Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 06 Mayıs 2004 Perşembe

Toplantı Sayısı : 0

Karar No : 0


Trakya Üniversitesi Senatosu’nun 06 Mayıs 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sevk edilen “Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”na ilişkin  kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile aldığı karar aşağıda açıklanmıştır.

 OLAĞANÜSTÜ SENATO KARARI

        Trakya Üniversitesi Senatosu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sevk edilen “Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”na ilişkin aşağıdaki açıklamayı Türk kamuoyunun bilgisine sunmayı mevcudun oybirliği ile kararlaştırmıştır:

       59. Cumhuriyet Hükümeti’nin, üniversitelerin görüşlerini dikkate almadan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk ettiği Yükseköğretim Yasa Tasarısı, üniversitelerimizin devam eden güncel sorunlarını gidermekten, evrensel bilim üretme ve çağdaş eğitim sistemlerinin oluşturulması ve sürdürülmesini desteklemekten uzaktır.

Yasa Tasarısı’nın, özellikle üniversiteye giriş sistemini imam hatip lisesi mezunları lehine değiştirmeye yönelik hükmü, öğretim programları ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının varlığını, kuruluş amaçlarını ve devletin bu amaçla yaptığı yatırımları anlamsız kılmaktadır.Ayrıca bir bütün olarak eğitim sistemini ve yapılanmasını tahrip etmekte, tehlikeye atmakta, yükseköğretim birimlerine gereksinim duydukları eğitim birikimine sahip öğrencilerin yönlendirilmesini engellemekte ve toplumsal huzuru bozmaktadır. Bu hüküm; Yükseköğretim Kurulu’na yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlama, düzenleme, yönetme ve denetleme ile eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirme görev ve yetkisini veren Anayasa’nın 131. maddesi, Milli Eğitim Temel Kanunu’nun yükseköğretime öğrenci seçiminin alanlar esası ile belirlenmesinin temel hukuki ve akademik dayanağını oluşturan ve ortaöğretimde yöneltme olacağını ifade eden 30. maddesi ile hangi yükseköğretim kurumlarına hangi ortaöğretim programlarından mezun olanların nasıl gireceklerini ve giriş şartlarının Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak  Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edileceğini öngören 31. maddesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel yasalarından olan Eğitim Birliği Yasası’nın ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır. Kamuoyu kesinlikle bilmelidir ki bu yasa tasarısı ile tek amaçlanan imam hatip liseleri mezunlarının lisans programlarına serbestçe girebilmesini sağlamak ve genel lise mezunlarını mağdur etmektir 

       Yasa tasarısının Yükseköğretim Kurulu’nun yapısını değiştirmeye yönelik hükmü ise üniversiteye giriş sisteminde acele ve dünyadaki eğilimin tersine bir değişiklik yapılmasına karşı çıkan mevcut yönetimin tasfiyesi anlamına gelmektedir.

       Üniversitelerimize gerekli birikime ve niteliğe sahip öğrencilerin yönlendirilmesini engelleyecek, yükseköğretim programlarının kalite ve verimliliğini azaltacak, üniversitelerimizde yaşanması kaçınılmaz olumsuz sonuçlar doğuracak, sosyal adaleti ve toplumsal huzuru bozacak, laik ve çağdaş eğitim sisteminin temeli olan Eğitim Birliği gibi vazgeçilmez Cumhuriyet değerlerini ve Atatürk İlke ve İnkılaplarını ciddi olarak zedeleyecek bu tasarı derhal geri çekilmelidir.

            Trakya Üniversitesi Senato’su kamuoyunu; ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren konuya sahip çıkmaya davet eder.