Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün 21/06/2018 tarih ve E.241289 sayılı yazısı ile Komisyonumuza sevk edilen ve Üniversitemiz Senatosunun 16 Haziran 2016 tarih ve 06 sayılı toplantısında alınan 06 no’lu kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Yönergesi”nin, yürürlükten kaldırılarak yerine hazırlanan yönerge taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 26 Haziran 2018 tarihli rapor görüşüldü:
“Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Yönergesi”nin yürürlükten kaldırılarak yerine hazırlanan yönergenin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin lisans programlarına özel yetenek sınavı ile öğrenci alınması esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne özel yetenek sınavı ile alınacak öğrenciler ile ilgili işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3‒(1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na ve “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu”nda yer alan “Özel Yetenek Sınavı ile Seçme Yöntemi”ne ilişkin düzenlemeye dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-(1) Bu yönergede geçen;
a)Bölüm: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yer alan bölümleri,
b)Dekan: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanını,
c)Fakülte: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini,
ç)Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünü,
d)Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
e)Sınav: Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi özel yetenek sınavlarını
f)Üniversite: Trakya Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Komisyonlar ve Görevler
Sınav yürütme komisyonu
MADDE 5-(1) Sınav yürütme komisyonu, dekan ve fakültenin dört öğretim üyesinden oluşur. Bu dört öğretim üyesi, fakülte kurulunda dekan tarafından önerilen öğretim üyeleri arasından seçilir.
(2) Sınav yürütme komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Sınav salon başkanlarını ve gözetmenlerini fakülte öğretim elemanları arasından tayin etmek,
b) Adayların sınava girecekleri salonları belirlemek ve sınava uygun şekilde düzenlemek,
c) Sınavlarla ilgili her türlü evrak, model, araç ve gereçleri hazırlamak,
ç) Aday listesi ve sınav evraklarını salon başkanlarına ve gözetmenlere teslim etmek,
d) Sınav sonunda salon başkanları ve gözetmenlerden sınav evraklarını teslim almak,
e) Sınav evraklarını değerlendirilmek üzere sınav değerlendirme komisyonuna teslim etmek,
f) Sınav değerlendirme komisyonunca değerlendirilmiş sınav evraklarını teslim almak ve sınav kâğıtlarının kapalı kısmını açıp başarı listesini oluşturarak sınav değerlendirme komisyonuna teslim etmek,
g) Sınav değerlendirme komisyonu tarafından kontrol edilip imzalanmış özel yetenek sınav puanlarını diğer kriterlerle birlikte değerlendirmek ve asıl listeler ile yedek listeleri hazırlamak,
ğ) Sınavların kurallara uygun olarak yapılmasını sağlamaktır.
Sınav değerlendirme komisyonu
MADDE 6-(1) Özel yetenek sınavı değerlendirme komisyonu, fakülte kurulu tarafından fakülte öğretim üyeleri arasından seçilen 5 öğretim üyesinden oluşur.
(2) Sınav değerlendirme komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Sınavların her iki aşamasındaki soru veya içerikleri belirlemek,
b) Sınav evraklarını sınav yürütme komisyonundan teslim almak ve değerlendirmek,
c) Değerlendirilmiş sınav evraklarını sınav yürütme komisyonuna teslim etmek,
ç) Sınav yürütme komisyonunun tasnif ettiği evrak ve oluşturduğu sonuç listesini teslim almak ve kontrol ederek imzaladıktan sonra tekrar sınav yürütme komisyonuna teslim etmek,
d) Sınavlarla ilgili itirazları değerlendirmektir.
Salon başkanları
MADDE 7-(1) Salon başkanları, sınav yürütme komisyonu tarafından fakülte öğretim elemanları arasından seçilir,
(2) Salon başkanının görevleri şunlardır:
a)Sorumlu olduğu salonun sınav evrakını sınav yürütme komisyonundan teslim almak,
b)Adayların salona zamanında alınmasını sağlamak, kimlik kontrollerini yaparak yoklama almak,
c)Sınav evraklarını adaylara dağıtarak sınavı başlatmak,
ç) Sınav süresince adayın kimlik, aday belgesi ve sınav evrakı tutarlılığını kontrol etmek,
d) Adayın sınav usulüne aykırı davranışı durumunda tutanak tutmak,
e) Sınav sonunda her bir adayın sınav evrakını imza karşılığı teslim almak ve gözetmenler ile birlikte adayın önünde sınav evrakı kimlik köşesini kapatmak,
f) Sınav evraklarını gözetmenler ile birlikte sınav yürütme komisyonuna teslim etmektir.
Gözetmenler
MADDE 8-(1) Gözetmenler, sınav yürütme komisyonu tarafından fakülte öğretim elemanları arasından seçilir,
(2) Gözetmenlerin görevleri şunlardır:
a)Görevli olduğu salonda sınavın usulüne uygun bir şekilde yapılması sürecinde salon başkanının verdiği görevleri yapmak.
b)Adayların salona zamanında alınmasını sağlamak, kimlik kontrollerini yaparak yoklama almak,
c) Sınavın başında ve sonunda sınav evraklarının kontrolünü yapmak,
ç) Sınav sonunda her bir adayın sınav evrakını imza karşılığı teslim almak ve salon başkanı ile birlikte adayın önünde sınav evrakı kimlik köşesini kapatmak,
d) Sınav evrakını salonda görevli salon başkanı ile birlikte sınav yürütme komisyonuna teslim etmektir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlara İlişkin Esaslar
Sınavların ilanı
MADDE 9-(1) Özel yetenek sınavına başvuracak adayların bölüm kontenjanları, aday olmak için gerekli koşullar, müracaat ve sınav tarihleri, yeri ve saati Üniversite ve Güzel Sanatlar Fakültesi web sayfasında yayımlanarak duyurulur. Duyuru sınav tarihinden en az 15 gün önce ilan edilir.
(2) Sınav yürütme komisyonunun teklifi ile Fakülte Yönetim Kurulunca aday sayısının durumuna göre sınav tarihleri, yeri ve saatinde değişiklikler yapılabilir. Bu değişiklikler adaylara Üniversite ve Güzel Sanatlar Fakültesi web sayfasından ve Fakülte ilan panolarından duyurulur.
(3) Adaylar en fazla iki bölüme başvurabilirler. Başarılı olan adaylar sadece bir bölüme kayıt yaptırabilir.
Sınavların yapılışı
MADDE 10-(1) Özel yetenek sınavları iki aşamalıdır:
a) Birinci aşama tüm adaylar için ortak desen sınavından oluşur.
b) İkinci aşama bölümlere özgü sınavlardan oluşur. Bölüm sınavları her bölüm için ayrı ayrı yapılır. Sınav yürütme komisyonu adaylar için gerekli sınav malzemelerini sınav ilanında duyurur.
(2) Adaylar sınavlara girmek için ilanda belirtilen sınav başlama saatinden yarım saat önce, yanlarında getirmeleri gerekli belge ve gereçlerle birlikte sınav yerinde hazır bulunurlar. Sınava ilk 30 dakika içinde geç gelen adaylar, sınav yürütme komisyonu başkanının onayı ile ancak sınava alınabilirler. Geç gelen adaylara ek süre verilmez.
(3) Adaylar her sınava başlamadan önce sınav kâğıtlarında kimlik için ayrılmış köşeye ad, soyad ile T.C. Kimlik ve sınav aday numaralarını yazmak zorundadırlar. Bu köşe sınav sonuna kadar kontrol için açık tutulur.
(4) Adayların sınav sonucunu etkileyen davranışta bulunması veya sınav değerlendirme komisyonunu yönlendirmeye yönelik sınav evrakında herhangi bir işaret tespit edilmesi halinde adayın sınav evrakı değerlendirme dışı tutularak başarısız kabul edilir.
Sınavların değerlendirilmesi
MADDE 11-(1) Sınav değerlendirme komisyonu, adayların kapalı olan kimlik bilgilerini açmadan sınav evrakını 100 puan üzerinden değerlendirir. Her bir adayın sınav evrakına sınav değerlendirme komisyon üyeleri ayrı ayrı notlar verir ve bu notların aritmetik ortalaması alınır. Tespit edilen puan o adayın sınav sonucu olarak sınav evrakının üstüne yazılır. Daha sonra değerlendirilen sınav evrakları sınav yürütme komisyonuna teslim edilir. Sınav yürütme komisyonu tarafından kimlik köşesi açılan sınav evrakları ve oluşturulan aday sonuç listeleri tekrar sınav değerlendirme komisyonuna verilir. Sınav değerlendirme komisyonu sınav evraklarındaki bilgiler ile aday sınav sonuç listelerini karşılaştırarak kontrol edip imzalar. Birinci aşamada 100 üzerinden en az 60 puan almış olan adaylar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanırlar. Birinci aşamadaki sınav değerlendirme yöntemi takip edilerek yapılan ikinci aşama değerlendirmesinde ise 100 üzerinden en az 70 puan almış olan adaylar ÖSYM’nin belirlediği diğer kriterlere göre değerlendirilmeye alınmaya hak kazanırlar.
(2) Adayların yerleştirmeye esas olan puanları aşağıdaki gibi hesaplanır:
a) Birinci aşama sınavında 100 üzerinden alınan puanın % 50’si ile ikinci aşama sınavında 100 üzerinden alınan puanın % 50’sinin toplanması ile ÖYSP (Özel yetenek sınav puanı) elde edilir. ÖYSP Puanı ile ÖSYM kılavuzunda belirtilen formüller kullanılarak adayların yerleştirmeye esas olan puanları hesaplanır ve adayların başarı (asıl ve yedek) listeleri oluşturulur.
Sınav sonuçlarının ilanı
MADDE 12-(1) Birinci aşama sınavında başarılı ve başarısız olanlar ilan edilir.
(2) İkinci aşama sınavında başarılı ve başarısız olanlar ilan edilir.
(3) ÖYSP Puanı ile ÖSYM kılavuzunda belirtilen formüller kullanılarak adayların yerleştirmeye esas olan puanları hesaplanarak belirlenen adayların başarı (asıl ve yedek) listeleri Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı tarafından onaylandıktan sonra Fakültenin ve Üniversitenin web sayfasında ilan edilir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 13-(1) Sınav sonuçlarına itiraz, sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde yapılabilir. Bu tarihten sonra yapılan itirazlar geçersiz sayılır. Sınav sonucuna itirazlar için, adayların Fakülte Döner Sermaye banka hesabına 100 TL yatırmaları ve bankadan alacakları dekontları, itiraz dilekçesi ekinde beyan etmeleri gerekmektedir. Bu tür başvurular şahsen Fakülte Sekreterliğine yapılmak zorundadır. (posta, elektronik posta, faks ve telefonla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.) İtirazı uygun görülen adaylara, ödedikleri söz konusu ücret iade edilecektir.
Kesin kayıtlar
MADDE 14-(1) Özel yetenek sınavları sonuçlarına göre bölüme girmeye hak kazanan adaylar, Dekanlıkça ilan edilecek tarihlerde kesin kayıt yaptırırlar. Verilen süre içinde kesin kayıt yaptırmayan adaylar bu haklarını kaybederler.
(2) Bu adayların yerlerine sıralamasına göre yedek aday kaydı yapılır. Bu işlemler için verilen süreler ve tarihler sınav ilanında belirtildiği şekilde yürütülür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 15–(1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 16–(1) 16/06/2016 tarih ve 06 sayılı toplantıda alınan 06 numaralı Senato kararı ile kabul edilen Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 17-(1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18-(1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı yürütür.