosyalarına ilaveten ilgili staj yerinden alacakları yaptığı staj konusunu, çalışmalarını ve süresini gösterir bir belgeyi de Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'na vermek zorundadırlar.
Diğer Konular
MADDE 19- (1) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Staj Yönergesi’nde belirtilmeyen konularda, gereğine; Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu'nun teklifi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'nın görüşü ile Fakülte Yönetim Kurulu'nca karar verilir.
MADDE 20- (1) Öğrenci, staj ile ilgili bilgilendirmeleri bölüm staj panosundan takip edebilecektir. Resmi işlemler için kullanılan Staj Başvuru ve Kabul Formu’nu ve Staj Dosyasını Öğrenci İşleri bürosundan, Bölüm Staj Yönergesi’ni, ve Fakülte Staj Yönetmeliği’ni, Bölüm Resmi Web Sitesi’nden temin edecektir.
Yürürlük
Madde 21- (1) Bu Yönerge hükümleri Üniversite Senatosu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 22- (1) Bu yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı yürütür.