Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 07 Eylül 2017 Perşembe

Toplantı Sayısı : 11

Karar No : 16


                “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Birimi ve Sınav Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 06 Eylül 2017 tarihli rapor görüşüldü:

            “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Birimi ve Sınav Yönergesi”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ VE SINAV YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

            Amaç

            MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet öncesi eğitim programı çerçevesinde yürütülen kuramsal bütün sınavlarda ölçme ve değerlendirme ile ilgili esasları düzenlemektir.

 

            Kapsam

            MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet öncesi eğitim programı çerçevesinde yürütülen kuramsal bütün sınavlarda ölçme ve değerlendirme ile ilgili esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

 

            Dayanak

            MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 30. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

            Tanımlar

            MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

      a) Banka: Ölçme ve Değerlendirme Birimindeki soru bankasını,

      b) Dekan: Tıp Fakültesi Dekanını,

      c) Fakülte: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesini,

      ç) Gözetmen: Sınav salonlarındaki gözetmeni,

      d) Öğrenci İşleri Bürosu: Fakülte öğrenci işleri bürosunu,

      e) Ölçme ve Değerlendirme Birimi (ÖDB): Fakülte Ölçme ve Değerlendirme Birimini,

      f) Salon Başkanı: Sınav yapılan salonlardaki başkanı,

      g) Sınav Komisyonu: İlgili sınavın hazırlanmasından sorumlu komisyonu,

      ğ) Sınav Sorumlusu: Sınavın yapılmasından sorumlu öğretim üyesini,

      h) Soru İnceleme Komisyonu: İlgili sınavın arkasından dilekçe ile başvurarak incelenmesi istenilen sorular ile madde analizinde problem tespit edilen soruları inceleyen komisyonu,

      ı) Soru Kabul Komisyonu: Öğretim üyeleri tarafından hazırlanan soruların incelenmesi ve bankaya kabulünden sorumlu komisyonunu,

      i) TEAD: Tıp Eğitimi Anabilim Dalı

      j) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

            ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Görevlendirme Esasları

 

            Ölçme ve Değerlendirme Biriminin yapısı ve görevlendirme esasları

            MADDE 5- (1) Ölçme ve Değerlendirme Birimi, Dekan’ın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından iki eğitim-öğretim yılı görev yapmak üzere görevlendirilen, en az biri TEAD'ndan olmak üzere en az yedi öğretim üyesi ile Dekan tarafından belirlenen biri veri girişi ve istatistiksel analiz yapabilecek eğitim almış en az iki idari personelden oluşur.

            (2) Ölçme ve Değerlendirme Birimi Başkanı, Ölçme ve Değerlendirme Biriminde görevli öğretim üyeleri arasından Dekanın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından seçilir.

            (3) Ölçme ve Değerlendirme Biriminde görevli öğretim üyelerinin görev süreleri ikinci yılın sonunda eğitim-öğretim yılının bütünleme sınavlarının yapılıp kesin sonuçlarının ilanı ile sona erer. Görev süresi biten öğretim üyesi yeniden görevlendirilebilir.

            (4) Eğitim-Öğretim yılı içinde yapılacak her bir sınav için ÖDB’nde görevli öğretim üyelerinden biri sınav komisyonu üyesi olarak görevlendirilir. Sınavı hazırlanan kurulun yürütme komitesi üyeleri ÖDB adına sınav komisyonu üyesi olamazlar.

 

            Soru Kabul Komisyonunun görevlendirilme esasları

            MADDE 6- (1) Soru Kabul Komisyonu, mezuniyet öncesi tıp eğitiminden sorumlu dekan yardımcısı, ÖDB'den bir öğretim üyesi, TEAD’dan bir öğretim üyesi, dekanın önerisi ile fakülte kurulu tarafından görevlendirilen dahili bilimler, cerrahi bilimler ve temel bilimlerde görev yapan ikişer öğretim üyesinden oluşur. Soru değerlendirmesi sırasında ihtiyaç duyulduğunda anabilim dallarından görüş istenir.

 

            Sınav Komisyonu ve görevlendirilme esasları

            MADDE 7- (1) Sınav komisyonu; sınavı yapılacak ilgili ders/staj kurulunun yürütme komitesinin tüm üyeleri, kuruldaki kuramsal ders oranı %20 ve üzerinde olan ancak kurulun yürütme komitesinde temsiliyeti olmayan Anabilim Dallarından bir temsilci üye,  sınavdan sorumlu ÖDB öğretim üyesi ve idari personelinden oluşur.

            (2) Sınav komisyonu üyeleri ilgili sınavın hazırlıkları için belirlenen tarih ve saatte toplanmak üzere dekanlık tarafından görevlendirilir.

 

            Sınav sorumlusu, salon başkanı, gözetmenlerin görevlendirilme esasları

            MADDE 8- (1) Dekanlık tarafından bir asıl, bir yedek olmak üzere bütün kuramsal sınavlarda; bir adet sınav sorumlusu, her amfiye bir salon başkanı ve iki gözetmen, her dersliğe bir salon başkanı ve bir gözetmen ders/staj kurulu eğitimi başında görevlendirilir.

            (2) Sınav sorumlusu ve salon başkanları; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve uzmanlar arasından, gözetmenler ise araştırma görevlileri arasından belirlenir.

            (3) Sınav sorumlusu, ilgili ders/staj kurulu yürütme komisyonunda görevli öğretim üyeleri arasından belirlenir.

            (4) Salon başkanları; Rektör ve yardımcıları, Dekan ve yardımcıları, Başhekim ve yardımcıları, Anabilim Dalı Başkanları, ÖDB’nde görevli öğretim üyeleri ve ilgili Ders/Staj Kurulu Yürütme Komitesi üyeleri haricindeki öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve uzmanlar arasından Dekanlık tarafından belirlenir.

            (5) Sınav görev listesinde yer alan asıl üyeler göreve gelmelerini engelleyen geçerli mazeretlerinin olması durumunda yapılacak olan sınav tarihinden önce mazeretlerini Dekanlığa bildirmek zorundadır.

 

            Soru İnceleme Komisyonu ve görevlendirilme esasları

            MADDE 9- (1) Soru inceleme komisyonu; sınavı yapılan ilgili ders/staj kurulunun yürütme komitesi üyeleri, ÖDB adına görevli öğretim üyesi, incelenen soruları hazırlayan ders/staj kurulu öğretim üyelerinden oluşur.

            (2) İlgili sınavın soru inceleme komisyonu üyeleri dekanlık tarafından görevlendirilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Görevler ve Çalışma Esasları

 

            Soru Kabul Komisyonunun görevleri ve çalışma esasları

            MADDE 10- (1) Yeni eğitim-öğretim yılı için soru kabul ve bankaya giriş işlemleri  eğitim-öğretim yılı başında tamamlanmasından sorumludur.

            (2) Komisyon eğitim-öğretim yılı sonunda Mayıs ayı içinde mezuniyet öncesi tıp eğitiminden sorumlu dekan yardımcısı başkanlığında, bir sonraki eğitim-öğretim yılı için hazırlanacak soru sayılarını belirlemek üzere toplanır.

            (3) Dersleri veren öğretim üyeleri bilgilendirilerek her ders için komisyon tarafından belirlenen sayıda soru hazırlamalarını ister.

            (4) Eğitim-öğretim yılı sonunda Haziran ayı içinde mezuniyet öncesi tıp eğitiminden sorumlu dekan yardımcısı başkanlığında, bir sonraki eğitim-öğretim yılı için hazırlanan soruları değerlendirmek üzere toplanır.

            (5) Öğretim üyesi tarafından hazırlanmış olan soruları bankaya girmeden önce teknik açıdan ve/veya bilimsel açıdan değerlendirir.

            (6) Soru uygun değil ise gerekçeleri ile soruyu hazırlayan öğretim üyesine geri gönderir öğretim üyesinin gerekli düzeltmeleri yapmasından sonra soruyu tekrar değerlendirir.

            (7) Sorunun uygun bulunması halinde bankaya kabul etmek ve bankaya giriş işlemleri için ÖDB idari personeline yönlendirir.

 

            Ölçme ve Değerlendirme Biriminin görevleri ve çalışma esasları

            MADDE 11- (1) Fakülte eğitim sisteminde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme aşamalarının yürütülmesi ve değerlendirmesinden sorumludur.

            (2) Ders/staj kurulları kuramsal sınavlarının ilgili kurul yürütme komiteleri ile işbirliği içinde yapılmasını sağlar.

            (3) Soru bankasından sınav için seçilen soruların sınav öncesi ve sonrası teknik değerlendirmelerini yapar.

            (4) Sınavın kapsam geçerliliğini sağlamak için azami çaba harcar.

            (5) Sınavların sonuçlarını belirler ve duyurulması için Dekanlığa iletir.

            (6) Her eğitim-öğretim yılı sonunda yapılan sınavların geçerlilik ve güvenirlilik analizlerini yapar, rapor halinde dekanlığa sunar.

            (7) Program değerlendirme sürecinde kullanılmak üzere başarı analizlerinin yapılmasını sağlar.

            (8) Fakültenin amaç ve hedefleriyle örtüşen eğitim programının etkinliğini değerlendirmede kullanılabilecek yöntemleri belirler, ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin öğrenmeyi olumlu yönde etkilemesini sağlayıcı tedbirler alır ve Dekanlığa sunar.

            (9) Öğretim üyelerinin ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel bilgi gereksinimlerinin karşılanmasını sağlar.

            (10) Ölçme ve değerlendirmeyle ilgili sorunları ve olası çözümlerini belirleyerek tüm eğitim paydaşları ile paylaşılması için Dekanlığa sunar.

            (11) Soru Kabul Komisyonu ile birlikte soru bankasının oluşturulması ve güncellenmesi için gerekli çalışmaları yürütür.

 

            Ölçme ve Değerlendirme Birimi idari personelinin görev ve sorumlulukları

            MADDE 12- (1) İdari personel, soru sahibi öğretim üyelerinden soruları imza karşılığı teslim alır ve soru değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirme sonucunda uygun bulunan soruların bankaya girişlerini yapar.

            (2) Sınav görevlendirme listesini hazırlar ve sınavdan sorumlu ÖDB öğretim üyesinin onayına sunar.

            (3) Öğrenci işleri bürosunun verdiği sınava girecek öğrenci listesine göre sınav oturma planını yapar ve sınavdan sorumlu ÖDB öğretim üyesinin onayına sunar.

            (4) Ders/staj kurulu yürütme komitesinin sınavda sorulmak üzere belirlediği ders kodlarına ait soruların seçimini yapar, master sınav evrakının birinci baskısını hazırlar.

            (5) Sınav komisyonu üyesi olarak tanımlanan görevleri yerine getirir.

            (6) Soru inceleme komisyonunda görevlendirilecek soru sahibi öğretim üyelerinin listesini hazırlar ve dekanlığa listeyi sunar.

            (7) Soru inceleme komisyonu tarafından yapılacak toplantının hazırlıklarını yapar.

            (8) Soru inceleme komisyonu kararlarını, sınav sonuçlarını imzaya hazırlar.

            (9) Ölçme ve Değerlendirme Birimi öğretim üyeleri tarafından verilecek görevleri yerine getirir.

            (10) Soruların ve sınavlara ilişkin tüm evrakların resmi saklama süresi boyunca güvenliğini ve resmi saklama süresi dolan evrakların tutanakla imhasını sağlar.

            (11) ÖDB idari personeli iş bölümü esasına göre sınavlarla ilgili tüm işlemlerin yerine getirilmesinden ve takibinden sorumludur.

 

            Sınavdan sorumlu ÖDB öğretim üyesinin görevleri

            MADDE 13- (1) Sınav komisyonu üyesi olarak tanımlanan görevleri yerine getirmek,

            (2) Sorumlu olduğu sınav ile ilgili süreçler bitene dek soruların bulunduğu kasa anahtarının bir kopyasını muhafaza etmek,

            (3) Madde analizlerini incelemek, problemli soruları tespit etmek,

            (4) Soru inceleme komisyonu üyesi olarak soru sahibi öğretim üyelerinin görüşlerini almak, soru ile ilgili kararı bağlamak ve kararları kayıt altına almak,

            (5) İncelenen sorularla ilgili ayrıntılı raporu, tabloları ve istatistiği hazırlamak.  Raporun bir örneğini dekanlığa sunmak, bir örneğini karar defterine ekletmek,

            (6) Sınav sonuçlarının hazırlanmasını sağlamak,

            (7) Sınav sonucuna itirazları incelemek, karara bağlamak ve dekanlığa bildirmektir.

 

            Ders/staj kurulu öğretim üyesinin görevleri

            MADDE 14- (1) Soru kabul komisyonunun belirlediği takvim çerçevesinde ilgili ders/staj kurullarında sorumlu olduğu kuramsal ders saati başına talep edilen sayıda soru ve cevapları hazırlayarak soruların dijital ve ıslak imzalı kopyalarını ÖDB’ne şahsen imza karşılığı teslim etmek,

            (2) Soru inceleme komisyonu üyesi olarak kendi hazırladığı veya uzmanı olduğu branşla ilgili soruları değerlendirmek ve görüş bildirmek,

            (3) Güncel eğitim programında yer almayan sorumlu olduğu dersler ile ilgili soruların bankadan çıkarılmasını sağlamak.

            (4) Soru bankasındaki hazırladığı soruları güncel tutmak ve iyileştirme çalışmalarına katılmaktır.

 

            Ders/staj kurulu yürütme komitesinin görevleri

            MADDE 15- (1) Ders/staj kuruluna katkıda bulunan Anabilim Dalları veya öğretim üyelerinin programa katkıları oranında sınavın kapsam geçerliliğini sağlayacak şekilde kuramsal sınavda çıkacak soruların ağırlık oranlarını belirlemek,

            (2) Ders/staj kurullarının kuramsal sınavlarında sorulacak derslerin kodlarını, konu başlıklarını ve ders sorumlularını içeren listeyi sınav tarihinden en az bir hafta önce ÖDB’ne yazılı olarak bildirmek,

            (3) Ders/staj kuruluna katkıda bulunan anabilim dallarının kurul uygulama sınav ağırlık oranlarını belirleyip, eğitim-öğretim yılı başlamadan önce dekanlığa bildirmek,

            (4) Sınav komisyonu üyesi olarak tanımlanan görevleri yerine getirmek,

            (5) Kuramsal sınavlardan önce sınav komisyonun toplanacağı gün ve saati eğitim-öğretim yılının başında belirleyip, ÖDB’ne sunmaktır.

 

            Sınav Komisyonunun görevleri ve çalışma esasları

            MADDE 16- (1) Sınav komisyonu; sınav hazırlıklarının eksiksiz ve güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamakla yükümlüdür.

            (2) Kuramsal sınav öncesi ders/staj kurulu yürütme komitesi ve ÖDB’nin birlikte belirlediği gün ve saatte toplanır.

            (3) Ders/staj kurulunun yürütme komitesinin belirlediği ağırlık oranına göre bankadan seçilmiş olan soruların tamamını sınav komisyon üyelerinin her biri ayrı ayrı okur.

            (4) Sınavdan sorumlu ÖDB öğretim üyesi soruları teknik açıdan, sınav komisyonunun diğer üyeleri ise teknik ve içerik açısından değerlendirir.

            (5) Teknik ve/veya içerik açıdan problemli sorular tespit edilirse; teknik açıdan düzeltilebilecek olan sorular bankada düzeltilir, içerik açısından düzeltilmesi gereken sorular ise soru sahibi öğretim üyesinin onayı alındıktan sonra düzeltilir. Düzeltilemeyecek durumda olan sorular sınavdan çıkarılarak yerine yeni soru seçilir.

            (6) Düzeltmelerden sonra basılı evrakta ikinci kontrol yapılır.

            (7) Yapılan kontroller sonrası son hali onaylanan test materyali Sınav Komisyonu kontrolünde Dekanlık fotokopi merkezi tarafından çoğaltılarak, ÖDB tarafından hazırlanan oturma planına göre zarflara konulur. Yapılan bu işlem tutanak altına alınır. Zarflar kasa içinde emniyete alınır. Hazırlanan soru kitapçıkları hiçbir gerekçe ile ÖDB dışına kesinlikle çıkartılamaz.

 

            Sınav sorumlusunun görevleri

            MADDE 17- (1) Sınavın, kurallara uygun biçimde uygulanması yetki ve sorumluluğu Sınav Sorumlusuna verilmiştir.

            (2) Sınavın başlama saatinden 30 dakika önce ÖDB’den ilgili sınav evraklarını imza karşılığı teslim almak ve sınavdan en az 15 dakika önce sınavın yapılacağı binada bulunmak,

            (3) Salon başkanlarının ve gözetmenlerin tam olup olmadığını kontrol etmek, görevli listesini imzalatmak, mazeret beyan edip göreve gelemeyenlerin yerine listedeki yedek üyeleri göreve çağırmak,

            (4) Sınav evraklarını salon başkanlarına imza karşılığı teslim etmek,

            (5) Sınav bitince, evrakları salon başkanlarından imza karşılığı teslim almak,

            (6) Sınavın bitimini takip eden 30 dakika içerisinde sınav evraklarını ÖDB’ye getirmek ve imza karşılığı teslim etmek,

            (7) Sınav kağıtlarının optik okuyucularda okunmasını ve cevap çıktılarının imza altına alınmasını sağlamaktır.

           

            Salon başkanının görevleri

            MADDE 18- (1) Görevli olduğu sınav merkezinde sınavın başlama saatinden en az 15 dakika önce bulunmak ve sorumlusu olduğu sınav salonunda sınavın kurallara uygun biçimde yapılmasını sağlamak,

            (2) Göreve geldiğini Sınav Sorumlusuna bildirmek, görevli listesini imzalamak ve imza karşılığı sınav evraklarını teslim almak,

            (3) Sınav kurallarının öğrencilere duyurulmasını sağlamak,

            (4) Sınav esnasında tespit edilen güvenlik ihlallerine müdahale etmek, gerekirse tutanakla kayıt altına almak,

            (5) Sınav bitiminde evrakları sayarak gözetmenden teslim almak, salon tutanağını imzalamak ve sınav evraklarını sınav sorumlusuna imza karşılığı teslim etmektir.

 

            Gözetmenin görevleri

            MADDE 19- (1) Görevli olduğu sınav merkezinde sınavın başlama saatinden en az 15 dakika önce bulunmak, Salon başkanının verdiği görevleri yerine getirmek ve sınavın kurallara uygun olarak yürütülmesini sağlamak,

            (2) Göreve geldiğini Sınav Sorumlusuna bildirmek, görevli listesini imzalamak,

            (3) Sınava giren öğrencilerin hazırlanan oturma planına göre yerleşimini sağlamak, kimlik kontrolü yaparak yoklama listesini öğrencilere imzalatmak,

            (4) Sınav güvenliğini ihlal eden durumları tespit etmek ve salon başkanına bildirmek,

            (5) Sınav bitiminde sınav evraklarını saymak ve salon başkanına teslim etmektir.

 

            Soru İnceleme Komisyonunun görevleri ve çalışma esasları

            MADDE 20- (1) Sınav sonrasında yasal süre zarfında itiraz edilen soruları ve ÖDB’nin madde analizi ile tespit ettiği soruları incelemek ve karara bağlamaktır.

            (2) Sınav bitiminden sonraki 3 ila 5. iş günü arasında toplanır.

            (3) İncelenen soruları gerekçeleri ile karara bağlar ve alınan kararı uygulatır.

            (4) Sorularla ilgili incelemenin bitiminde sınav sonuçlarının hesaplanmasını sağlar.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

            Değerlendirme, sorulara ve sınav sonucuna yapılan itirazların incelenme esasları

            Değerlendirme yöntemleri ve soru sayısı

            MADDE 21- (1) Çoktan seçmeli sorular, kapsamlı eşleştirmeli sorular, boşluk doldurma soruları, açık uçlu sorular, kısa cevaplı sorular, anahtar özellikli sorular ve benzeri güncel soru tiplerini içeren kuramsal sınavlar ile mini klinik sınavlar, nesnel yapılandırılmış pratik sınavlar, nesnel yapılandırılmış klinik sınavlar, yapılandırılmış sözlü sınavlar, işlem becerilerinin doğrudan gözlemi, ödevler, sunum yapma, poster sunma, hazır bulunuşluk sınavı, gelişim sınavları ve benzeri değerlendirme yöntemleri kullanılır.

            (2) Ölçme ve değerlendirmede gelişen güncel yaklaşımlar çerçevesinde yeni soru teknikleri ve sınav biçimleri uygulamaya konulur.

            (3) Değerlendirmede yer alan sorular eğitim programının öğrenim hedeflerini ölçecek nitelikte olmalıdır.

            (4) Sınavlarda, incelenen konu başlıkları ve öğrenim hedeflerini kapsayacak sayıda soru yer alır.

           

            Sınav soruları ve cevaplarının ilan edilmesi, sınavda sorulan soruların tartışılmaya açılması

            MADDE 22-(1) Sınavın bitmesinden sonra bir saat içinde sınavda sorulan sorular ve cevapları öğrencinin kişisel şifresi ile giriş yapabildiği web sayfası ve/veya duyuru panolarında yayımlanır ve 24 saat yayıma kalır.

 

            İtirazlara ve madde analiz sonuçlarına göre soru inceleme esasları

            MADDE 23- (1) Öğrenci sınava girdikten sonra sınavda sorulan soruların köküne, seçeneklerine ve cevap anahtarına, kuramsal ve/veya uygulama sınav sonucuna itiraz etme hakkına sahiptir.

            (2) Öğrenciler uygulama sınav sonuçlarına itirazlarını sonuç ilan edildikten sonra ilk iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak yaparlar. Yapılan itirazlar, staj kurullarında kuramsal değerlendirme sınavları uygulanmadan önce, ders kurullarında ise iki iş günü içinde ilgili kurul yürütme komiteleri tarafından incelenerek karara bağlanır, Dekanlık tarafından ilan edilir.

            (3) Öğrenciler sorulara itirazlarını kuramsal sınavın bitiminden itibaren bir iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak yaparlar.

            (4) İtiraz edilen sorular ile madde analizinde sorun olduğu tespit edilen soruları hazırlayan öğretim üyelerinin listesi ÖDB idari personeli tarafından hazırlanarak sınavdan sonraki ikinci iş gününde Dekanlığa bildirilir.

            (5) Dekanlık tarafından soru inceleme komisyonu görevlendirilir. Dekanlığın belirlediği gün ve saatte soru inceleme komisyonu toplanır.

            (6) İncelenen sorular hakkındaki iddialar değerlendirilir, alınan karar gerekçesi ile soru inceleme formuna aşağıda açıklandığı şekilde kayıt edilir:

            a) Soru kökü ve seçeneklerinde hata olmadığı anlaşılan sorular sınav soruları içinden çıkarılmaz.

            b) Cevap anahtarı hatalı olduğu saptanan soruların cevap anahtarı düzeltilir ve sınav soruları içinden çıkarılmaz.

            c) İki seçeneğin doğru cevap olduğu saptanan sorularda her iki seçenek doğru olarak kabul edilir ve sınav soruları içinden çıkarılmaz.

            ç) Soru kökünün olmadığı, soru kökünün anlaşılmaz olduğu, seçeneklerde doğru cevabın olmadığı, üç ve daha fazla seçeneğin doğru cevap olduğu, ilgili eğitim ve öğretim yılında ilan edilen tıp fakültesi eğitim programında yer almayan konulara ait olduğu anlaşılan sorular iptal edilir.

            (7) İptal edilen sorular sınavdan çıkarıldıktan sonra, sınav kalan soru sayısı üzerinden değerlendirilir.

            (8) Soru inceleme komisyonunun aldığı kararlar doğrultusunda sınav sonuçları hesaplanır ve sınav bitiminden itibaren en geç yedi iş günü içinde kararlar ve sınav sonuçları dekanlığa bildirilir.

            (9) Öğrencilerin kuramsal sınav sonuçları ilan edildikten sonra, en geç iki iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak yaptıkları sınav sonuçları hakkındaki itirazlarında; sınav evrakı tekrar değerlendirilir, maddi hata görülürse gerekli not düzeltmesi yapılır. İnceleme sonucu en geç iki iş günü içinde karara bağlanarak dekanlığa bildirilir.

 

            Başarı durumunun hesaplanması

            MADDE 24-(1) İlk üç sınıfta başarı durumu; ara sınavları, kurul sonu kuramsal sınavları, kurul sonu uygulama sınavları ve sınıf geçme sınavlarından elde edilen puanlar ile belirlenir.

            a) Ara Sınav Notlarının Aritmetik Ortalamasının %30’u ile Kurul Sonu Kuramsal Sınav Notunun %70’inin toplamı Kurul Kuramsal Notunu oluşturur.

            b) Kurul Kuramsal Notunun %70 ile Kurul Sonu Uygulama Sınav Notunun %30’u ilgili kurulun Kurul Sonu Başarı Notunu oluşturur.

            c) Kurul Sonu Uygulama Sınavında tam notun en az %50’sini alamayan öğrencilerde Kurul Sonu Uygulama Sınav Notunun Kurul Sonu Başarı Notu’na %30’luk katkısı değerlendirmeye alınmaz.

            ç) Yıl boyunca sınıftaki kurullardan elde edilen Kurul Sonu Başarı Notlarının Ağırlıklı Aritmetik Ortalaması tam notun en az %50’si olan öğrenciler sınıf geçme sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınıf geçme sınavına girmeye hak kazanmada üçüncü sınıf için ek olarak temel hekimlik uygulamaları sınavında başarılı olma şartı aranır.

            d) Sınıf Geçme Sınav Notu; tam notun en az %50’si olmak zorundadır.

            e) Kurul Sonu Başarı Notlarının Ağırlıklı Aritmetik Ortalamasının %60’ı ve Sınıf Geçme Sınav Notunun %40’ı Sınıf Geçme Başarı Notunu oluşturur.

            f) Sınıf Geçme Başarı Notu; tam notun en az %60’ı olmak zorundadır.

            g) Kurul Sonu Başarı Notlarının Ağırlıklı Aritmetik Ortalaması tam notun en az %85 ve üzerinde olan öğrenciler yazılı olarak talep etmeleri durumunda sınıf geçme sınavına girmezler. Bu haktan yararlanmada üçüncü sınıf için ek olarak temel hekimlik uygulamaları sınavında başarılı olma şartı aranır. Bu öğrencilerin Sınıf Geçme Başarı Notu; elde etmiş oldukları Kurul Sonu Başarı Notlarının Ağırlıklı Aritmetik Ortalamasıdır.

            (2) Dördüncü ve beşinci sınıflarda başarı durumu; kurul sonu kuramsal sınavları ve kurul sonu uygulama sınavlarından elde edilen puanlar ile belirlenir.

            a) Kurul Sonu Uygulama Sınav Notu; tam notun en az %50’si olan öğrenciler kurul sonu kuramsal sınavına girmeye hak kazanırlar.

            b) Kurul Sonu Kuramsal Sınav Notu; tam notun en az %50’si olmak zorundadır.

            c) Staj Kurulu Bitirme Başarı Notu; kurulun sonunda yapılan uygulama sınav notunun %30’u ile kuramsal sınav notunun %70’i toplanarak hesaplanır.

            ç) Staj Kurulu Bitirme Başarı Notu; tam notun en az %60’ı olmak zorundadır.

            d) Staj Kurulu Bitirme Başarı Notlarının aritmetik ortalaması; Sınıf Geçme Başarı Notu’nu oluşturur.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

            Hüküm bulunmayan haller

            MADDE 25- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.

           

            Yürürlük

            MADDE 26 – (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

            Yürütme

            MADDE 27– (1) Bu Yönerge hükümlerini Dekan yürütür.