“Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınav Yönergesi”nde değişiklik yapılmasına ve 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınav İlanının belirlenmesine ilişkin, Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik, Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 16 Temmuz 2014 tarihli rapor görüşüldü:
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınav Yönergesi”nin ve 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınav İlanın aşağıda belirtildiği şekilde uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Özel Yetenek Giriş Sınavları Yönergesi
Amaç ve Kapsam:
Madde 1: (1)Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Lisans Programlarına Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınması ile ilgili işlemler, bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Bu yönerge; Sınavı Yürütecek Komisyonların oluşturulması, sınavın ilanı, sınavın yapılması, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması, sonuçların duyurulmasına ilişkin tüm işlemlerin yürütülmesi kurallarını kapsar.
Tanımlar ve Kısaltmalar:
Madde 2:
Bu yönergede geçen;
a) Üniversite: Trakya Üniversitesi’ni,
b) Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nü,
c) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosu’nu,
ç) Fakülte: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni,
d) Dekan: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Dekanı’nı,
e) Bölüm: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde
yer alan Bölümleri,
f) Bölüm Başkanı:Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yer alan Bölüm Başkanlıklarını,
g) Sınav: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları’nı ifade eder.
Sınav Yürütme Komisyonu:
Madde 3:
(1)Fakülte Dekanı Başkanlığında veya Dekanın görevlendireceği Dekan Yardımcısı Başkanlığında, Bölüm Başkanları ve Fakülte Sekreterinden oluşur. Sınav Yürütme Komisyonu yardımcı personel olarak başka öğretim elemanlarının ve memurların görevlendirilmelerini isteyebilir. Teklif edilenlere Dekanın onayı ile görev verilir.
(2)Sınav Yürütme Komisyonu’nun Görevleri:
a) Sınavlarla ilgili her türlü evrak, araç ve gereçleri hazırlamak, aday listesi ve sınav evraklarını Gözetmenlere teslim etmek, sınavların kurallara uygun olarak yapılmasını sağlamak,
b) Adayların sınava girecekleri salonları belirlemek ve sınava uygun şekilde düzenlemek,
c) Sınav gözetmenlerini belirleyerek listeyi Dekanlığa sunmak,
ç) Sınav için model ve gereçleri sağlamak,
d) Sınav sonunda Gözetmenlerden sınav evraklarını teslim almak ve Sınav Tasnif Komisyonuna teslim etmek,
e) Sınavın güvenli ve düzenli bir biçimde sonuçlandırılmasını
sağlamak,
Sınav Değerlendirme Komisyonu:
Madde 4:
(1)Özel Yetenek Sınav Değerlendirme Komisyonu, ilgili bölüm başkanının yazılı görüşü alınarak Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.
(2)Sınav Değerlendirme Komisyonu’nun görevleri:
a)Sınav evraklarını Sınav Tasnif Komisyonundan teslim almak ve değerlendirmek,
b)Değerlendirilmiş sınav evraklarını Sınav Tasnif
Komisyonuna teslim etmek,
c)Sınav Tasnif Komisyonunun tasnif ettiği evrak ve listeyi
teslim almak,
ç)Özel Yetenek Sınav sonuçlarının diğer kriterlerle birlikte değerlendirmek ve asıl liste ile yedek listeyi hazırlamak,
d)Değerlendirme sonuçlarını listelenmiş biçimde ilgili Bölüm
Başkanlığına sunmak,
e)Sınavlarla ilgili itirazları değerlendirmek,
Sınav Tasnif Komisyonu:
Madde 5:
(1)Sınav Tasnif Komisyonu üyeleri, ilgili Bölüm Başkanının teklifi ve Dekanın onayı ile en az üç öğretim elemanından oluşur.
(2)Sınav Tasnif Komisyonunun Görevleri:
a)Sınav Yürütme Komisyonunun temin ettiği sınav evraklarını
teslim almak,
b)Sınav evraklarını Sınav Değerlendirme Komisyonuna teslim etmek,
c)Sınav Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilmiş sınav evraklarını teslim almak ve sınav kâğıtlarının kapalı kısmını açarak Sınav Değerlendirme Komisyonuna teslim etmek,
Gözetmenler:
Madde 6:
(1)Gözetmenler, Bölüm Başkanlıklarının teklifi ve Dekanın onayı ile öğretim elemanlarından seçilir.
(2)Gözetmenlerin görevleri:
a)Özel Yetenek Sınavı kılavuzunda belirtilen kurallar çerçevesinde görevli oldukları sınav saatlerinde sınav salonunda bulunmak,
b)Görevli olduğu salonda, sınavın güvenli ve düzenli, kurallara uygun yapılmasını sağlamak,
c)Sınavın başında ve sonunda sınav evraklarının kontrolünü
yapmak,
ç)Sınav evrakını salonda görevli bir öğretim elemanı ile birlikte Sınav Yürütme Komisyonuna teslim etmek,
Sınavların İlanı:
Madde 7:
(1)Özel Yetenek Sınavına başvuracak adayların bölüm kontenjanları, aday olmak için gerekli koşullar, müracaat ve sınav tarihleri yeri ve saatleri yayın organları ve Üniversitenin web sayfasında yayınlanarak duyurulur.
(2)Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ile Fakülte Yönetim Kurulunca aday sayısının durumuna göre sınav tarih, yer ve saatlerinde değişiklikler yapılabilir. Bu değişiklikler Dekanlıkça adaylara duyurulur.
Sınavların Yapılışı:
Madde 8:
(1) Özel Yetenek Sınavları iki aşamalıdır:
a) Canlı Modelden Desen
b) Bölüm sınavları (Her bölümün sınavı ayrı yapılacaktır)
Grafik Bölümü: Desen ve Kompozisyon
Resim Bölümü: Desen
Heykel Bölümü: Desen
(2) Adaylar sınavlara girmek için sınavın başlayacağı saatten yarım saat önce, yanlarında getirmeleri gerekli belge ve gereçlerle birlikte sınav yerinde hazır bulunurlar. Sınav için gerekli araç-gereçler (Altlık, desen kalemi, silgi, kalem açacağı), istenildiği takdirde, 60 TL karşılığında sınavların yapılacağı salonlarda makbuz karşılığında temin edinilebilir. Adayların sınav sırasında uymak zorunda oldukları kurallar kendilerine hatırlatılır.
(3) Adaylar her sınava başlamadan önce sınav kâğıtlarında kimlik için ayrılmış köşeye ad, soyad ve aday numaralarını yazmak zorundadır. Bu köşe sınav sonuna kadar kontrol için açık tutulur. Sınav giriş belgeleri gözetmenlerce incelenir. Belgelerinde eksik ya da problemleri olanlar tespit edilir ve Dekanlığa bilgi verilir. İlk 30 dakika içinde geç gelen adaylar Sınav Yürütme Kurulu Başkanının onayı ile sınava alınabilirler. Ancak bu adaylara ek süre verilmez.
(4) Sınav sonunda adayın sınav kâğıdında yazılı kimlik bilgileri ile kimlikleri kontrol edilerek salon sorumluları önünde belirlenen şekilde kapatılır ve Gözetmene teslim edilir. Sınav kâğıdı üzerinde bulunan işaret nitelikli sembol (isim, yazı, rakam vb.) bulunursa sınav evrakı tespit edilir ve Sınav Yürütme Komisyonunca incelenerek sınav evrakı tutanakla iptal edilir. Gözetmenler, Sınav kâğıtlarını topladıktan sonra Sınav Yürütme Komisyonuna tutanakla teslim ederler.
Sınavların Değerlendirilmesi:
Madde 9:
(1) Özel Yetenek Sınavlarında, Sınav Değerlendirme Komisyonu teslim aldığı sınav evraklarının kapalı olan kimlik bilgilerini açmadan 100 üzerinden değerlendirme yapar. Verilen notlar toplanır ve Sınav Değerlendirme Komisyonunun sayısına bölünür. Tespit edilen not ve onun aşağıda belirlenmiş yüzdesi hesaplanır ve alınan bu ortalama o sınavın sonucu olarak sınav evrakının üstüne yazılır. Her iki aşama da bu şekilde değerlendirilir. Değerlendirilmesi yapılmış sınav evrakları açılması için Sınav Tasnif Komisyonuna teslim edilir. Açılan sınav evrakı tekrar Sınav Değerlendirme Komisyonuna teslim edilir. Değerlendirme Komisyonu Kimlik Bilgileri ile birlikte notları başarı listesine geçirirler.
Adayların sınavlarda başarılı sayılarak bir sonraki aşamaya girebilmeleri için:
a) 1.Aşamada 100 üzerinden en az 60 puan almış olmaları gerekmektedir.
b) 2.Aşamada 100 üzerinden en az 70 puan almış olmaları gerekmektedir.
c) Sınav’ın her aşamasında başarısız adaylar elenirler.
ç) Adayların başarı puanı aşağıdaki puanların toplamından
oluşur:
1)1.Aşama sınavında 100 üzerinden alınan puanın % 45’i
2)2.Aşama sınavında 100 üzerinden alınan puanın % 55’i
3)Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanabilmesi için 1. ve 2. maddelerde hesaplanan puan (ÖYSP Puanı) ile ÖSYM kılavuzunda belirtilen formüller kullanılacaktır.
Tercihlerin Değerlendirilmesi:
Madde 10:
Adaylar üç bölüme de başvurabilirler. Yeterli puanı alan her aday tüm bölümlerin sınavlarında başarılı olmuş sayılır. Başarılı olan adaylar, ilan edilmiş olan kontenjanlara göre tercih ettikleri bölümlere yerleştirilirler.
Sınav Sonuçlarının İlanı:
Madde 11:
(1) Sıralaması belirlenmiş asıl ve yedek liste Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı tarafından onaylanır ve Fakülte Dekanlığınca ilan edilir.
(2) Sınav sonuçlarına itiraz, sonuçlar açıklandıktan sonra 15 gün içinde yapılabilir. Bu tarihten sonra yapılan itirazlar geçersiz sayılacaktır. Sınav sonucuna itirazlar için, adayların Fakülte Döner Sermaye banka hesabına 100 TL yatırmaları ve bankadan alacakları dekontları, itiraz dilekçesi ekinde beyan etmeleri gerekmektedir. İtirazı uygun görülen adaylara, ödedikleri söz konusu meblağ iade edilecektir.
Kesin Kayıtlar:
Madde 12:
(1)Özel Yetenek Sınavları sonuçlarına göre bölüme girmeye hak kazanan adaylar, Dekanlıkça ilan edilecek tarihlerde kesin kayıt yaptırırlar. Verilen süre içinde kesin kayıt yaptırmayan adaylar bu haklarını kaybederler.
(2)Bu adayların yerlerine sıralamasına göre yedek öğrenci kaydı yapılır. Bu işlemler için verilen süreler ve tarihler daha önce ilan edildiği şekilde yürütülür.
Hüküm Bulunmayan Haller:
Madde 13: (1) Bu yönergede düzenlenmemiş konularda 2547 sayılı yasa ve bağlı yönetmelikler ile T.Ü. Ön lisans ve Lisans Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile T.Ü. Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.
Yürürlük:
Madde 14: (1)Bu yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme:
Madde 15: (1)Bu yönerge hükümlerini Dekan yürütür.
İLAN
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN
2014-2015 Eğitim Öğretim yılında Özel Yetenek Sınavları ile Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümüne 30 öğrenci, Grafik Bölümüne 30 öğrenci ve Heykel Bölümüne 15 öğrenci alınacaktır.
Ön Kayıtlar İçin Gerekli Koşullar:
a) Türkiye Cumhuriyeti veya K.K.T.C. vatandaşı olmak,
b) Ön kayıt yaptırabilmek için ÖSYM tarafından o yıl için geçerli kılınan YGS sınavının herhangi bir puan türünden en az 140 puan almış olmak,
c) En az Ortaöğretim diplomasına sahip olmak,
Ön Kayıtlar:
a) Adaylar sınav başvurularını 28 Temmuz-8 Ağustos 2014 tarihleri arasında http://oys.trakya.edu.tr adresinden online olarak yapacaklardır.
b) Adayların sınava gelirken; ön kayıt formunu (2 adet), ortaöğretim diplomasının aslını (adayın diploması henüz hazırlanmamış ise mezuniyet belgesinin aslını) ve nüfus cüzdanın aslını (Sürücü belgesi, pasaport) getirmeleri gerekmektedir.
c) Adaylar üç bölümü de tercih edebilir ve ikinci aşamada her bölümün sınavına katılabilirler. Her aday aldığı puanlara göre her bölümü ayrı ayrı kazanabilir, diledikleri bir bölüme kayıt yaptırabilirler.
Sınav Tarihleri:
T.Ü.Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları 19-20 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.
Sınav Yeri ve Saatleri:
Güzel Sanatlar Fakültesi Karaağaç Yerleşkesi EDİRNE,
19 Ağustos 2014 Salı günü saat 09.00-17.00 arasında 1. Aşama
20 Ağustos 2014 Çarşamba günü saat 09.00-11.00 arasında 2. Aşama Grafik Bölümü Sınavı
20 Ağustos 2014 Çarşamba günü saat 12.00-14.00 arasında 2. Aşama Resim Bölümü Sınavı
20 Ağustos 2014 Çarşamba günü saat 15.00-17.00 arasında 2. Aşama Heykel Bölümü Sınavı
Sınavlar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı’nın belirleyeceği mekânlarda gerçekleştirilecektir.
Adayların Sınavlarda Başarılı Sayılarak Bir Sonraki Aşamaya Girebilmeleri İçin:
a) 1.Aşamada 100 üzerinden en az 60 puan almış olmaları gerekmektedir.
b) 2.Aşamada 100 üzerinden en az 70 puan almış olmaları gerekmektedir.
c) Sınav’ın her aşamasında başarısız adaylar elenirler.
Sınav Türleri:
1.Aşama: Tüm Adaylar: Desen
2.Aşama: Grafik Bölümü Adayları: Desen ve Kompozisyon
2.Aşama: Resim Bölümü Adayları: Desen
2.Aşama: Heykel Bölümü Adayları: Desen
Sınav İçin Getirilecek Malzemeler ve Ek Koşullar:
a) Öğrenci Tarafından: Siyah Kurşunkalem (HB, 2B, 3B vs.), silgi, kalemtıraş, 50x70 cm boyutunda altlık (duralit), kâğıdı tutturmak için kıskaç getirilecektir. Dileyen adaylar söz konusu malzemeleri 60 TL karşılığında Fakülteden temin edebilirler.
b) Ek Koşullar: Sınavlarda farklı renkte kurşunkalem ve farklı renkte resim kâğıdı kesinlikle kullanılmayacaktır. Aksi durumda sınav evrakı tespit edilir ve Sınav Yürütme Komisyonunca incelenerek sınav evrakı tutanakla iptal edilir. Sınav kâğıdı üzerinde bulunan işaret nitelikli sembol (isim, yazı, rakam vb.) bulunursa sınav evrakı tespit edilir ve Sınav Yürütme Komisyonunca incelenerek sınav evrakı tutanakla iptal edilir.
Sınav Sonuçlarının İlanı:
Sınav Sonuçları en geç 22 Ağustos 2014 Cuma günü saat 17.00’a kadar Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ilan edilecektir.
Sınav sonuçlarına itiraz, sonuçlar açıklandıktan sonra 15 gün içinde yapılabilir. Bu tarihten sonra yapılan itirazlar geçersiz sayılacaktır. Sınav sonucuna itirazlar için, adayların Fakülte Döner Sermaye banka hesabına 100 TL yatırmaları ve bankadan alacakları dekontları, itiraz dilekçesi ekinde beyan etmeleri gerekmektedir. İtirazı uygun görülen adaylara, ödedikleri meblağ iade edilecektir.
Kesin Kayıt Tarihi ve Yeri:
a) Özel Yetenek Sınavları sonuçlarına göre tercih ettiği bölüme girmeye hak kazanan adayların kesin kayıtları 25 - 29 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Verilen sürede kesin kayıt yaptırmayan adaylar bu haklarını kaybederler. Kontenjan açık kalırsa ilan edilecek tarihte yedek listesinden sıra ile doldurulacaktır.
b) Adaylar ÖSYM şifrelerini öğrenerek gelmelidirler.
Sınav Yönergesine ulaşım adresi: www.trakya.edu.tr
İrtibat Telefonları: 0 284 236 27 85
Faks: 0 284 235 17 14
İnternet: http://guzelsanatlar.trakya.edu.tr/