Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 11 Haziran 2013 Salı

Toplantı Sayısı : 7

Karar No : 16


          Üniversitemiz Senatosunun 24 Şubat 2002 tarih ve 04 sayılı toplantısında alınan           13 numaralı kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi”nin 6. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin, Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 10 Haziran 2013 tarihli rapor görüşüldü:

 

Üniversitemiz Senatosunun 24 Şubat 2002 tarih ve 04 sayılı toplantısında alınan           13 numaralı kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi”nin 6. maddesinde değişiklik yapılmasının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.

 

 

ESKİ HALİ:

PROJE TÜRLERİ

Madde 6- (1) Trakya Üniversitesi tarafından desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri aşağıda listelenmiştir. Komisyon, yönergede belirtilen bu projelerin kapsamında değişiklik yapabilir, gerekli gördüklerini uygulamadan kaldırabilir, yeni projeler oluşturabilir.

a) Kişisel Araştırma Projeleri: Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacıların kişisel veya disiplinler arası bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren projelerdir.

b) Tez Projeleri: Yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık tezlerini kapsayan, bir öğretim üyesinin öğrencileri ile yürüttüğü araştırma projeleridir.

c) Yüksek Meblağlı Projeler: Üniversite Yönetim Kurulu onaylı ve Komisyon tarafından her yıl yeniden belirlenen kişisel araştırma proje limitini aşan projelerdir.

 

 

YENİ HALİ:

PROJE TÜRLERİ

Madde 6- (1) Trakya Üniversitesi tarafından desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri aşağıda listelenmiştir. Komisyon, yönergede belirtilen bu projelerin kapsamında değişiklik yapabilir, gerekli gördüklerini uygulamadan kaldırabilir, yeni projeler oluşturabilir ve her yıl projeler için sağlanacak destek limitlerini belirler.

 

1) Araştırma Projeleri:

A.Kapsamlı Araştırma Projeleri: Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacıların hazırladıkları kişisel ya da disiplinler arası projelerdir. Bu projeler en az iki gerektiğinde üç hakemden görüş alındıktan sonra komisyon kararı ile başlatılır. TUBİTAK 1001 programına başvurmuş ve reddedilmiş projelerin hakem değerlendirme raporları ile birlikte teklif edilmesi değerlendirme sürecini kısaltacaktır.

B.Katılımlı Araştırma Projeleri: Trakya Üniversitesi araştırmacıları ile birlikte Trakya Üniversitesi dışındaki ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulmuş hakem onaylı projelerdir.

C.Tez Projeleri: Yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık tezlerini kapsayan, bir öğretim üyesinin yürütücülüğünde öğrencileri ile yürüttükleri araştırma projeleridir.

 

D.Öğrenci Araştırma Projeleri: Öğrencilerin gerek kulüpler aracılığı ile gerekse bireysel olarak yapmak istedikleri bilimsel çalışmaların desteklenmesini amaçlayan projelerdir (başka herhangi bir destek almamak şartı ile). Trakya Üniversitesi’ne bağlı fakülte, enstitü ve yüksekokullarda lisans, yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik eğitimini sürdürmekte olan öğrenciler ile tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitim programları gereğince bir öğretim üyesinin yöneticiliğinde yürüttükleri araştırma projeleridir.

 

2)Öncelikli Alan Projeleri: Öğretim üyelerince sunulan ve BAP Komisyonu tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda, diğer destek programlarından daha yüksek alt yapı yatırımlarına olanak veren bütçe ile desteklenebilen projelerdir. En az üç merkezli ve çok disiplinli olma koşulu vardır. Sağlık bilimlerinde anabilim/bilim dalları, diğer alanlarda anabilim dalları ayrı merkez olarak değerlendirilecek, ancak bölüm ve fakülteler arası işbirlikleri tercih nedeni olacaktır.

 

3)Sanayi İşbirliği Projeleri: Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinin herhangi bir şekilde çıkar ilişkisi olmayan bir sanayi kuruluşu ile müşterek yürüttükleri, bütçesinin en az %50’ si ilgili sanayi kuruluşu tarafından karşılanan uygulamaya yönelik projelerdir. Birinci derecede öncelik taşırlar.

 

4)Alt Yapı Projeleri: BAP Komisyonu’nun, Üniversitenin veya ülkenin bir sorununu çözmeye, doğal ve tarihsel çevreyi koruyup geliştirmeye, ülkemizin ve üniversitemizin bilimsel araştırma altyapısını geliştirmeye yönelik, konunun uzmanı bilim insanlarına hazırlattığı özel projelerdir.

    Kriter limitlerini aşan projeler Üniversite Yönetim Kurulu onayı alındıktan sonra Araştırma Projeleri Komisyonunca değerlendirilir.

    Kapsamlı Araştırma, Katılımlı Araştırma, Öncelikli Alan ve Sanayi İşbirliği projelerinde, devlet memuru kadrosunda olmamak kaydıyla Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri proje bütçesinden ücretli olarak çalıştırılabilir. Çalıştırılacak öğrencilerin belirlenmesine ilişkin herhangi bir işlem yapmadan önce maliye bakanlığından izin (vize) alınması şarttır. Belirlenecek ücretin miktarı, ilgili mevzuat kapsamında TÜBAP komisyonunun tespit ve değerlendirmesine bağlıdır. Bu ücretlerin toplamı TÜBAP komisyonu tarafından takdir edilen proje bütçesine dâhildir.

 

5)Destek Projeleri: Alt yapısı var olan araştırma birimlerinin, araştırmalarını yürütebilmek için gerek duydukları çeşitli madde ve malzemelerini ya da yedek parça ihtiyaçları ile diğer giderlerini karşılamak üzere önerilen projelerdir. Bütçeleri bilimsel araştırma projeleri avans miktarının en fazla üç katıdır. Ancak öngörülen bütçeleri alt komisyonların önerisi üzerine komisyonun kararı ve Rektör’ün onayı ile altı katına kadar arttırılabilir. Destek projeleri araştırmacıların ihtiyaç duyduğu ve aşağıda belirtilen alt başlıklar ve üst limitlere riayet edilerek, desteklenmesi talebi ile sunulabilir. Bir araştırmacı aynı anda üç destekten yararlanabilir.

 

A-Otomasyon ve Yazılım Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılabilecek her türlü yazılım ve otomasyon desteği alımlarının yapılabileceği projelerdir.

 

B-Akreditasyon Başvuru Desteği: Üniversitemizde faaliyet gösteren laboratuar, merkez vb. birimlerin akreditasyon ya da kalite yönetim sistemine geçiş aşamalarında gerekli olan her türlü malzeme, hizmet ya da yedek parça ile makine teçhizat alımlarının yapılabildiği ve bunlar ile ilgili giderlerin karşılanabildiği projelerdir

C-Sarf Malzeme Alım Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılabilecek her türlü sarf malzeme alımının yapılabileceği projelerdir.

 

D-Kritik Çalışma Desteği: Bir araştırma çalışmasında yayın aşamasına gelinmesine karşın bazı madde ya da malzemenin eksikliği nedeni ile çalışma tamamlanamıyor ise kritik olarak ihtiyaç duyulan her türlü madde-malzemenin çok acil alımlarının yapılabildiği ve onarım ihtiyacı olan ve doğrudan bu araştırmada kullanılmasına ihtiyaç duyulan demirbaşların tamirat ve eksik madde malzeme giderlerinin karşılanabildiği projelerdir.

 

E-Analiz Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılmak üzere başka bir merkez ya da laboratuarda yapılması gereken DNA analizleri, elektron mikroskobu çekim giderleri, kimyasal ya da fiziksel analizler, biyolojik analizler vb gibi herhangi bir tipte analizin yapılabileceği projelerdir.

 

F-Mülkiyet Hakları ve Patent Desteği: Tamamlanmış ya da tamamlanmak üzere olan bir araştırma çalışmasından elde edilen çıktılara ait hak ve patentlerin alımı sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanabileceği projelerdir.

 

G-Bilimsel Toplantı Düzenleme Desteği: Üniversitemiz araştırmacıları tarafından düzenlenen her türlü kongre, sempozyum, bilimsel işbirliği toplantısı vb. bilimsel aktivitelerin yurt içi ve yurt dışı giderlerinin karşılanabileceği projelerdir. Komisyon kararı ile desteklenmelerine karar verildiğinden aktivitenin başlamasından en az 30 gün önce başvuru yapılması halinde işleme alınırlar.

 

H-Eğitim Teknolojisi Geliştirme Desteği: Üniversitemizde halen tam zamanlı olarak görev yapan öğretim üyeleri ile doktora, sanatta yeterlilik ya da tıpta uzmanlığını tamamlamış araştırmacıların derslerinde kullanabileceği her türlü materyal, madde-malzeme ile benzeri giderlerinin karşılanabileceği projelerdir.

 

I-Eğitim-Öğretim Teşvik Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılmak üzere alınacak her türlü madde malzeme alımının yapılabileceği projelerdir ancak bu madde-malzemelerin doğrudan eğitim ve öğretim ile ilişkili olması gerekmektedir, Öğretim üyelerinin ders notlarını yayınlayabildikleri web sayfalarının tasarımı, öğrencilerin eğitiminde kullanılacak madde-malzemelerin alımı, alan çalışması ve eğitim amaçlı seyahat giderlerinin karşılanması bu tip projeler ile sağlanabilir.

 

İ-Uluslararası Bilimsel İşbirliği Geliştirme Desteği: Bu desteğin amacı, üniversitemiz akademik personelinin niteliğinin yükseltilmesine yönelik araştırma, inceleme ve uygulama amaçlı olarak yurt dışında görevlendirilmeleridir.

 

 Destekten üniversitemiz akademik (*) personeli yararlanabilir. Destek süresi en az 2 ay 29 gün olup, en fazla 12 ay’dır. Tekrar görevlendirmeler YÖK'ün ilgili yasa ve yönetmelikleri ile sınırlıdır.

 

 Akademik personelimiz için adayın Şanghay Üniversitesi sıralamasına göre dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesine ya da araştırma kurumuna gitmesi zorunludur.

 

 Başvurular Üniversitemiz Bilimsel Araştırmalar Birimi web sayfasında bulunan ilgili form doldurularak yazılı olarak yapılacak olup, başvurular yıl içinde devamlı olarak açıktır.

 

 Adayların belirtilen koşulları sağlayıp/sağlamadıkları ve destekten yararlanmaları TÜBAP komisyonunca değerlendirilerek karara bağlanır.

 

 Adaylara üniversitemize dönüşlerinde, ilgili komisyonun da temsil edileceği şekilde kendi birim/bölümlerinde bir sunum yapma veya yazılı rapor verme şartı uygulanır.

 

 Bu destek 2013 yılı için 50 kişi ile sınırlı olup, daha fazla sayıda istekli olduğu durumlarda ilgili komisyon tarafından son değerlendirme yapılacaktır.

 

 Trakya Üniversitesi Rektörü bu koşulları yürütmeye ve değiştirmeye yetkilidir.

(*): Kadrosu üniversitemizde bulunan Araştırma Görevlileri, Öğretim Görevlileri, Akademik Uzmanlar, Yardımcı Doçentler, Doçentler ve Profesörler bu destekten yararlanırlar.

 

 

J-Kongre-Sempozyum ve Bilimsel-Sanatsal Etkinliklere Katılım Desteği Projeleri ve Destek koşulları:

Destekler:

Yurt içi ve yurt dışı kongre, sempozyum veya sanatsal etkinlik desteğinden yararlanabilmek için kongre veya sempozyumda sözel ya da poster bildiriyi bizzat sunmak, sanatsal etkinliği bizzat gerçekleştirmek gerekir.

a) Bir kişiye başvuru yılı veya bir önceki yıl içinde yayımlanmış yayın şartı ile yurtdışı kongre yol, katılım ve konaklama desteği verilir.

b) Bilimsel çalışma, toplantı veya sanatsal etkinlik katılım projeleri, yurt içi ve yurt dışı ulusal veya uluslararası olmak üzere SCI-exp, SSCI, AHCI ve diğer çalışmalara ait yayımlanmış yayın karşılığında desteklenir.

c) Yayımlanmasından sonra, üzerinden iki takvim yılı süre geçmiş olan yayınlar destek kapsamından çıkar. Ayrıca bir yayın ile sadece bir kez yayın desteğinden faydalanılır. Aynı yayınla ikinci bir etkinlik için başvuru yapılamaz.

d) Konaklama için yapılacak ödemeler fatura ile belgelendirilme koşulu ile aşağıdaki gibidir.

i) Yurt içinde gündelik ödenenlerden yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır. Ancak bu miktar belge bedelini aşamaz ve her görevlendirme için ilk on gün ile sınırlıdır.

ii) Yurt dışına çıkışlarda seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için %50 artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin %40’ını aşması halinde aşan kısmın %70’i ödenir.

e) Bilimsel etkinliğe katılım sonrası harcama belgelerinin asılları (ulaşım, konaklama, katılım ücreti), etkinliğin bitiş tarihinden sonra en geç üç hafta içerisinde TÜBAP’a teslim edilmelidir. Bu sürenin yıl sonuna denk gelmesi halinde üç haftalık süre kullanılmaksızın yıl bitmeden belgeler teslim edilerek işlemlerin tamamlanması sağlanmalıdır.